Megviseli a szervezetünket a kánikula és a hirtelen időjárásváltozás

2023. szeptember 1. – 10:38

Megviseli a szervezetünket a kánikula és a hirtelen időjárásváltozás
Fontos odafigyelni a frontátvonuláskor jelentkező tünetekre – Fotó: Thibaud Durand / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A frontérzékenység egyénenként különböző formában jelentkezhet. A frontérzékeny embereknél is eltérőek a reakciók, nem lehet megjósolni, hogy egy adott egyénnél adott fronthatás milyen panaszokat fog kiváltani. A fronthatások enyhítése érdekében a legfontosabb feladat a megelőzés, az odafigyelés a jelentkező tünetekre. Szakorvost kérdeztünk arról, hogy mit tehetnek ilyenkor azok, akiknek a frontátvonulás komoly egészségügyi panaszokat okoz.

Kardiológiai, neurológiai és gasztroenterológiai problémákat egyaránt okozhat a szélsőséges időjárás, és különösen figyelnünk kell azokra, akik ilyen jellegű betegségekkel küzdenek, fejtette ki a Transtelex kérdésére dr. Vass Levente. Az urológus főorvos és közegészségügyi szakorvos szerint a rizikócsoportba tartoznak ezek kívül a 65 év fölöttiek is, akik mindennapjait szintén megnehezíthetik az utóbbi évek nyári hőhullámai, illetve a hirtelen időjárásváltozás. Úgy vélte, a leginkább a hidegfrontok kínozhatják meg az erre érzékényebbeket, amikor hirtelen csökken a hőmérséklet. Például az olyan időjárási frontok, mellyel ezen a héten a találkoztunk – az ország egyes területein 20 fokot esett a hőmérséklet egyik napról a másikra, lényegében pár óra leforgása alatt.

„A legsúlyosabban a krónikus betegségekkel küzdőket, illetve az idősebbeket érinti az extrém időjárás. A fiatalabbak szervezete elvileg képes az akkomodációra, azonban az is előfordul, hogy a fiatal, egészséges emberek is ellátásra szorulnak a hosszan tartó hőhullámok idején vagy az erős időjárási frontok betörésekor” – magyarázta Vass Levente. Elmondta, az extrém időjárási viszonyok, ami nálunk 35 fokos vagy e fölötti nappali hőmérsékletet és 20 fokos éjszakai hőmérsékletet jelent, sokféle egészségügyi problémát okozhatnak.

Köztudott, hogy a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdőket megviseli a szélsőséges időjárás, a főorvos szerint azonban a neurológiai problémákat is felerősíti, hiszen hosszan tartó stresszt jelent a szervezet számára a kánikula, sokan aludni sem tudnak rendesen ilyenkor. Az viszont talán kevéssé ismert, a gasztroenterológia körébe tartozó tünetek is jelentkezhetnek ilyenkor.
Vass Levente szerint a hosszan tartó meleg vagy a frontok okozhatnak émelygést, hasfájást, hányást, szédülést, gyors szívverést, erős fejfájást, a tisztánlátás csökkenését. Dehidratáció is felléphet, szomjúság, fáradtságérzés jelentkezhet, ugyanakkor a sóvesztés miatt görcsök is a kézen, lábon, hasi izmoknál. Ilyenkor súlyosbodhatnak az alapbetegség tünetei, ingerültté, türelmetlenné válhat a páciens, nem találja a helyét, a hormonproblémákkal küzdők reakcióideje lelassulhat, a depresszió tünetei súlyosbodhatnak. Ha ilyesmit észlelünk, főleg idősebbeknél, érdemes orvossal konzultálni.

Hozzátette, ezek a tünetek főleg azokat kínozhatják, akik frontérzékenyek, a legtöbb gondot a hidegfrontok okozzák, amikor 10-15 fokot csökken hirtelen a hőmérséklet. A fronthatás, illetve az ezzel járó problémák nem tartanak sokáig, két-három nap alatt mindenképp elmúlnak. „Amikor megérkezik a front, azaz megtörténik a lehűlés, a tünetek is elmúlnak. Ezen a héten is érzékelhették azok, akik érzékenyek a hidegfrontra, hogy hirtelen elmúlt a felfájásuk és sokkal jobban is aludtak már csütörtök éjjel, mint az előző napokban” – magyarázta.

Mit tudunk tenni, hogy elkerüljük a sürgősségit?

Vass Levente kifejtette, a leginkább a sürgősségi osztályok látogatottsága mutatja, hogy sokakat megkínoz az extrém időjárás, ilyenkor a segítséget kérők száma megugrik, sokkal nagyobb kapacitással kell dolgozniuk, mint általában.
Kifejtette, kánikula idején nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel, és ajánlatos 10 és 17 óra között nem tartózkodni a szabadban. Érzékenyebbek számára pedig javallott lehet – orvossal való egyeztetést követően – az ionpótlás, az izzadással elveszített sók pótlása. A cél, hogy ezek a keringési rendszerben maradjanak, ne jussanak ki a szövetekbe, ahol ödémákat okoznak.

„Érdemes ilyenkor a családorvoshoz fordulni, ha gondok vannak, kérjünk segítséget akár telefonon is” – javasolta a főorvos. Hozzátette: akár súlyos szervi betegség nélkül is jelentkezhetnek annyira intenzív tünetek, hogy sürgősségi ellátásra lehet szükség.

Úgy vélte, a problémák kivédhetőek, ha megtesszük a megfelelő óvintézkedéseket. Azt ajánlotta, figyeljünk a különböző, szakemberek vagy önkormányzatok, civil szervezetek kampányaira, mert hasznos információkkal szolgálnak. Több helyen állítanak fel kánikula idején elsősegélynyújtó pontokat, érdemes ezeket is igénybe venni. Ha pedig nincs ilyen a közelben, be lehet kicsit húzódni egy-egy üzletbe, ahol esetleg van légkondicionáló. 10-15 perc eltöltése alacsonyabb hőmérsékleten sokat segíthet a tünetek enyhítésében, magyarázta.

„Figyeljünk arra is, hogy nem szabad ilyenkor túlságosan lehűtött autóban vagy épületben tartózkodni, főleg a 37 fokos melegben beülni egy 19 fokra lehűtött helyiségbe. Ez sokkot jelent a szervezet számára, az egészséges emberek esetén is problémákat okozhat. Olyan hatása lehet, mint a hidegfrontnak kánikula idején, leszámítva a nyomásváltozást, ezt el kell kerülni” – javasolta a főorvos. Hangsúlyozta: 5-6 foknál nem szabad nagyobb legyen a különbség a kinti és a benti hőmérséklet között.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!