The New York Times: Habsburg Ferdinánd, a trón nélküli herceg

2023. május 8. – 19:46

The New York Times: Habsburg Ferdinánd, a trón nélküli herceg
Habsburg Ferdinánd a 2019-es német túraautó-bajnokság DTM 1. futama előtti rajtrácsbemutatón a Hockenheimringen 2019-ben, Németországban – Fotó: Robert Broger/SEPA.Media /Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

III. Károly megkoronázásával a nemzetközi figyelem ismét a királyság intézményére, az uralkodócsaládokra irányult. A New York Times Habsburg Ferdinánd bemutatása mellett döntött, és ez a választás több okból kifolyólag rendhagyó. Egyrészt azért, mert Ferdinándból sosem lesz uralkodó, másrészt mert a Habsburgok és a Windsorok között amúgy nincs szoros kapcsolat, a koronázásra sem hívták meg őket. Ferdinánd néha eljátszik a gondolattal, hogy mi lett volna, ha... azonban hamar visszatér életének igazi szenvedélyéhez, az autóversenyzéshez.

Habsburg Ferdinánd Zvonimir, teljes nevén Ferdinand Zvonimir Maria Balthus Keith Michael Otto Antal Bahnam Leonhard von Habsburg-Lothringen 1997. június 21-én született. Az osztrák autóversenyző IV. Károly magyar király és Bourbon–Pármai Zita királyné dédunokája. Szülei annak idején a katolikus királyok után választottak neki keresztneveket. A Zvonimir például Horvátország első királyának a neve, aki az országot alapította. Az Antalt pedig Esterházy Antal báró után, az iránta való tiszteletből kapta, mert régen a család barátja és szövetségese volt.

A múlt

Időnként, akárcsak a turisták ezrei, Ferdinánd maga is végigsétál az 1441 szobás Schönbrunni kastélyon, az Osztrák-Magyar Monarchia Habsburg uralkodóinak egykori nyári rezidenciáján. Szívesen nézegeti a gondozott kerteket, a labirintusokat, a világ egyik legrégebbi, még ma is működő állatkertjét és a világ egyik legnagyobb barokk üvegházát. „Azért megyek oda, hogy bebarangoljam mindazt az elképesztő szépséget, ami ott látható” – nyilatkozta a trón nélküli herceg a New York Timesnak, aki maga is csak szemlélő most már ebben a környezetben.

„Van egy hálószoba a palotában, amely az enyém lett volna, ha trónörökös lennék” – mondta, megjegyezve, hogy tudja, melyik az. „Amikor 14 éves koromban egy osztálykiránduláson először jártam itt, csak arra gondoltam, hogy én soha nem rendezném be így a szobámat.”

A Habsburg-Lotaringiai-ház 25 éves trónörökösének felmenői több mint 600 éven át uralkodtak egy hatalmas világbirodalom élén. 1918-ban, az Osztrák-Magyar monarchia szétesésekor trónfosztották és száműzetésbe küldték őket: I. Károly 1922-ben halt meg a portugál Madeira szigetén. A Habsburgok visszatérhettek Ausztriába, miután lemondtak uralkodási igényeikről, amit Habsburg Ottó nagyapja 1961-ben meg is tett.

Azóta az egykori uralkodócsalád néhány tagja visszaköltözött Ausztriába, bár továbbra sincs semmiféle hatalmuk, és kiváltságaik. Habsburg Ferdinánd is Bécsben él 22 éves húgával, Gloria Habsburg-Lothringennel együtt, és a FIA World Endurance Championshipben versenyez. Közismertségét a sportban elért sikereinek köszönheti, nem hercegi titulusának. Amúgy ő maga is azt szokta elmondani az újságíróknak nyilatkozva, hogy ő csak egy nagyon jó autóversenyző szeretne lenni:

„Nemzetközi autóversenyző vagyok, aki mindenütt otthon van a világban. Bécsben születtem, Salzburgban nőttem fel, sok időt töltöttem Jamaikán. A német az anyanyelvem, de Londonban is éltem pár évet. A barátaim nagyrészt osztrákok, németek, britek, horvátok és magyarok. De én csak egy nagyon jó autóversenyző szeretnék lenni.”

Amikor meglátogatja a bécsi kapucinus kriptát, ahol nagyszülei nyugszanak, és ahol valószínűleg őt és apját, Habsburg Károlyt is végső nyugalomra helyezik, néha más turistákhoz hasonlóan neki is ki kell fizetnie a közel 10 dolláros belépődíjat. „Ez egy kicsit őrültség, az én nyughelyem is lesz, de mégis fizetnem kell, hogy meglátogathassam” – nyilatkozta nevetve a New York Times riporterének.

A Habsburgok nem állnak közel a brit királyi családhoz, magyarázta el a lapnak Robert Seydel osztrák történész és királyi szakértő, akitől azt kérdezték, hogy történhetett meg, hogy az egyik legnagyobb arisztokrata családot nem hívták meg a koronázásra.

