Székelyek az Európa Játékok teqball bajnokai

2023. július 5. – 10:17

Székelyek az Európa Játékok teqball bajnokai
Györgydeák Apor a francia Hugo Rabeux elleni elődöntő mérkőzésen a 3. Európai Játékokon Krakkóban, 2023. június 29-én – Fotó: Dominika Zarzycka / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A székelyföldi teqballosok voltak a legeredményesebbek a román válogatottból: két aranyérmet és egy ezüstöt is hazahoztak a vasárnap véget ért krakkói Európa Játékokról. A magyar feltalálású sport első alkalommal került be kontinentális „olimpiára”.

aA székelyudvarhelyi Györgydeák Apor és a marosvásárhelyi Barabási Kinga a teqball első Európa-bajnokai lettek egyéni kategóriában, de a páros csapatversenyeken is kiemelkedően szerepeltek: Barabási társával, Dakó Katalinnal az ezüstérmet is megszerezte, a Györgydeák Apor-Ilyés Szabolcs páros pedig a negyedik helyig küzdötte fel magát. A fiúkat csak hajszál választotta el attól, hogy a teqball Európa-bajnok magyar csapatával kerüljenek a döntőbe.

„A 150 fős romániai küldöttség legeredményesebb sportági csapata a teqballosok voltak, bár sokan még a sportolók között sem ismerték a teqballt. Az asztaliteniszezők összesen két aranyérmet és két bronzot is begyűjtöttek, az általunk nyert két arany és egy ezüst ugyan számban nem, de értékben többet jelent” – jelentette ki Ilyés Szabolcs, a székelyudvarhelyi Góbék Teqball Team vezetője.

Duplán büszkék lehetünk a székelyudvarhelyi, marosvásárhelyi sportolóinkra

Ehhez hozzá kell tenni azt is, hogy amíg a székelyföldi sportolók kimagasló eredményeket értek el az európai szintű olimpián, addig Románia szerényebb eredményeket tudott felmutatni: hat arany, hat ezüst és öt bronzérem az Európa Játékok mérlege, és ezzel a 15. helyen végeztek az országok rangsorában. Első helyezett Olaszország lett 100 éremmel, Magyarország pedig 8. helyezen zárt.

A székelyföldi teqballsok sokáig vezették a sportág éremtáblázatát az Európa Játékokon, Magyarország csak a férfi páros megnyerésével az utolsó napon előzte be őket, ezzel maga mögé utasítva Romániát képviselő székelyeket. Harmadik helyen a lengyel teqballosok végeztek.

A teqball-világbajnoki címmel bíró Györgydeák Apor bár fél évig készült erre a megmérettetésre, nem számított rá, hogy székelyudvarhelyiként ilyen messzire jut, és Európa-bajnok lehet egyéniben. „Fantasztikus érzés udvarhelyiként egy ekkora sporteseményen, mint az Európa Játékok részt venni, sosem gondoltam volna, hogy Európa-bajnok leszek, ez egy fergeteges érzés” – mondta a fiatal sportoló, akit közvetlenül a Krakkóból Kolozsvárra tartó repülőútja előtt értük el.

Azt mesélte, a mindent eldöntő meccs közepén egy pillanatra megállt, kifújta magát, majd eldöntötte, ha már idáig eljutott, akkor nincs visszaút, le kell győznie a lengyel játékost, akivel már egyszer a világbajnokságon összekerült, ezért tudta, hogy nehéz dolga lesz vele, ráadásul a lengyel sportolónak a hazai pályaelőnye is megvolt. Györgydeák Apor azonban fejben már győzött, csupán a bíróknak és a közönségnek kellett megmutatnia azt, amit kigondolt. Mint megjegyezte, bajnoki címéhez az is hozzásegítette, hogy az ellenfél szurkolói a lengyel játékosnak pedig szívvel, lélekkel szurkoltak.

