Ő az a román srác, aki akcentussal énekel Bagossy-számokat, és ez nagyon bejön a közönségnek

2023. március 19. – 10:00

Másolás

Vágólapra másolva

A brassói Dan Rădulescu nem beszél magyarul, zenésznek sem tartja magát, de miután ambíciói révén egy magyar énektanárhoz került, több mint egymilliós nézettséget ért el azzal, hogy a Bagossy Brothers Company egyik közismert számát, az Olyan őt elénekelte Kovács Dalma zenekarával.

A magyar számokat énekelő Dan Rădulescu február elején szólóban, gitározva tért vissza sokakat megmosolyogtató akcentusával, és egy újabb Bagossy-számmal, a Van ez a hellyel. És bár Rădulescut nem a népszerűség vagy a zenei karrier hajtja, a pozitív energiák miatt már egy másik magyar szám feldolgozásán is dolgozik. Szerinte ugyanis a zene az az egyetemes nyelv, ami a magyarokat és a románokat összeköti, ő pedig a széthúzás helyett inkább erre fókuszál.

Rengeteg emberhez elért és nagyon sokaknak mosolyt csalt az arcára „a román srác videója, aki Bagossy Brothers-számokat énekel”, az az a te produkciód. Eddig azonban nem igazán lehetett tudni arról, hogy ki is vagy, mi volt a célod veled.

Egyszerű brassói fiatal vagyok, aki tervezőmérnökként dolgozik egy multinacionális cégnél. Régebb jártam zongoraórákra is, szeretek énekelni, de a zene inkább csak hobbiként van jelen az életemben.

Mi vett rá arra, hogy magyar számokat énekelj?

Egy barátom tanácsára elkezdtem énekórákra járni Kovács Dalmához, aki egy nagyon energikus, karakán személyiség. Többféle dallal próbálkoztunk, aztán egy nap Dalma felvetette, hogy nincs olyan román, aki magyarul énekelne, nem próbáljuk-e meg. Tetszett az ötlet, és mivel nagyon szeretem a Bagossy Brothers számait és a hangszínemhez is talál, belekezdtünk. Újra és újra meghallgattam a számaikat és elkezdtem megtanulni az Olyan ő szövegét. A végeredmény pedig az lett, hogy Dalmáékkal közösen előadtuk a számot, és Dalma azt kérdezte tőlem, hogy feltölthetjük fel a közösségi médiába is. Nem volt ellenemre, ezért feltettük a TikTokra és a Facebookra is, és váratlanul berobbant, virálissá vált.

Az akcentusod ellenére nagyon jól énekelsz magyarul. Vannak magyarok a családodban vagy a baráti körödben?

A családomban nincs senki, de több magyar barátom is van. Persze, még így is váratlanul ért ez az egész, mert amikor elkezdtem magyarul énekelni, az eleinte felért egy istenkáromlással. Aztán sokat énekeltem és kezdtem belejönni, megtetszett.

Egyébként kicsit legalább beszélsz is magyarul? Ismersz szavakat, kifejezéseket, közmondásokat?

Nem, nem beszélem a nyelvet. Amikor énekeltem, megtanultam a dalszöveget, ismertem a szavak jelentését is, de nagyon kevés szóra emlékszem, és nem mondhatom, hogy megtanultam volna magyarul. Ha őszinte akarok lenni, akkor inkább azt mondanám, hogy hallás után énekelek.

Hallgatsz más magyar számokat is, próbáltál már elénekelni más dalokat is?

Ritkábban, de hallgatok más magyar számokat is. Főleg azonban a Bagossy Brotherst szeretem, tőlük sok jó dalt hallgatok. Tavaly a brassói koncertjükön is ott voltam. Más magyar számokat inkább csak Youtube-on hallottam. Ezért is választottam a Bagossyt, amikor éneklésről volt szó.

Mondják, hogy a magyar egy nagyon nehéz nyelv. Neked mennyire volt nehéz románként magyar számot énekelni?

Nagyon sok próbálkozással és kudarccal járt, és nagyon sok nevetéssel, mert sokszor előfordult, hogy rosszul mondtam valamit, vagy nem értettem. Vicces volt az is, amikor a dalszöveget tanultam. Végül azonban hangzásilag nem volt olyan nehéz felvenni a ritmust, ha egyszer már elkaptam.