„A katolikus monarchiák egy csoportot alkotnak, a protestáns uralkodócsaládok pedig egy másikat. A brit királyi család vezeti az anglikán egyházat; Károly most az anglikán egyház feje lett. A Habsburg család katolikus, és tagjai mélyen vallásosak, Habsburg Károly például mindig magánál hordja a rózsafüzért” – részletezte a szakértő.

Vannak más királyi családok is, akiknek már nincs trónjuk. Görögországnak például még mindig van királynője, Anna-Mária királynő, bár a monarchiát 1973-ban eltörölték, és nincs hatalma. Férje, II. Konstantin görög király januárban meghalt. Mindketten évtizedekig száműzetésben éltek, csak 2013-ban költöztek vissza Görögországba. „Sok olyan eset van, amikor valaki királyi családba született, és technikailag herceg vagy hercegnő, de a családja nem ül a trónon” – tisztázta a New York Times számára a Habsburgok történetében jártas osztrák történész. Seydel hozzátette, Habsburg Ferdinánd Zvonimirnak királyhoz méltó neve van, de titulusát – Ausztria főhercege, Magyarország királyi hercege – nem használhatja, mert az osztrák törvények tiltják, és nincsenek palotái, koronája és arany hintója sem, ami ehhez járna. Ferdinándnak nincs kormányzati szerepe és nincs diplomáciai hatalma sem. Mégis néha találkozik a pápával, és képviseli a családot a vatikáni összejöveteleken, ahol díszhelyet kap. Habsburg Eduard, egyik rokona, Magyarország szentszéki nagykövete.

A család

A trón nélküli trónörökös egy dolgot fog felügyelni, ha ő lesz apja halála után a családfő: az 1430-ban alapított Aranygyapjas Lovagrendet (melynek minden tagja férfi és keresztény). A tagok, köztük több államfő, évente egyszer találkoznak, hogy megvitassák a világ fontos kérdéseit.

„Ez olyan, mint egy agytröszt” – mondta el a New York Times-nak Habsburg Károly, Ferdinánd apja.

Habsburg Ferdinánd, Fiona Campbell-Walter, Habsburg Francesca főhercegnő, Habsburg Jerome d'Ambrosio, Habsburg Eleonóra, Habsburg Károly főherceg és Habsburg Gloria főhercegnő Habsburg Eleonóra és Jerome d'Ambrosio polgári esküvőjén Monacóban, 2020. július 20-án – Fotó: Luc Castel /Getty Images
Habsburg Ferdinánd, Fiona Campbell-Walter, Habsburg Francesca főhercegnő, Habsburg Jerome d'Ambrosio, Habsburg Eleonóra, Habsburg Károly főherceg és Habsburg Gloria főhercegnő Habsburg Eleonóra és Jerome d'Ambrosio polgári esküvőjén Monacóban, 2020. július 20-án – Fotó: Luc Castel /Getty Images

Attól függetlenül, hogy egyetlen konkrét királyi trónnak se nem a várományosa, a fiatal autóversenyző bizonyos királyi körökben is otthonosan mozog: „elég jól ismerem a bolgár királyi családot, mert a nővérem néhányukkal együtt járt iskolába” – árulta el a riporternek, de hozzátette, a barátait szereti maga válogatni, és festőművésztől operaénekesig sokféle ember tartozik ehhez a körhöz.

A Ferdinánd családjával történt legtraumatikusabb esemény – a birodalom elvesztése – olyasmit adott neki, amit nagyon becsül: a szabadságát. „A nagyapámnak, mivel ő volt az utolsó trónörökös, úgy kellett felnőnie, hogy az apja császár volt, az anyja pedig császárné. Gyerekként mindenféle képzésben részesült, és 10 nyelvet kellett megtanulnia, ez pedig kemény munkával jár még a királyi családban is. Aztán ott van a csomó hivatalos esemény, megnyitók, estek, jótékonysági események, kórházlátogatás. Nagyon büszke vagyok a családomra és arra, amit tettek – mondta. De annak örülök, hogy én egy másik életet élhetek.”

Habsburg Ferdinánd, aki Habsburg Károly és Francesca von Thyssen-Bornemisza gyermeke. Szülei elváltak, 62 éves apja Bécsben és a portugáliai Portóban, 64 éves anyja pedig Madridban él. Lakótársán, Glorián kívül még egy nővére van, Eleonore Habsburg D'Ambrosio, aki 29 éves, ékszertervező és az angliai Oxfordban él férjével, Jérôme D'Ambrosióval, egy korábbi Formula E versenyzővel.

Ferdinánd elmondása szerint a Habsburg családnak jelenleg körülbelül 600 tagja él szerte a világon, és a rokonok igyekeznek tartani a kapcsolatot.

„Van egy WhatsApp-csoportunk, bárhová utazhatok a világon, küldök egy sms-t a csoportnak, megmondom, hová és mikor megyek, és rögtön kerül egy ház, ahol megszállhatok”. Nevetve hozzátette: „Ez olyan, mint egy ingyenes Airbnb nekünk, Habsburgoknak”.

