Bukaresti ezüstműves roma családban született, ma a Google fejlesztőcsapatában dolgozik

2023. április 10. – 09:40

Bukaresti ezüstműves roma családban született, ma a Google fejlesztőcsapatában dolgozik
Rowena Marin a kötetével – Fotó: a szerző Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából a Libertatea közzétette a 35 éves Rowena Marin történetét, aki egy bukaresti ezüstműves roma családból származik, és ma New Yorkban dolgozik a Google fejlesztőcsapatában. Rowena Marin idén januárban adta ki a Ki vagyok én a világban? című könyvét, amelyben saját identitáskeresési tapasztalatait meséli el, valamint a közösségében élő nők életét, amelyet az idők során dokumentált. Rowena végigköveti a világban való otthonkeresésének útját, amely elszakította őt a közösségétől, és Spanyolországból Ázsiába, Írországba és New Yorkba vitte, ahol végleg letelepedett. A könyv egy kiáltvány, amely minden nőt, különösen a pályakezdő fiatal nőket arra bátorítja, fedezzék fel a világot, és keressék a saját útjukat.

Rowena családja nagybányai származású, de az 1990-es évek elején Bukarestbe költöztek. Az ezüstműves roma közösségből származnak. A közösségétől kapott értékeken túl, mint például az odaadás és a szeretet, Rowena úgy érezte, hogy az életnek többnek kell lennie a házasságnál és a gyerekeknél. Ennek az érzésnek ellenére 25 éves koráig betartotta a szabályokat és a hagyományokat. 19 évesen kapcsolatot kezdett egy fiúval a közösségből, és a hagyományoknak megfelelően 22 évesen összeházasodtak. Rowenában azonban megfogalmazódott, hogy számára az a legfontosabb, hogy folytassa tanulmányait, amit a közösségben a nők számára kevésbé engedtek meg. „Az oktatás volt talán az egyetlen dolog, ami akkoriban megkülönböztetett tőlük és a kapott életmintától. Szabadságom volt követni ezt a szeszélyemet, mert apám lánya voltam, aki a közösségemben igazi filozófus volt. Bár ő kézműves volt, könyvtárunkban Goethe, Sartre és más szent szörnyetegek voltak” – idézi fel könyvében az édesapja alakját.

Bár apja meghalt, amikor még csak 10 éves volt, a családja arra bátorította, hogy folytassa tanulmányait. A közösségben az volt a természetes, ha a lányok kimaradtak az iskolából, és gyermekeket szültek, a családi vállalkozást támogatták. A számok is arról árulkodnak, hogy az oktatáshoz való méltányos hozzáférés hiánya a roma közösséget érinti leginkább Romániában. A magas szegénységi ráta, a társadalmi kirekesztés, az intézményesített rasszizmus és a megkülönböztetés miatt 10 roma gyermekből körülbelül 8 hagyja ott idő előtt az iskolát. Ezért van az, hogy a romák körében a legalacsonyabb a felsőoktatásban végzettek aránya Romániában, mindössze 2 százalék.

Az ösztöndíj, amely megváltoztatta Rowena életét

Miután elvégezte az alapképzést a Bukaresti Egyetem közgazdaság szakán, oktatási ösztöndíjra pályázott, hogy Madridban nemzetközi projektmenedzsment mesterképzést végezzen. Az ösztöndíjat a Roma Oktatási Alap ajánlotta fel, egy olyan civil szervezet, amelynek célja a roma és a nem roma lakosság közötti oktatási szakadék áthidalása és a felsőoktatáshoz való hozzáférés megkönnyítése minden roma gyermek számára.

Rowena emlékszik a sokkhatásra, amit akkor érzett, amikor megtudta, hogy felvették. „Ez egy életemet megváltoztató pillanat volt és még mindig az. Mindig is kisebbrendűségi érzésem volt a világ többi részével szemben, a származásom, az etnikai hovatartozásom miatt. Az ösztöndíj, amit kaptam, megmutatta nekem, hogy talán mégsem vagyok olyan alsóbbrendű, talán van bennem valami, ami működik. Tényleg ez volt az egyik első bizonyíték a felnőtt életemben, és borzasztó sokat jelentett nekem. Egyúttal rájöttem, hogy képes vagyok megváltoztatni az életemet” – mesélte el Rowena azt a pillanatot, amikor megváltozott élete. Hozzátette: amikor az ösztöndíj elnyeréséről értesítették többször rákérdezett, biztos nincs tévedés a dologban? A 16 ezer eurós ösztöndíj csak a tanulmányi költségeket fedezte, így a testvérei segítettek neki a maradék pénzzel, ami a költözéssel együtt járt.

Miután Spanyolországba költözött, Rowena kezdte megtalálni a bátorságát. Jól teljesített az egyetemen, ezért csatlakozott egy helyi, anyáknak szóló startup cég marketingcsapatához is. A fizetésből tisztességesen meg tudott élni, és még pénzt is küldött haza az édesanyjának, aki akkoriban az Obor piacon árult. A mesterképzés részeként különböző országokban tartottak kurzusokat, több helyszínen megfordult tanulmányai során, ami egy valóságos önismereti utazásnak bizonyult.

Rowena Marin – Fotó: Facebook-oldal
Rowena Marin – Fotó: Facebook-oldal

Szakítás a közösséggel

A mesteri elvégzése után Rowena visszatért Romániába, de már nem az a roma nő volt, aki elment. egyre fontosabb volt számára, hogy kiálljon jogaiért: hazatérésekor szakított élettársával, akivel 19 éves kora óta együtt élt a közösség szokásainak megfelelően. 29 évesen jelentkezett a Google-nál, és miután felvették, ismét elhagyta az országot. Ezúttal Írországba költözött. A közösségtől való elszakadás fájdalmas volt, de anyja könyörgése ellenére is kitartott elhatározása mellett. Tudta, a saját függetlensége és boldogsága erőt ad majd neki ahhoz, hogy támogassa szeretteit.

