Svájci riport Mioveni-ről, a romániai Dacia-cityről

2023. augusztus 31. – 17:12

Svájci riport Mioveni-ről, a romániai Dacia-cityről
A mioveni-i Dacia gyár munkása az alkalmazottakat szállító buszon, 2008. novemberében – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Deutsche Welle számolt be arról, hogy a Neue Zürcher Zeitung című tekintélyes svájci hírlap újságírója a Kárpátok lábánál, Mioveniben járt. Helyszíni riportot készített arról, hogy milyen az élet a romániai autógyártás központjának számító, 32 ezer lakost számláló településen, ahol a munkavállalók legnagyobb része, mintegy tízezer ember, a helyi Dacia-gyárnak az alkalmazottja.

Paul Flückiger, a riport szerzője arra volt kíváncsi, mennyire változtatja meg az autógyár a mioveni-i lakosok életét, mennyire jobb az életszínvonal a romániai átlaghoz viszonyítva, illetve az elvándorlás, munkanélküliség, és egyéb fontos mutatók hogyan alakulnak a településen.

A riport az autógyári munkások szuggesztív csoportképével indít, akik egyáltalán nincsenek kevesen, hiszen a Renault leányvállalata a régió legnagyobb munkaadója.

„Délután van. A 2-es számú gyárkapu embermagasságú forgóajtóján sorra lépnek ki a munkások. Először csak pár ember, majd fáradt arcok tucatjai jelennek meg. Vannak, akik földimogyorót, kekszet vagy üdítőt vásárolnak a gyár előtt álló szürke bádogkioszkból. De a legtöbben unott arccal lépegetnek a buszmegálló irányába. Több a férfi, mint a nő, sok az ötvenes éveiben járó munkás. És kevesen beszélnek idegen nyelvet. A francia nyelvtudás általában nem szükséges, ha a Renault romániai leányvállalatánál dolgozik valaki”.

Az NZZ felidézi, hogy Ceaușescu idejében a várost Colibași-nak hívták, és a hetvenes években erőltetett iparosítást folytattak itt. Valójában akkor dőlt el, hogy a település a romániai autóipar egyik központja lesz.

„Nehéz nap volt. Nyolc óra, mint mindig” – számol be a munkanapjáról egy fiatal munkás a svájci riporternek. A 21 éves férfi 500 svájci franknak (2500 lej) megfelelő összeget keres havonta. Ha tovább maradsz, többet kapsz – mondja. Minden ledolgozott év után a havi fizetés körülbelül 20 frankkal nő.

– Minden kezdet nehéz – teszi hozzá, és végigsiet a hosszú, bekerített gyárterületen. Innen sem autóalkatrészeket, sem szerszámokat nem lehet kicsempészni, mint egykor a kommunistáknál, és illetéktelen sem léphet be, magyarázza olvasóinak a riporter. hozzáteszi: a bukaresti sajtóiroda úgy döntött, az új prototípusok védelme érdekében nem lehet gyárlátogatni.

A gyárudvarról a város központjába vezet az újságíró, ahol a babakocsikat tologató kismamákat figyeli meg, de bemutatja a városi kórházat is, illetve az ortodox katedrálist, amely a legnagyobb épülete a központnak, és nem lehet nem észrevenni.

A kórházról azt írja, egész Romániában ismert, és az országos átlagnál jobb minőségű ellátást biztosít az itt ápolt betegeknek. A hétemeletes, szürkéssárga-zöldre festett épületbe, amelynek kapujában őr áll, csak előzetes bejelentkezéssel lehet bemenni. A bejáratnál egy hatalmas akvárium és három büféautomata fogadja. A riporternek egy férfival sikerül elbeszélgetnie, aki nemrég lett apa, és azt állítja, a mioveni-i kórház a legjobb egészségügyi intézmény egész Romániában.

A kórház kapcsán a riport kitér az egész országot érintő orvoshiányra, és megjegyzi, sok frissen végzett orvos eleve Nyugat-Európában keres állást, ezért a mioveni-i kórház jelenleg is pszichiátert és neurológust, valamint laboratóriumi személyzetet keres.

A túlmagas és túldíszített ortodox katedrális megtekintése után számba veszi a főutcán található boltokat és a sok használtruha-kereskedés látványa arról győzi meg, ma már a gyár nem fizeti olyan jól az alkalmazottjait, mint a Ceaușescu-korszakban, amikor a Dacia-munkások megbecsült munkaerő voltak.

„Az 1966-ban megnyitott Dacia gyár 1978-ig licencben gyártotta a Renault 8-as és 12-es modelleket, amelyeket Dacia 1100 és Dacia 1300 néven értékesített, elsősorban a hazai piacon és a szocialista országokban. A gyár 1980 után 28 ezer alkalmazottjának az akkori színvonalhoz képest jó bérezést kínált” – idézi fel a riport röviden a romániai autógyártás történetét.

„1999-ben a Renault 51 százalékos többségi részesedést vásárolt az államtól, és 2004-ben befutott a Logan modellel, egy olcsó autóval, amely a 2008-as pénzügyi válságot követően egész Nyugat-Európában elterjedt. Az újabb modellek, a Duster és a Sandero is jól fogynak” – mutat rá az NZZ riportja.

A romániai munkások nyugatra való elvándorlása visszatérő motívuma a riportnak, amely rámutat: 2002 és 2011 között, azaz a Logan fénykorában és a francia finanszírozású gyár bővítése idején Mioveni elvesztette lakosságának egytizedét. Ráadásul „a 2022-es népszámlálás első eredményei azt mutatják, hogy Mioveni lakossága 2011 után is ugyanabban a ritmusban morzsolódott le, mint addig. 2011 és 2022 között Pitești-en 9 százalékos a csökkenés, Argeș megye egészében pedig 7 százalékos”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!