Az autóversenyző

Van valaki, aki örül annak, hogy Ferdinánd kiélheti szenvedélyeit. Kathleen Schurmans, versenycsapatának, a WRT-nek a vezérigazgatója el is mondta a New York times-nak, hogy „Ha birodalma volna, nem versenyezhetne autókkal”.

A csapat tagjai szerint a fiatal pilóta annyira nagylelkű és vidám a versenypályán, hogy egyszer Nyck de Vries, a Forma-1-es pilóta nyilvánosan leszólta, amiért nem viselkedett elég komolyan. „Ezt úgy kezeltem, hogy megpróbáltam túlszárnyalni őt” – mondta Ferdinánd nevetve. (Elmondása szerint ma már jó a kapcsolatuk.)

Amióta 7 éves korában gokartba ült, Ferdinánd az autósportok rabja lett. „Minden egyes nap megkértem a dadát, hogy vigyen el gokartozni” – mondta. A Danube International Schoolban, a magángimnáziumában elég jó jegyeket szerzett ahhoz, hogy több időt tölthessen a pályákon. Az egyetemet kihagyta, hogy Londonba költözzön, és csatlakozzon egy F3-as csapathoz, amely az F1-es ambíciók egyik kiindulópontja.

Habsburg Ferdinánd 2020-ban a hockenheimi futamon – Fotó: Hasan Bratic / AFP
Habsburg Ferdinánd 2020-ban a hockenheimi futamon – Fotó: Hasan Bratic / AFP

Helyette azonban endurance versenyzésbe kezdett, amelynek versenyei hat és 24 óra között tartanak. (A versenyzők csapatként dolgoznak, felváltva tesznek meg több száz kört.) 2021-ben megnyerte Le Mans-t, az északnyugat-franciaországi 24 órás versenyt, amelyet széles körben a világ legrangosabb sportautóversenyének tartanak.

Mielőtt a versenyzők fizetést kapnak, komoly – hat- vagy akár hét számjegyű – összeget kell összeszedniük, hogy csatlakozhassanak egy csapathoz. Sokan rendelkeznek független alapokkal, vagy könyörtelenül udvarolnak a szponzoroknak, akik diktálják aztán minden további lépésüket. Amikor Habsburg Ferdinánd elkezdte a versenyzést, az édesanyja finanszírozta, akinek családja az acél- és energiaiparban szerzett vagyont. Most már minden szponzora megvan, amire szüksége van: „Nem kell többé pénzt kérnem anyámtól” – állította.

A jövő

Habsburg Károly nagyapja, I. Károly kétszer is megpróbálta visszaszerezni a magyar koronát 1921-ben, sikertelenül. Néhány munkatárs azonban mindig császári fenségként emlegette apját, Ottót. Mind ő maga, mind Habsburg Ottó az Európai Parlamentben végzett munkájukkal kompenzálták a hiányt. „Ottó és Károly nagyon-nagyon keményen dolgoztak azon, hogy a volt kelet-európai kommunista tömb országai ismét visszatérjenek Európába” – mondta Mario Christian Ortner osztrák hadtörténész. „Ez volt a Habsburg-birodalom egyik fő küldetése is, hogy ezeket a különböző nemzeteket együttműködésre bírja.”

A két világháború közötti időszakban és a második világháború alatt a Habsburg-ház „heves ellenfele volt a náciknak” – magyarázta Seydel is. Különösen Ottó kampányolt a nácik ellen Franciaországban és az Egyesült Államokban, olyannyira, hogy a nácik elfogatóparancsot adtak ki ellene. Kapcsolatait arra is felhasználta, hogy osztrákok tízezreinek, köztük 15 ezer zsidónak segítsen a menekülésben. Habsburg Károly jelenleg azon dolgozik, hogy uniós szintű egyetértés legyen az ukrán támogatást illetően. Habsburg Károly arról is beszélt a riporternek, hogy az ő életcélja mindig a szolgálat volt, legyen szó akár a családjáról, akár az európai polgárokról.

„Azt szeretném a család minden tagjába belenevelni, hogy ha hirtelen abba a helyzetbe kerülsz, hogy felelősséget kell vállalnod a társadalmadért, akkor vállalnod kell” – mondta.

A fia megértette az üzenetet. Ferdinándnak van egy kampánya, a Drive Fast, Act Faster, amely arra ösztönzi a versenycsapatokat, hogy csökkentsék és kompenzálják szén-dioxid-kibocsátásukat. Jelenlegi csapata, a WRT zöld energiára állt át és a boripar hulladékaiból előállított üzemanyagot használ.

„Abban a kiváltságban volt részem, hogy a veszteség érzése nélkül nőhettem fel” – mondta el Ferdinánd. „Az apám valahogy megengedte, hogy élvezzem az egész történelmet.” Amikor elgondolkodik azon, milyen lenne, ha a birodalom még mindig létezne, az inkább csak alkalmi kíváncsiság a részéről. „Ilyenkor az jut eszembe, hogy »hmm, az érdekes lett volna«, aztán visszatérek az életemhez.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!