Dublin után New York következett, ahol Rowena megismerkedett jelenlegi férjével, egy amerikai egyetemi oktatóval. Az ő bátorítására döntött úgy, hogy megosztja történetét a nagyvilággal. Nem akarta azonban úgy megírni könyvét, hogy családja ne egyezzen bele, mert az identitás vállalása a nyilvánosság előtt kockázatot jelent, „mert Romániában folyamatosan diszkriminálják a romákat” – magyarázta a szerző a Libertateának, részletezve, hogy a diszkrimináció nem mindig konkrét, kézzelfogható formákat ölt. Jelentheti egy üzleti kapcsolat megszakadását is, „valaki azt gondolja, hogy ”ezek romák, nem lehet velük dolgozni„”. A diszkriminációtól való félelem még ma is létezik, így az etnikai hovatartozás vállalása azzal a kockázattal jár, hogy menet közben elveszítünk embereket. „Van, akinek ez nem gond, van, akinek nem, mert ettől függhet az életed munkája vagy a sikered egy cégnél”. A családja végül támogatta őt, és beleegyezett, hogy elmondja a történetét. A közösségben azonban néhányan szkeptikusan tekintettek rá. Rowena megértette az álláspontjukat, de „a véleményük nem tartott vissza”.

Kijelentette: „kettős szerepe a könyvnek, amit írtam: egyrészt arra bátorítani a roma lányokat, hogy induljanak el ezen az önfelfedező úton, másrészt pedig – hogy a nem romáknak perspektívát adjon arra, hogyan nézhet ki a világunk.” Felidézte azt is, hogy miután első írása megjelent, több roma nő üzent neki, hogy azonosulni tudnak az élettörténetével.

Rowena szerint a romániai rasszizmusnak sok oldala van, és miközben látja, hogy sokszor reménytelennek tűnik a helyzet a diszkrimináció visszaszorítására, tudja, hogy történnek erőfeszítések a többségi és kisebbségi csoportok közötti hídépítésre is. „Hosszú még az út, de legalább elindultunk azon. 15-20 évvel ezelőtt, amikor én gyerek voltam, még sehol nem jártunk” – idézte fel gyermekkorának körülményeit.

Az élet New Yorkban

2021 óta él a világ egyik legkozmopolitább városában, de azt is látja, hogy a sokszínűségre való nyitottság nem mindenhol jellemző Amerikában. „Látom, mi történik az ország többi részében, és csodálkozom, mert a másik véglet is jelen van. Amikor 2021-ben ideköltöztem, egy fegyveres támadás volt egy olyan szupermarketben, amelyet főként afroamerikaiak látogatnak, idén februárban pedig egy másik mészárlás történt egy olyan helyen, ahol ázsiaiak, konkrétan kínaiak vásárolnak” – mondta. Az USA-ról nehéz bármit is mondani, mert minden igaz rá, és annak az ellentéte is – foglalta össze tapasztalatait az Egyesült Államokról.

Rowena Marin kötete – Fotó: Facebook-oldal
Rowena Marin kötete – Fotó: Facebook-oldal

A Black Lives Matter mozgalommal összehasonlítva a romániai romák rasszizmus elleni küzdelmét, kifejtette: „még hosszú út áll előttünk, amíg ennyire egységesek és következetesek leszünk abban, amit jogként követelünk magunknak. Bár nyilvánvalóan nehéz párhuzamot vonni Románia és az Egyesült Államok között, a rasszizmus ugyanazokkal az előítéletekkel és címkékkel van indokolva, ugyanaz a képviselet hiánya a társadalom hatalmi köreiben és a lehetőségekhez való hozzáférés hiánya.”

Rowena azonban nem akarja elveszíteni optimizmusát, reméli, hogy a hatások hosszú távon megmutatkoznak, és lányának már nem kell ezekkel az előítéletekkel megküzdenie. A könyv, amelyet megjelentetett, szintén a tudatosítási célt szolgálja.

2021 iratkozott be egy egyéves mesterképzésre New Yorkban, hogy kidolgozza és befejezze kéziratát az életéről és a nők életéről abban a közösségben, ahol felnőtt. A kurzus részeként kampányt szervezett, hogy összegyűjtse a kiadáshoz szükséges pénzt. 170 példány eladását tűzte ki célul, de 225-öt adott el. A többlet lehetővé tette számára, hogy a hangoskönyv mellett egy keménykötésű változatot is piacra dobjon. most az a terve, hogy a könyvet román nyelven is kiadja az országban.

A Ki vagyok én a világban? bevezetőjében a lányának beszél a bátorságról, hogy ne habozzon majd saját útját járni, az önmegtalálás öröméről. Mesél neki a romániai romák rabszolgasorsáról, arról, hogy a nagymamája hogyan élte túl, és hogyan nevelt egész életében gyerekeket és unokákat. Annak fontosságáról, hogy ismerje a családja történetét és azt, hogy honnan jött, hogy világos legyen számára, merre tart. És hogy ezt bátran és magáénak érezve tegye.

„Ha valaha is felteszed magadnak a kérdést, hogy ki vagy te ebben a nagy világban, amelynek része vagy, tudd, hogy a válasz az útban rejlik, amelyet meg mersz tenni, és a kulcs, amelyet mindig a szívedben kell tartanod, a bátorság. Ugyanaz a bátorság, amely segített nekem is elindulni a saját utamon, ahogyan azt a következő fejezetekben olvashatod. És még ha végül magányosnak is érzed magad az út során, tudd, hogy soha nem leszel az.”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!