Nemzetközi vita kerekedett az Elon Musk által aláírt, a ChatGPT-kutatás szüneteltetését követelő levél miatt

2023. április 1. – 10:17

Nemzetközi vita kerekedett az Elon Musk által aláírt, a ChatGPT-kutatás szüneteltetését követelő levél miatt
Elon Musk a színpadon Optimus, egy humanoid robot mellett a kaliforniai Palo Altóban – Fotó: AFP /Tesla

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy vihart kavart az Elon Musk és több ezer szakértő által aláírt, a mesterséges intelligencia kutatásának szüneteltetését követelő levél, miután a levélben idézett kutatók elítélték munkájuk felhasználását, egyes aláírásokról kiderült, hogy hamisítványok, mások pedig visszaléptek a támogatástól.

Elon Musk és mintegy 1000 mesterséges intelligencia szakértők, illetve vállalatvezetők egy csoportja a GPT-4-nél erősebb mesterséges intelligencia rendszerek kiképzésének hat hónapos szüneteltetését követelte. Erről egy nyílt levélben írtak a Reuters beszámolója szerint. A kérést a társadalomra és az emberiségre gyakorolt potenciális kockázatokra hivatkozva fogalmazták meg.

A nonprofit Future of Life Institute által kiadott levél, amelyet több mint 1000 ember, köztük Elon Musk, Steve Wozniak, az Apple társalapítója és Emad Mostaque, a Stability AI vezérigazgatója írt alá, a fejlett mesterséges intelligencia fejlesztésének szüneteltetésére szólít fel mindaddig, amíg az ilyen konstrukciók közös biztonsági protokolljait független szakértők nem dolgozzák ki, nem hajtják végre és nem ellenőrzik.

Az Amazon, a DeepMind, a Google, a Meta és a Microsoft mérnökei is támogatásukról biztosították a kezdeményezést.

A Musk által alapított és most a Microsoft által támogatott OpenAI által kifejlesztett GPT-4 képes emberhez hasonló beszélgetést folytatni, dalokat komponálni és hosszú dokumentumokat összefoglalni.

Az ilyen, „emberekkel versenyképes intelligenciával” rendelkező mesterséges intelligencia-rendszerek mélyreható kockázatot jelentenek az emberiségre nézve – állítja a levél.

„Az AI-laboroknak és a független szakértőknek ezt a szünetet arra kellene felhasználniuk, hogy közösen dolgozzanak ki és hajtsanak végre egy sor közös biztonsági protokollt a fejlett AI-tervezés és -fejlesztés számára, amelyeket független külső szakértők szigorúan ellenőriznek és felügyelnek” – áll a levélben.

Az erőfeszítéseket koordináló Future of Life Institute (Az élet jövője intézet) 12 szakértői tanulmányt idézett, amelyekben kutatók, egyetemi oktatók, valamint az OpenAI, a Google és leányvállalata, a DeepMind jelenlegi és korábbi alkalmazottai vettek részt. Négy, a levélben idézett szakértő azonban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy kutatásukat ilyen állítások megfogalmazására használták fel.

A Guardian arról ír, hogy amikor a levelet eredetileg elindították, nem voltak ellenőrzési protokollok az aláírásra, és olyan személyeknek is feltűnt a neve az aláírók között, akik valójában nem írták alá, köztük Hszi Csinping és a Meta vezető mesterséges intelligencia kutatója, Yann LeCun, aki a Twitteren tisztázta, hogy nem támogatja a levelet.

A kritikusok azzal vádolták az elsősorban a Musk Alapítvány által finanszírozott Future of Life Institute-ot (FLI), hogy az elképzelt apokaliptikus forgatókönyveket helyezi előtérbe a mesterséges intelligenciával kapcsolatos közvetlenebb aggodalmakkal szemben – például azzal, hogy rasszista vagy szexista előítéleteket programoznak a gépekbe.

Az idézett kutatások között szerepelt az „On the Dangers of Stochastic Parrots” című, jól ismert tanulmány, amelynek társszerzője Margaret Mitchell volt, aki korábban a Google etikai AI-kutatásait felügyelte. Mitchell, aki jelenleg a Hugging Face nevű mesterséges intelligenciával foglalkozó cég vezető etikai kutatója, bírálta a levelet, és a Reutersnek azt mondta, nem világos, hogy mi számít „erősebbnek a GPT4-nél”.

„Azzal, hogy a levél számos megkérdőjelezhető ötletet adottnak tekint, olyan prioritásokat és narratívát állít fel a mesterséges intelligenciáról, amely az FLI támogatóinak kedvez” – mondta. „Az aktív ártalmak figyelmen kívül hagyása jelenleg olyan kiváltság, amellyel néhányunk nem rendelkezik.”

Társszerzői, Timnit Gebru és Emily M Bender a Twitteren kritizálták a levelet, utóbbi a levél egyes állításait „meggondolatlannak” nevezte. Shiri Dori-Hacohen, a Connecticuti Egyetem adjunktusa szintén kifogásolta, hogy a levélben megemlítik a munkáját. Tavaly társszerzője volt egy kutatásnak, amelyben azt állította, hogy a mesterséges intelligencia széles körű alkalmazása már most is komoly kockázatokat rejt magában.

Kutatása szerint a MI-rendszerek mai használata befolyásolhatja a döntéshozatalt az éghajlatváltozással, a nukleáris háborúval és más egzisztenciális fenyegetésekkel kapcsolatban.

Ezt a Reutersnek nyilatkozta: „A mesterséges intelligenciának nem kell elérnie az emberi szintű intelligenciát ahhoz, hogy súlyosbítsa ezeket a kockázatokat. Azonban vannak nem egzisztenciális kockázatok is, amelyek nagyon-nagyon fontosak, de nem kapnak ugyanolyan hollywoodi szintű figyelmet”.

Az FLI elnökét, Max Tegmarkot felkérték, hogy kommentálja a kritikát. A szakember azt nyilatkozta, hogy a mesterséges intelligencia rövid és hosszú távú kockázatait egyaránt komolyan kell venni. „Ha idézünk valakit, az csak azt jelenti, hogy azt állítjuk, az illető támogatja azt a gondolatot. De nem jelenti azt, hogy az idézett személyek támogatják a levelet, vagy hogy mi támogatunk mindent, amit gondolnak” – mondta a Reutersnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!