Milyen visszajelzést kaptál az első Bagossy dal eléneklése után?

Váratlanul ért ez a fajta érdeklődés, körülbelül több mint egymillió emberhez ért el a szám a különböző csatornákon. Én nem feltétlenül reklámoztam sehol, mert nem igazán érdekel a népszerűség, inkább csak a zenélés folyamatát imádtam. Például te vagy az első újságíró, aki ezzel kapcsolatban megkeresett, de örülök neki, és tudom, hogy nagyon sokan hozzászóltak a videóhoz is.

Mindenki pozitívan állt a dologhoz és kedvesek voltak. Egy hozzászólásra világosan emlékszem, mert azt írta valaki, hogy a zene az, ami összeköt bennünket.

Ez nagyon tetszett, mert a szám épp azt mutatta meg, hogy mi, románok és magyarok ugyanolyan emberek vagyunk, a zenén keresztül pedig egy közös nyelvet beszélünk, és a feszültségek helyett az összhangra kellene koncentrálnunk. Erről szól a zene, összehozza az embereket, és hát sokaknak tetszett az, amit csináltunk. Sokan megjegyezték, hogy énekeltem. Nagyon boldog vagyok, hogy megcsináltuk, és ki tudja, mit hoz a holnap, lehet hogy lesz még hasonló meglepetésben részem. Még szeretnék egy harmadik dalt is előadni a Bagossytól, de még nem végeztem vele, egyelőre pár sort és a refrént tudom.

Dan Rădulescu – Fotó: a személyes archívuma
Dan Rădulescu – Fotó: a személyes archívuma

Miért döntöttél úgy, hogy a második magyar számként is újra egy Bagossy-dalt adj elő?

A dal címe a Van ez a hely volt, és nagyon megtetszett, nagyon ismerős a hangszerelése és kellemes a hangzása. Dalma szerint a dalszöveg is nagyon hasonlít az én világomhoz, ő pedig olyan nekem, mint egy édesanya, akkor is hallgatok rá, ha nem értem a dalszöveget. Talán ezt is felvesszük majd jobb minőségben is, de ez még távoli. Valószínűleg meg fog történni valamikor, és az is lehet, hogy lehetőségem lesz élőben fellépni egy koncerten, vagy online bemutatni, mint az előző Bagossy-számot. Van ugyanis néha, hogy Dalma tanítványai fellépnek a koncertjein, de ezt még meg kell beszélnünk.

Ha lenne saját zenekarod, milyen zenét játszanál?

Biztosan a Bagossy zenei műfajában maradnék, alternatív zenét játszanánk. De még nem gondoltam arra, hogy zenekart alapítsak. Ez ebben a pillanatban csak egy hobbi nekem. Ha elég bátor lennék hozzá, akkor egy nagyon eredeti zenei formációt hoznék létre, amely saját számokat és a dalszövegeket ír, de semmiképp nem játszanék olyan bandában, ami nem üti meg a szintet.

Szerinted mit gondolnak a románok az erdélyi magyarokról? Mennyire látod a problémáinkat? Sok román nem is tudja, hogy 1 millió magyar él Romániában. Ez igaz?

Én egy kicsit kívülálló vagyok a témában, úgy értem, nem tudnám megmondani, hogy pontosan hány magyar él most Romániában, de szomorúnak tartom, hogy egyesek feszültséget szítanak számos okból kifolyólag. Én nem szeretek ezekkel a dolgokkal foglalkozni, és véleményt sem szeretek formálni róla, mert jobbnak látom, ha kimaradok belőle. Azt tudom, hogy ugyanabban az országban, ugyanolyan emberek élnek, és én nem állok senki oldalán sem. Semleges vagyok.

Hogyan látod a románok és magyarok együttélését?

Ebben élem a mindennapjaimat, különleges emberek között élek. Nekem soha semmilyen problémám nem volt. Van néhány nagyon jó magyar barátom középiskolás korom óta, akik nagyon jó magyar zenéket, táncokat mutattak nekem, és most már Dalmát is ide sorolom. Ők közel állnak hozzám, magyarok és szuper emberek, akikkel nagyon gyakran töltök időt. Többször jártam Sepsiszentgyörgyön is. Sokat sétáltam, kirándultam arra, szeretem a környéket. Egyszer biciklivel egészen a Szent Anna-tóig is eltekertünk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!