Fitness Tribe Sepsiszentgyörgyön: pár éve még bolondnak nézték őket, ma már hozzátartoznak a reggeli városképhez

2023. április 1. – 12:29

Fitness Tribe Sepsiszentgyörgyön: pár éve még bolondnak nézték őket, ma már hozzátartoznak a reggeli városképhez
Bemelegítés Sepsiszentgyörgy főterén – Fotó: Fitness Tribe Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Eleinte bolondnak nézték őket Sepsiszentgyörgy utcáin, ma már egyre többen kedvet kapnak a hétköznaponként reggel hat órai vagy esti futáshoz. Kovászna megye legnagyobb futóközössége, a Fitness Tribe futói öt év alatt egyetlen hétköznapot sem hagytak ki futás nélkül, valaki mindig ott volt a sportpályán. 21 napos kihívásukat már 120-an teljesítették, de több mint huszonöten a 100-ig is eljutottak.

Kovászna megye legnagyobb futóközössége mintegy 100 tagot számlál, és novemberben ünnepelte fennállásának ötéves évfordulóját. A Fitness Tribe három állandó programot tart fenn: a kedd és csütörtök esti futást, a minden szombaton reggel 8-as és minden hétköznap reggel 6-os szaladást. Utóbbit tartják a legnépszerűbb programjuknak, pedig ahogy a neve is mutatja, ilyenkor a futók reggel 6-kor kezdenek neki szaladni, ezért pedig képesek a hajnali órákban kelni. A reggel 6 órai alkalom viszont kezdőknek és haladóknak egyaránt szól, mert nem az kérdés, hogy mennyit futnak le a félórás testmozgás alatt, hanem az, hogy egyáltalán rávegyék magukat a felkelésre és az egészséges mozgásra, amitől sokkal aktívabban indul a napjuk.

Motiváció gyanánt két kihívást is kitaláltak: akik 21 hétköznapon keresztül teljesítik a kihívást, azok Fitness Tribe pólót kapnak ajándékba, 100 napnál pedig már esőkabát is jár. A kora reggeli futás rekordját az 56 éves Vajna Miklós tartja, aki 330 egymást követő hétköznap teljesítette a kihívást.

Lászlóffy Lóránd, a Fitness Tribe frissen megválasztott elnöke és alapembere szerint, mióta a futókat és a sportolás iránt érdeklődőket elkezdték közösségbe szervezni, sokak életében lényeges változásokat hozott. A reggel 6 órai futásra például többen úgy jöttek a városi stadionba vagy a Sepsi felirathoz, hogy a fél órát csak lesétálják, mára azonban ott tartanak, hogy egy 21 kilométeres félmaratont is képesek leszaladni. Egy másik tagjuk egy maximum 5 kilométert igénylő rendezvényükön vette rá magát először a futásra, a megmérettetés pedig annyira felrázta, hogy manapság 50-60 kilométereket szalad.

„Vannak ilyen szép történetek a Fitness Tribe életében, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy abszolút nem teljesítményorientáltan álltunk hozzá a dolgokhoz. Nem az a célunk, hogy versenyekre készítsünk fel sportolókat. Nálunk a mozgás öröme számít, meg az, hogy az emberek egymásra találjanak, motiválják egymást. Ez sokkal nagyobb felelősséggel jár, mint az, hogy valaki megnyer-e egy versenyt vagy sem. A Fitness Tribe régen túlmutat ezen, mert a közösséget szolgálja” – mutatott rá az elnök, akit egy hónappal ezelőtt választották meg a Fitness Tribe Egyesület vezetőjévé, és úgy érzi, a legfontosabb feladata az adminisztráció és a már meglévő és jól működő, sokszínű programkínálatot fenntartani.

Elmondása szerint azzal sincs problémájuk, ha valaki a 21 napos kihíváson úgy vesz részt, hogy a fél órát lesétálja, a lényeg, hogy felkel, kijön, mozog és változást szeretne elérni az életében. Így pedig sokan rájönnek, mennyi pluszt ad az életükben a mozgás, ezért kezdenek el többet szaladni. De van, akinek a rendszeresség hiányzik az életéből, amit a kora reggeli kelés hoz be az életébe.