„A román válogatott játékosai és stábja is kint voltak és szurkoltak nekem. Nagyon jól esett, hogy ennyien kijöttek a döntőre, de a szurkolók 80 százaléka lengyel volt, nyomták a polszkát neki. Ez nekem azonban nem volt gond, sőt, egy plusz motivációt adott. Olyan vagány hangulatot teremtettek, hogy már az sem számított, hogy nem nekem szurkolnak. Az elején így sikerült több ponttal elhúznom előtte, a lengyel ellenfelem ezt már nem tudta behozni. Olyan volt, mint a világbajnokságon, ott is tudtam, hogy ha magamra fókuszálok, játszom a játékomat, akkor probléma nem lesz” – értékelte eredményét a sportoló.

Györgydeáknak a lengyel játékos előtt egy szlovák, egy portugál, illetve egy francia ellenfelet is le kellett győznie, ezeken a meccseken úgy érezte, pontról pontra jobban tudott teljesíteni, és egyre inkább a „saját játékát” tudta játszani, azaz át tudta venni a kezdeményező, támadó fél szerepét a helyzetekben, és dominálni tudta a meccset. „Az egyéni megmérettetésben magamra vagyok utalva. Ezt szeretem a legjobban, mert ilyenkor sokkal többet ki tudok hozni magamból” – mondta a bajnok.

Györgydeák Apor a lengyel Adrian Duszak elleni férfi egyéni döntő mérkőzésen, a 3. Európai Játékokon, 2023. június 29-én – Fotó: Dominika Zarzycka / NurPhoto / AFP
Györgydeák Apor a lengyel Adrian Duszak elleni férfi egyéni döntő mérkőzésen, a 3. Európai Játékokon, 2023. június 29-én – Fotó: Dominika Zarzycka / NurPhoto / AFP

Györgydeák a páros vetélkedőn is részt vett, bár a dobogóra nem állhattak fel. A párjával Ilyés Szabolccsal, végül a negyedik helyen végeztek. Elmondása szerint egy halálcsoportot kaptak el, két erős ellenféllel, akik nem adták könnyen a pontokat, de onnan még sikerült tovább jutniuk a negyeddöntőbe, ahonnan a cseh páros verve jutottak elődöntőbe. Ott viszont alulmaradtak a szerbekkel szemben. A bronzéremért zajló csatában a lengyel párossal nem bírtak. Vigasztaló volt azonban számukra, hogy a dobogó legfelső fokára az általuk barátinak tartott magyarországi válogatott állhatott. Györgydeák szerint hazatérésük után levonják a következtetéseket és rövid vakációra mennek, majd folytatják az edzést, mert az év számos lehetőséget tartogat még a bizonyításra.

Ilyés Szabolcs hozzátette, hogy szerinte a lengyelek azért is tudták legyűrni őket, mert a magyarokkal újrajátszatott elődöntőjüket közvetlenül a lengyel-román mérkőzés előtt játszották, így élesen, felpaprikázva érkeztek az asztalukhoz, és az épp csak bemelegített székely párost 12-1-re verték az első szettben. „Nyilván sajnáljuk, hogy nem jött össze a bronzérem, mert a második szettben vissza tudtunk kapaszkodni. A végjátékban pedig egy ideig vezettünk 8-7-re, és onnan kaptunk ki 12-10-re. Tudtuk, hogy a harmadik szett lesz a döntő, és sajnos nem a mi javunkra dőlt el” – mondta a sportoló.

Az udvarhelyi női focicsapatból egy alig ismert, de egyre népszerűbb sport felé

A székelyföldi teqballosok női aranyérmese nagy örömmel fogadta, hogy egyéniben ő lett a bajnok. Barabási Kinga azonban sajnálja, hogy a magyar válogatott párosával szemben alulmaradtak, mert eredetileg a páros versenyszerepléstől várta volna el az aranyérmet.

„Tudtuk, nagy az esély rá, hogy most elkaphatjuk őket, de nem sikerült. Nagyon boldog vagyok azonban, hogy az egyéni kategóriában én vagyok az első a világon, aki megszerezheti ezt az érmet. Készültem rá, hogy egyéni kategóriában is legyen érem, de nem gondoltam, hogy arany lesz belőle” – értékelte a helyezést Barabási. Szerinte a páros versenynél ott csúszott el a dolog, hogy sok könnyű labdát elhibáztak, és nem támadtak eleget. „Ilyen szintű játékosok ellen, ha nem támadsz, csak könnyen átadod nekik a labdát, azonnal jönnek ők és támadnak. Ők próbáltak minél többet támadni, mi meg védekeztünk, visszadobtuk a labdát, de lassan elúszott az aranyérem” – tette hozzá.

