Japán tudósok olyan egeret hoztak létre, amelyiknek két apja van

2023. március 9. – 19:37

Másolás

Vágólapra másolva

Egy japán tudóscsoportnak sikerült két biológiai apával rendelkező egereket létrehozni úgy, hogy bőrsejtekből nyertek petesejteket, írja a The Guardian beszámolója nyomán a Spotmedia.

Az ily módon létrejött egerek egészségesek voltak, normális életkort értek el, és felnőttként utódokat hoztak világra. Tíz év múlva a technológiát emberen is lehetne alkalmazni, vélik az eljárás kidolgozói. Ez segíthet új gyógymódokat találni az emberi meddőségre, de lehetőséget kínálhat arra is, hogy a jövőben

az azonos nemű pároknak is lehessen közös gyermekük.

„Ez az első eset, amikor emlős petesejtet hímek sejtjeiből állítottak elő” – mondta Katsuhiko Hayashi, a japán Kyushu Egyetemen folyt kutatás vezetője, aki laboratóriumban növesztett petesejtekkel és spermiumokkal kapcsolatos kutatásai révén vált ismertté.

Hayashi szerdán a londoni Francis Crick Intézetben a humán genomszerkesztéssel foglalkozó harmadik nemzetközi csúcstalálkozón mutatta be az eredményeket, és azt jósolja, hogy egy évtizeden belül technikailag lehetséges lesz emberi petesejtet létrehozni férfi bőrsejtekből.

Más szakértők azonban ezt túl optimista feltételezésnek tartják, tekintettel arra, hogy a tudósoknak még nem sikerült laboratóriumi körülmények között életképes emberi petesejtet létrehozniuk.

Korábban a tudósok már hoztak létre olyan egereket, amelyeknek technikailag két biológiai apjuk volt, bonyolult eljárást követve, beleértve a géntechnológiát is. De ez az első alkalom, hogy bőrsejtekből életképes petesejteket növesztettek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!