III. Károly kedvence, a rebarbara miatt lett nemzetközi turistacélpont egy erdélyi község

2023. május 06. – 11:11

III. Károly kedvence, a rebarbara miatt lett nemzetközi turistacélpont egy erdélyi község
A rebarbarás sütemény a szászkézdi fesztivál egyik főszereplője – Fotó: Szászkézdi Nők Szomszédsága / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Május első szombatján szervezik a Rebarbara Ünnepét a Maros megyei Szászkézden, a községben, amely többek között III. Károlynak köszönhetően vált a turisták kedvelt célpontjává.

A Segesvártól fél óra autóútnyira lévő község az erdélyi szászok egyik fontos települése volt, erődtemploma UNESCO világörökségi helyszín. A községet III. Károly még hercegként többször felkereste, 2009-ben jelen volt a község gyümölcs- és zöldségfeldolgozó központjának avatóünnepségén is, amint az Agerpres koronázás alkalmából készített összeállításából kiderül. Amikor Szászkézden járt, Károly mindig megkóstolta a helyi különlegességeket, a sajtóbeszámolók szerint a rebarbaradzsem az egyik kedvence.

A rebarbara különleges, édes-keserű ízű növény, amelynek a szárából dzsem, szörp, kompót, likőr is készülhet, de a szász konyha süteményekhez is előszeretettel használja. A Szászkézdi Nők Szomszédsága nevű egyesület ötlete nyomán indult Rebarbara Ünnepe 2022-ben volt tíz éves. Az egyesületet 23 különböző korú és foglalkozású nő alapította a szászok hagyományos önrendelkezési formája, a szomszédságok alapján, amely az egymást támogató háztartások közösségét jelentette. Több projektet indítottak, a Rebarbara Ünnepe mellett ők szervezik például az erdélyi szász kultúrát népszerűsítő Haferland Hét nevű fesztivált.

A rebarbarának és Károlynak köszönhetően a község nemzetközi szinten számontartott célpont lett, több vállalkozó látta érdemesnek itt befektetni. A Rebarbara Ünnepe ma már inkább a turistáknak, és nem annyira a helyieknek szól, a templom udvarán ilyenkor több angol, német és francia szót lehet hallani, mint románt, derül ki a Libertatea 2022-es helyszíni riportjából.

A rebarbarafesztivál eseményei szombaton 11 órától kezdődtek az erődtemplom udvarán, ahol a nap folyamán kétszer is ünnepélyesen, zenére hordozzák körbe a rebarbarás süteményeket, az óratorony melletti sétányon pedig helyi termelők finomságaiból lehet vásárolni, de túrát is szerveznek a Via Transilvanicán az útvonalat kidolgozó Tasuleasa Social egyesület elnöke, Alin Useriu és Hartel Tibor ökológus vezetésével.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!