A marosvásárhelyi sportolónak az egyéni kategóriában a francia Julian Amelie-vel kellett megküzdenie az aranyért. Azt mondta, az első szettje elég gyengére sikerült, a másodikban már elkezdett felzárkózni, az utolsóban pedig már biztos volt a győzelme. Hozzátette, egyéniben eredetileg szintén magyar ellenfélre számítottak, de a magyar lányt legyőzte a dán játékos. „Ez elég érdekes fordulat volt. A dán lány nagyon ügyes, fiatal játékos, ezután rá is oda kell figyelni” – kommentálta a történteket.

Barabási a fociból került át két évvel ezelőtt a teqballos világba, eredetileg a Vasas Femina Fc csapatát erősítette Udvarhelyen, ahol a teqballt is megszerette, mert nagyon látványos, technikás és a szigorú szabályai ellenére nagyon izgalmas sport.

„Elég jól ment már az elején, és végül úgy döntöttem, hogy a focit kell abba hagynom, mert profi szinten nem tudtam mindkettőt jól csinálni” – mondta az élsportoló, akinek arany és ezüst érme bizonyítja, hogy jó döntést hozott.

Az Európa Játékok kapcsán ezért meg is jegyezte, hogy sokkal könnyebb volt, mint a világbajnokság, ahol Amerika, Brazília, Thaiföld is jelen vannak, mert ezekről a helyekről mind nagyon jó csapatok szoktak jönni általában, erősebbek is, mint az európaiak. A brazilok és thaiföldiek akrobata mutatványokat is tudnak, ami nem csak látványos, de technikás is, Európában a román, a magyar, a szlovák, a francia, a lengyel csapatok nagyon erősek, jegyezte meg.

Barabási Kinga a döntő mérkőzésen és az azt követő díjátadón Krakkóban, 2023. jún. 29-én – Fotó: Dominika Zarzycka / NurPhoto / AFP Barabási Kinga a döntő mérkőzésen és az azt követő díjátadón Krakkóban, 2023. jún. 29-én – Fotó: Dominika Zarzycka / NurPhoto / AFP
Barabási Kinga a döntő mérkőzésen és az azt követő díjátadón Krakkóban, 2023. jún. 29-én – Fotó: Dominika Zarzycka / NurPhoto / AFP

A Góbék és a feltörekvő magyar sport

Ilyés Szabolcs nem csak játékosként, de a román teqball-válogatottat képviselő, Góbék Teqball Team vezetőjeként is nyilatkozott a Transtelexnek. Szerinte fantasztikus volt, hogy Krakkóba érkezve a romániai olimpiai csapat debütáló sportolói lehettek, hiszen teqball először jelent meg az olimpiai karikák égisze alatt, egy olyan versenyen, amit az Európai Olimpiai Bizottság szervezett. (A teqball még nem olimpiai sportág, tehát az Olimpiai Játékokon nem vehet részt, de szeretnének bekerülni a programba.) A 150 fős romániai válogatottból nagyon sokan nem tudták, mi is a teqball, hogyan játsszák, aztán egyből sikerült bizonyítani, hisz rögtön két egyéni (férfi és női) aranyéremmel indítottak.

„Csak a párosok nem úgy alakultak, ahogy terveztük. Mehetett volna jobban is” – tette hozzá. Mint mondta, a legutolsó mérkőzésig, a férfi páros döntőig Románia vezette a teqball éremtáblázatot az olimpián, és végül Magyarország azért tudta megelőzni őket, mert behúztak 3 aranyérmet, az utolsót a szerbek ellen.