A futást pedig kortól függetlenül végzik, hisz tízévestől hetvenévesig minden korosztály képviselve van a száz tagot számláló egyesületnél. És épp ez a sokszínűség teszi lehetővé, hogy különböző, nagyobb sporteseményeket is megszervezzenek, mint a mikulásfutás, a tavaszváró terepfutás, a nőnapi, a '48-as hősökre emlékező futásuk idén márciusban, de a kedd esti futást például úgy szervezték meg, hogy az ismét havas tájban a bevállalósabb futók egészen Sugásfürdőig elszaladtak (11 km emelkedőre).

Indulásukkor az első projektjük a szombat reggel 8-as futás volt, ami lassan hatéves múltra tekint vissza. Ezután jött a képbe az ennél is népszerűbbé váló, minden hétköznap reggeli futás, amely most élte meg az ötödik évét. Ehhez társul a 21 napos kihívásuk a pólóért, amihez a futóknak nincs más dolga, mint regisztrálni a Fitness Tribe-nál, és minden hétköznap reggel hatkor elindítani a Strava applikációt, és fél óra alatt a saját tempójukban és erőlétüknek megfelelően szaladni a városi stadionban vagy a főtéri Sepsi felirattól.

Az elnök pár éve maga is felállított egy új kihívást, mert a 21 egymást követő hétköznap után sem állt le, és úgy döntöttek, bevezetik a száz napos kihívást is.

A 21 napos kihívásnál már ott tartunk, hogy 120 póló ki volt osztva, és 25 fölött tartunk a 100 naposokkal is, tehát ez egy elég sikeres történet, ezeken kívül pedig még vannak hétköznapi futásaink, amiket a csoportban szoktunk meghirdetni, ezekhez kedden és csütörtökön este 6 órától lehet csatlakozni. Ezek is folyamatosan működnek, mellette pedig szervezzük a harmadik Visit Covasna Maratont októberben, van egy 24 órás sugásfürdői biciklis projektünk májusban, azonkívül meg folyamatosan új dolgokban gondolkodunk

– részletezte az elnök, aki alapító tagja volt a közösségnek, amely aztán egyesületté nőtte ki magát.

Lászlóffy Lóránd szerint minden hónapban megpróbálnak valami újdonsággal előrukkolni. A már említett programokon kívül, az április 23-30. között megszervezésre kerülő Szent György napokra mostani terveik szerint akadálypályával készülnének, de ez még a szervezés és tárgyalás alatt van. Illetve, júniusra 24 órás, non-stop, váltós futás szeretnének szervezni a városi stadionban.

Március 15-én a Fitness Tribe csapata körbeszaladta a város 1848-as műemlékeit – Fotó: Fitness Tribe Facebook-oldala
Március 15-én a Fitness Tribe csapata körbeszaladta a város 1848-as műemlékeit – Fotó: Fitness Tribe Facebook-oldala

Nehéz nekiindulni, de 21 nap futás után megállni is

Varga Emőke mindig is szerette az atlétikát, szeretett szaladni, harmadik osztályos korától kezdve rendszeresen kosarazott. A sport mindig jelen volt az életében, így amikor 2017-ben, az egyetem befejezése után hazaköltözött Sepsiszentgyörgyre, elkezdett keresgélni sportolási lehetőségek után. Szerencséjére pont abban az évben alakult meg a Fitness Tribe, ami azért is keltette fel az érdeklődését, mert számára sokkal motiválóbb, ha csoportosan szalad. Egyedül pedig mindig nehezen vette rá magát, hogy szaladni menjen.

Az elején kevesen voltunk, de mindenki nagyon lelkes volt. Tetszett, hogy kezdőként vagy sportolói háttérrel is szívesen láttak, befogadtak. A fejlődésben pedig mindenféleképpen segített, hogy együtt haladtunk, együtt edzettünk, együtt szaladtunk

– mesélte Emőke, aki a sportolói hátterének is köszönhetően egy éven belül már a fél maratonnak is nekivágott, és a 21 kilométert azóta is rendszeresen leszaladja. Időközben vett már részt helyi és külföldi versenyeken is. Jelenleg a szerinte nagyobb felkészülést igénylő maratonon gondolkodik, az egyéni felkészülés mellett pedig újabban édesapja, Szőcs Domokos helyett ő koordinálja a reggel 6 órai futásokat is.

