Időkapszulában üzent a jövőnek a Mikó-kollégium arról, hogy a Fidesz segítségével őrzik itt a magyar értékeket

2023. június 19. – 18:19

Időkapszulában üzent a jövőnek a Mikó-kollégium arról, hogy a Fidesz segítségével őrzik itt a magyar értékeket
Sztakics Éva, a Mikó Kollégium igazgatója elhelyezi a levelét az időkapszulában – Fotó: Antal Árpád Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn új időkapszula került a Székely Mikó Kollégium alapkövébe, ahonnan az 1870-ben elhelyezett kapszula is előkerült. Antal Árpádék üzeneteket és ajándékokat küldtek a jövő emberének, akikről azt remélik, hogy magyarok lesznek.

A több mint 100 év múlva élőkre hárul a feladat, hogy a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium alapkövéhez lehelyezett üzenetek birtokában megítéljék: mennyire volt eredményes azoknak az igyekezete, akik a magyarság szülőföldön való megmaradásáért dolgoztak – jelentette ki Sztakics Éva, a Mikó iskolaigazgató az időkapszulában elhelyezett levelében, amiben fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy a mikós diákok értékmegőrzését a Fidesz segíti (sic!).

Hétfőn helyezték el a Székely Mikó Kollégium homlokzata alatti kis üregben lévő alapkőbe azt az időkapszulát, amibe 3 dokumentumot, egy adathordozót, egy zászlót és egy jelenkori tárgyakat, érméket tartalmazó kék dobozt helyeztek.

A történelmi pillanatra azután került sor, hogy múlt hónapban – egy a mostanihoz hasonló, de már rozsdás – fémkapszulára lettek figyelmesek a Mikó-kollégium felújításakor. Az alapkőből kiemelt régi időkapszulából egy szétmállott papíron az iskola 1855-1870 közötti időszakát bemutató rövid kéziratot, a tanítók és a tanulók kimutatását, valamint az alapkőletétel alkalmából ajándékozott pénzérméket emelték ki.

Bár a magyar világból származó írásos dokumentumot sajnos nem sikerült megmenteni, de a mellette talált pénzérméket a Székely Nemzet Múzeum elküldte javításra és felújításra a nagyszebeni Brukenthal Múzeumba – tudtuk meg a helyszínen.

Sztakics Éva a Mikó épületében található könyvtárban, amelynek ajtaja a homlokzat felőli oldalon nyílik, azt mondta, miután az érmék visszakerülnek a múzeumtól, azután a Mikó múzeumteremébe fogják őrizni.

Az iskolaigazgató hozzátette, a Székely Mikó Kollégium alapkövét nem szerették volna üresen hagyni, ezért döntöttek úgy, hogy helyére egy másik időkapszulát helyeznek:

  • A jeles alkalomra Csikós Júlia, az iskola könyvtárőre összeállította az iskola 1970 utáni időszakát tartalmazó dokumentumot,
  • Antal Árpád polgármester üzenetet, városzászlót, címert és hashtag Sepsit küldött a kapszula megtalálóinak,
  • Sztakics Éva pedig az iskola jelenéről írt összefoglalót, amiben a tanügyi rendszerrel kapcsolatos problémákra is felhívta a figyelmet.

A dokumentumok digitálisan is a kapszulába kerültek egy adathordozó által, hogy a kapszula kinyitóinak ne kelljen azon gondolkodnia, hogy el tudják-e olvasni, jegyezte meg humorosan Sztakics. Antal Árpád hozzátette, a kék dobozban nem csak pénzérmék vannak, városcímert ábrázoló kitűzőt, valamint hashtag Sepsit is beletettek. Előbbit, mert az szerinte aktuális lesz 100 év múlva is, utóbbit pedig azért, hogy jelezzék, már a XXI. században ismerték ezeket.

A dokumentumokat és ereklyéket ezután Kiss Imre főtanfelügyelővel együtt a kapszulába tették, majd a kapszula lezárása után az alapkőbe helyezték, aminek fedeléből az akció közben egy jókora darab kitört.

Fotó: Antal Árpád Facebook-oldala
Fotó: Antal Árpád Facebook-oldala

Mit üzentek a jövőnek?

Sztakics Éva azt mondta a Transtelexnek, hogy a szöveg teljes tartalmát nem szeretné megosztani senkivel, csak egy-egy kis részletet emelt ki a nyilvánosság részére, hogy az iskola következő felújításakor, az utókor számára is pont olyan izgalmas legyen felnyitni az időkapszulát, mint ahogyan nekik az volt a most felfedezettnek a megvizsgálása. Hozzátette, bíznak benne, hogy magyar emberek fogják megkapni, és ebben a Székely Mikó Kollégiumban is magyar gyermeket fognak magyarul tanulni.

Az iskolaigazgató elmondása szerint írásában nemcsak a felújításról, a számukra fontos díszítőelemekről írt (pl. népi motívumok a folyosón, olaszteleki kovácsmester által készített virágtartók), de azt is megemlítette, hogy büszke a Mikó-kollégium Erasmus akkreditációjára, amivel azok a diákok is kiutazhatnak külföldre, akiknek anyagi helyzete, máskülönben ezt nem tenné lehetővé.

Sztakics a tanügyi sztrájkra hangolódva utalást tett arra is, hogy a jelenlegi tanári fizetés sem minden pedagógusnak teszi lehetővé, hogy külföldre utazzanak, de az Erasmus révén ez is megvalósulhat.

Továbbá kritikával illette még a tanügyi rendszert a magyar diákok román nyelvtudása miatt is, kiemelve, hogy az Erasmus-os tapasztalatcserék nyelve angol, amit diákjaik kitűnően beszélnek, talán jobban, mint az ország nyelvét, és ennek valószínűleg az országosan kötelezően előírt, túl merev tanterv az oka.

„Leírtam név szerint a tantestületünk minden tagját, és a végén megjegyeztem, hogy álljon ez a leírás emlékül azoknak, akik szülőföldjükön próbálták megőrizni magyarságukat. Hogy ezt az igyekezetet mennyire tudták átörökíteni, eldönthetik majd azok, akik megtalálják ezt az időpapszulát” – tette hozzá. Az egykori alpolgármester hozzátette, a Székely Mikó Kollégiumban az oktatás nyelve magyar, a diákok „értékőrzését” pedig a magyar kormány segíti.

A magyarországi vonatkozás azonban nem csak itt jelent meg, hanem a kék dobozba helyezett szimbolikus „ereklyéknél” is. A dobozba lej, forint és eurós pénzérmék kerültek.

Antal Árpád pedig azt üzente a kapszula kinyitóinak: „Reméljük, hogy a város, amit oly nagyon szerettünk, most is magyar többségű. Reméljük, hogy ez az iskola most is Székelyföld egyik legfontosabb szellemi műhelye. Reméljük, magyarul beszélnek, írnak és olvasnak ma is Sepsiszentgyörgyön, a város zászlaja szabadon lobog, és ezt törvény szavatolja. Reméljük, hogy a városunk most is, mint a mi időnkben, dinamikusan fejlődni és irányt mutat a régióban, mert ezért dolgoztunk, minden nap építtettük, óvtuk és szerettük Sepsiszentgyörgyöt. Előttünk nem volt más út, mi nem adtuk fel soha. Életünk és munkánk legjavát büszkén és önzetlenül adtuk neki. Ez a városunk örökké otthonunk, számunkra Székelyföld szíve” – olvasta fel a polgármester a helyszínen.

Gondolatait Farkas Árpád idézettel zárta: „Élni a hó alatt is lehet jó, de csattogó szélben érdemesebb.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!