III. Károly kedvence, a rebarbara miatt lett nemzetközi turistacélpont egy erdélyi község

2023. május 6. – 12:11

III. Károly kedvence, a rebarbara miatt lett nemzetközi turistacélpont egy erdélyi község
A rebarbarás sütemény a szászkézdi fesztivál egyik főszereplője – Fotó: Szászkézdi Nők Szomszédsága / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Május első szombatján szervezik a Rebarbara Ünnepét a Maros megyei Szászkézden, a községben, amely többek között III. Károlynak köszönhetően vált a turisták kedvelt célpontjává.

A Segesvártól fél óra autóútnyira lévő község az erdélyi szászok egyik fontos települése volt, erődtemploma UNESCO világörökségi helyszín. A községet III. Károly még hercegként többször felkereste, 2009-ben jelen volt a község gyümölcs- és zöldségfeldolgozó központjának avatóünnepségén is, amint az Agerpres koronázás alkalmából készített összeállításából kiderül. Amikor Szászkézden járt, Károly mindig megkóstolta a helyi különlegességeket, a sajtóbeszámolók szerint a rebarbaradzsem az egyik kedvence.

A rebarbara különleges, édes-keserű ízű növény, amelynek a szárából dzsem, szörp, kompót, likőr is készülhet, de a szász konyha süteményekhez is előszeretettel használja. A Szászkézdi Nők Szomszédsága nevű egyesület ötlete nyomán indult Rebarbara Ünnepe 2022-ben volt tíz éves. Az egyesületet 23 különböző korú és foglalkozású nő alapította a szászok hagyományos önrendelkezési formája, a szomszédságok alapján, amely az egymást támogató háztartások közösségét jelentette. Több projektet indítottak, a Rebarbara Ünnepe mellett ők szervezik például az erdélyi szász kultúrát népszerűsítő Haferland Hét nevű fesztivált.

A rebarbarának és Károlynak köszönhetően a község nemzetközi szinten számontartott célpont lett, több vállalkozó látta érdemesnek itt befektetni. A Rebarbara Ünnepe ma már inkább a turistáknak, és nem annyira a helyieknek szól, a templom udvarán ilyenkor több angol, német és francia szót lehet hallani, mint románt, derül ki a Libertatea 2022-es helyszíni riportjából.

A rebarbarafesztivál eseményei szombaton 11 órától kezdődtek az erődtemplom udvarán, ahol a nap folyamán kétszer is ünnepélyesen, zenére hordozzák körbe a rebarbarás süteményeket, az óratorony melletti sétányon pedig helyi termelők finomságaiból lehet vásárolni, de túrát is szerveznek a Via Transilvanicán az útvonalat kidolgozó Tasuleasa Social egyesület elnöke, Alin Useriu és Hartel Tibor ökológus vezetésével.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!