Azt mesélte, mielőtt apja kitalálta a kora reggeli futást, Szőcs sem volt korán kelős típus. Nagyon szeretett aludni, de érezte, hogy ez nem viszi őt előre, ezért bevezetett egy reggeli rituálét: mozgással indította a napjait, harmadik nekifutásra pedig Emőkének is sikerült bekapcsolódnia a nagyjából 800 méteres szaladásba. Később apja a stadionban már ennél többet kezdett el szaladni, majd rájött, hogy nem kell egyedül csinálnia, mert vannak még mások is, akik csatlakoznának. A Fitness Tribe futóközösség tagjai pedig felkarolták az ötletét.

Szőcs Domokos ezt az időszakot úgy írta le, hogy kisebb-nagyobb megszakításokkal 20 éve fut reggelente. A Fitness Tribe előtt azonban soha nem futott ennyire korán.

Az ötlet, hogy kora reggeli futásra több embert is bevonjon, már régóta megvolt benne, meg is próbált még 2017 nyarán futókat toborozni a 6:30-as futáshoz, de erre még senki nem jött el. Forrest Gumphoz hasonlóan egyedül indult neki, három hétig csinálta, majd 2018 március végén a Birtalan Csanád által is alapított Fitness Tribe-bal közösen valósította meg tervét, ekkor viszont már 6 órától futottak, hogy az emberek érjenek el munkába is.

Elmondása szerint, azóta minden reggel fut valaki a stadionban, és 2021 március 31-től a városban is. Mivel azonban Szőcs nem rég más helyre költözött, ezért azóta a 30-40 fős csapatot lánya koordinálja.

Emőke szerint öt év elteltével, az időjárási körülményektől függetlenül, mindig akad valaki, aki élteti a hétköznapi futást, így egyszer sem szakadt meg a kör, pedig december 31-én és január 1-jén volt, hogy egy hajszálon múlt.

Amikor elered az eső vagy havazik, egyesek ilyenkor hagyják magukat meggyőzni, mert a rossz idő lehet egyfajta kifogás is a komfortzónában maradásra. Emőke is tapasztalta ezt magán, de azt mondja, olyankor mindig a futás utáni időszakra gondol, amikor jóérzéssel tölti el, hogy a kitűzött célját teljesíteni tudta az eső, a havazás ellenére is. Futás után pedig mindig feltöltődik energiával.

„Az elején én sem tudtam elképzelni, hogy ez hogyan fog működni, én sem vagyok könnyen ébredő típus, de hogyha felkelek és mozgással kezdem a napot, akkor az az egész napomat megszabja. Tehát teljesen másképp dolgozom, teljesen más az aktivitásom, másképp telik a napom” – tette hozzá. A reggeli szaladás után ugyanis nem azon kattog napközben, hogy este még valahogy férjen be az idejébe a mozgás is.

A 21 napos kihívás kitalálása kapcsán megjegyezte, hogy azért is ennyi napot határoztak meg a póló elnyeréséig, mert a pszichológiai könyvekben azt írják, hogyha valamit 21 egymást követő napig csinálunk, akkor az szokássá válhat. Szerinte nem nagy ördöngösség teljesíteni a kihívást, és nagyon motiváló tud lenni, ha valakinek sikerül. Utána pedig lehet ennél kevésbé intenzív is az edzés, többen a heti 2-3 alkalomra állnak át utána. De olyanok is vannak, akik időről, időre újra teljesítik a kihívást vagy megpróbálkoznak a 100 napossal is. Emőke például már három alkalommal végigment a 21 naposon.