A székelyudvarhelyi és az erdélyi teqball-mozgalom motorjának számító Góbék Teqball Team története öt évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor Ilyés Szabolcs még sportmenedzseri tanulmányait végezte Budapesten. Egy amatőr teqball-tornán találkozott Huszár Viktor Dénessel, aki Borsányi Gáborral közösen a teqballt kitalálta. Borsányi még abban az évben megkérte, hogy verbuválja össze Románia válogatottját a teqball világbajnokságra. A 2017 júniusában első alkalommal szervezett teqball-világbajnokságon így tizenkilenc ország között Románia is képviseltette magát az erdélyi magyar játékosok által.

„A többi az már történelem: 2017 áprilisban megérkezett az első teqball-asztal Udvarhelyre. A baráti társaságunkból verbuváltunk egy csapatot, és elindultunk az első világbajnokságon, ahol rögtön a világbajnoki címet nyertünk. Épp Magyarországot sikerült legyőzni. Azóta öt év telt el. Összesen három világbajnoki aranyéremmel, egy ezüstéremmel és hat bronzéremmel gazdagodtunk, illetve most az első Európa-bajnoki címet Apor révén egyéniben sikerült megszerezni, úgyhogy teljes mértékben elégedettek vagyunk” – mutatott rá a Góbék Teqball Team eredményeire, ami a marosvásárhelyi Barabási Kinga arany és ezüst érmével is kiegészült.

Ilyés szerint rövid idő alatt sikerült felküzdeniük magukat abba a szűk elitbe, ami a teqball mögött áll és azokat az élsportolókat fogja össze, akik már bizonyítottak. „Szerintem ennek köszönhető, hogy folyamatosan, ott tudunk maradni. Ázsia egyre erőteljesebben kezd megjelenni, a brazilok és amerikaiak miatt egyre nívósabb a mezőny, most már több mint 140 országban van teqball nemzeti szövetség, és 2028-ra Los Angeles-i olimpiára készül a sportág” – tette hozzá a klub vezetője. Szerinte a sikereiknek köszönhetően egyre többen tudják, mi az a teqball, főleg, hogy egyre több nyári fesztiválon meg városnapokon is megjelennek, hogy népszerűsítsék a sportágat.

Ilyés Szabolcs Krakkóban – Fotó: Cristian Nistor / Team Romania / COSR
Ilyés Szabolcs Krakkóban – Fotó: Cristian Nistor / Team Romania / COSR

„Székelyudvarhely teqball szempontjából nagyon jól áll, mert szinte minden középiskolában vannak asztalok, van három köztéri asztal is a városban. A többi régióval van a nagyobb probléma, hiszen ha Romániát vesszük, akkor papíron mindössze 44 teqball-szakosztály van benevezve, és három klub működik: a székelyudvarhelyi Góbé Teqball, a marosvásárhelyi Transilvania Teqball és egy nemzetközinek nevezhető klub, aminek a játékosai részt vesznek különböző a nemzetközi versenyeken” – értékelte a teqball romániai pályafutását a klubvezető.

Ilyés szerint Románia nem igazán támogatja a sportot, a Magyarországról érkező támogatások és befektetések segítik Erdélyben is. Ennek az okát abban látja, hogy bár a teqball-szövetséget két éve létrehozták az országban, még nem kaphatott sportengedélyt. „Van egy olyan törvény Romániában, hogy a jogi megalakulástól számított három év el kell teljen, hogy a szövetség megkapja a sportengedélyt is Romániában. Sajnos ez még nincs meg, így nem tud országosan is közpénzekből támogatott sportág lenni a teqball, ezért sokkal nehezebb a helyzetünk” – részletezte Ilyés, hozzátéve, hogy a nemzetközi sikereknek köszönhetően biztosan meglesz az engedély is.

A Góbé Teqballt állítása szerint a székelyudvarhelyi és regionális támogatók tartják fenn, de mivel most Románia olimpiai csapatával utaztak ki az Európai Játékokra, ezért első alkalommal kaptak némi támogatást. A sportolóknak azonban 2-3 edzésük van egy nap, néha hétvégén is edzenek, ez egész embert kíván. Ilyés az élsportolók fizetését nem árulta el, de azt mondta, hogy állandó foglalkoztatottságuk van, és egy amerikai tornán 30 000 dollárt (28 000 eurót) osztanak szét a legjobb nyolc csapat között, amiből az első kategória győztese 2400 dollárt (2 200 eurót) nyer.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!