Fotó: Kocsis B. János / Fitness Tribe Facebook
Fotó: Kocsis B. János / Fitness Tribe Facebook

Tíz napja fut, de most úgy érzi, a száz is összejön neki

Egy a 21 napos kihívás közepén járó futót is megkerestünk. Bedőházi Róbert 7-8 kilométeres reggeli futásokról kezdett el posztolni a Facebookon, ezzel párhuzamosan pedig a Fitness Tribe Egyesület kora reggeli képein is megjelent. Azt mondja, tíz napja hajnali 5:30-kor kel, és eddig meg van elégedve a teljesítményével, már azon is elgondolkodott, hogy 11 nap múlva is legfeljebb 1-2 napra ha leáll a futással, majd nekikezd 100 napos kihívásnak is. Kérdésünkre, hogy mi tartja benne a lelket, Róbert azt mondta, hogy igazából semmi, csak megszerette a futást, jó a hangulat, jól érzi magát a futóközösségben, futás közben sokat poénkodnak, beszélgetnek.

Róbert középiskolás éveiben is sokat sportolt, köztük volt a futás is, de aztán érettségi után szerinte elpuhult és többéves kihagyás után most határozta el magát, hogy visszatér az aktív sporthoz, mert nem mellékesen pár kilót is szívesen leadna. Ennek az első lépése volt a kora reggeli futás, ebben pedig az is motiválja, hogy amennyiben a 21 egymást követő hétköznap lejárta előtt valamilyen oknál fogva leállna, akkor a szabály szerint újra kellene kezdje a kihívást. Viszont azt előnynek érzi, hogy ha elutazna, a Strava applikáción keresztül mért futását akár külföldről is elfogadná a futóközösség.

A futóközösség ötlete eleve Dubajból ered

A Fitness Tribe egykori elnöke, alapítótagja több évig élt Dubajban, ez idő alatt pedig a futás szerelmese lett, ami az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb, 3 milliót bőven meghaladó városában nem csak divatosnak számított már 2015 előtt is, de a nagyobb sportcégek is támogatták az aktív futóközösségeket. Birtalan Csanádnak pedig megtetszett, hogy nem egyedül, hanem közösségben sportol. Erre pedig a sportközösségek tudatosan oda is figyeltek, a heti két alkalmat követően a futók mindig beültek valahová ismerkedni, de nagyobb eseményeket is szerveztek maguknak.

Mivel az élet úgy hozta, hogy Csanád egy időre hazaköltözött Sepsiszentgyörgyre, 2015-ben hozta magával a sportközösség szemléletét is. Kezdetben azonban nem volt könnyű dolga, mert Háromszék megyeközpontjában többen is sportoltak, de ezt általában mindenki külön képzelte el, a város utcáin pedig annyira nem volt szokás futót látni, hogy az emberek rendszerint hülyének nézték, ha a városi stadionon kívül futni látták.

A szombati futást céltudatosan azért terjesztették ki a város minél több negyedére, hogy az emberek lássák, hogy nem csak a stadionban lehet futni, külterületen is lehet csinálni.

Csanád ezért a futás tabudöntögetés és az egészséges testmozgás érdekében létrehozta már akkor a Fitness Tribe Facebook csoportját, először közeli ismerőseit szervezte be, akikről tudta, hogy komolyabban sportoltak vagy most is eljárnak valahová mozogni, aztán társaival az ötszáz fős csoportnak elkezdett évszaktól és lehetőségtől függően eseményeket szervezni.

Így alakult, hogy eleinte kevesen ugyan, de egykori élsportolók, ma is aktív sportolók csatlakoztak a programjaikhoz, aztán 2017 után már, mivel a futás is divat lett és máshol is elkezdtek kialakulni futóközösségek, ezért Sepsiszentgyörgyön is beindult a sportélet.

Így lassan hat éve minden szombat reggel nyolckor futnak, akkor is, ha valaki külföldön, nyaraláson vagy épp egy másik városban tartózkodik. Csanád például azóta ismét Dubajban él, és szerinte azért éri meg kora reggel felkelni futni, mert nagyon jó löketet ad a napnak, sokkal energikusabban telik el, és bár paradox módon hamarabb kell felkelni, mint normális körülmények között, de mégis az egész napnak egy pozitív kezdést ad.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!