Erdei Lóránt: A fémdetektoros kincskeresésben a természetjárás a legjobb

2023. március 6. – 19:05

Erdei Lóránt: A fémdetektoros kincskeresésben a természetjárás a legjobb
Erdei Lóránt szakmája szerint mesterszakács, egyik hobbija azonban a fémdetektoros kincskeresés – Fotó: Cristi Cojocariu / Lor.And

Másolás

Vágólapra másolva

Még egy év sem telt el azóta, hogy fémdetektort vásárolt magának, amikor megtalálta első értékes leletét, öt bronzbaltát meg egy bronzsarlót, mesélte Erdei Lóránt nagyszebeni mesterszakács, aki azóta kb. 2200 éves dák ezüsttárgyakat is kiásott a Szeben megyei Nagycsűr és Kakasfalva közötti domboknál. A fémdetektoros kincsvadászat drága hobbi, de sokat ad, mondta, és ezzel nem a leletekért a törvény szerint járó jutalomra célzott, hanem a természetjárásra.

Mint írtuk, a szatmárnémeti születésű szakács Nagyszeben mellett, Nagycsűrön telepedett le, a városban pedig egy elvitelre szakosodott éttermet működtet. A történelem régóta érdekli, mondta el a Transtelexnek, de csak nemrég, a koronavírus-járvány alatt jött el az a pillanat, amikor összegyűlt a pénze egy fémdetektorra, és időt is tudott szakítani erre a hobbira, így ekkor váltotta ki a szükséges, személyre szóló engedélyt is.

Már az első évben talált öt bronzbaltát meg egy bronzsarlót, rá egy évre pedig egy különlegesen érdekes, ezüstedényekből, láncokból álló gyűjteményt. Erdei Lóránt az előírásoknak megfelelően leadta ezeket a polgármesteri hivatalnál, de miután másfél év múlva sem kapott választ, kérvénnyel fordult a hatóságokhoz. Így derült ki, hogy késve ugyan, de a nagyszebeni Bruckenthal Múzeumba kerültek, ahol pénteken ismét kézbe vehette őket, már megtisztított állapotban.

„Elég nagy sikerélményem volt a pénteki napon. A bronzbalták is gyönyörűek, 3000 évesek, nem mindenki talál ilyet, de az ezüsttárgyak mintha újak lettek volna, hihetetlen volt”

A 2021-ben talált dák ezüstlelet, amikor Erdei Lóránt leadta őket a hatóságoknak – Fotó: Erdei Lóránt
A 2021-ben talált dák ezüstlelet, amikor Erdei Lóránt leadta őket a hatóságoknak – Fotó: Erdei Lóránt

– mondta. Pénteken derült ki az is, hogy a korábban talált bronzbalták is eljutottak időközben a Bruckenthal Múzeum régészeihez. Erdei Lóránt szerint egyébként a Szeben megyei kulturális igazgatóságnál mintegy hetven lelet akadt el a bürokrácia hálójában, ő pedig a szerencsések közé tartozik, mert sikerült kiderítenie a leletei hollétét. Mint megtudtuk, a megyei kulturális igazgatóság képviselői már dokumentálták is a helyszínt, áprilisban pedig Erdei Lóránt a Bruckenthal Múzeum régészeit is elkíséri a helyszínre, hogy ők szakszerűen feltárhassák.

Romániában évek óta egyre népszerűbb a detektoros kincsvadászat, ezért a régészek szigorúbb törvényi szabályozást szeretnének. 2022-ben már felmerült, hogy ezt a tevékenységet a kulturális minisztérium engedélyéhez kössék, ami az érintettek szerint azonban túl szigorú előírás lenne. A jelenlegi szabályok szerint fémdetektorral csak büntetlen előéletű személy kutathat, ha kiváltja az ehhez szükséges rendőrségi engedélyt. Amennyiben értékes leletet talál, azt köteles 72 órán belül leadni annál a polgármesteri hivatalnál, ahová a lelőhely tartozik, a polgármesternek pedig 72 órán belül értesítenie kell a megyei kulturális igazgatóságot, amely eljuttatja a helyi szakemberekhez.

Amatőr számára ugyanakkor tilos magánterületen, régészeti területen, műemlékeknél és környékükön detektorral kutatni, az erdők esetében pedig ajánlott kérni az erdészeti igazgatóság engedélyét is, ami egyébként hasznos is, mert így el lehet kerülni, hogy véletlenül vadászpuskák kereszttüzébe kerüljön az ember.

A megtalálók ugyanakkor elvileg a lelet értékének 30 százalékát kapják jutalmul az államtól, ha pedig nagyon értékes leletről van szó, mint a dák ezüst esetében is, akkor további akár 15 százalékot is, ami már jelentős összeg is lehet, csak néha nehéz kivárni, amíg ki is fizetik. A legnagyobb jutalmat, 32 ezer eurót, Vâlcea megyében fizették 2013-ban egy fiatal amatőr régésznek, aki 47 ezer török kori ezüstpénzt talált. Igaz, az illető csak az összeget csak 2017-ben kapta kézhez, miután több pert is megnyert a kulturális minisztérium, illetve a Nemzeti Történelmi Múzeum ellen.

„A jutalom másodlagos, ha van, akkor jó, ha nincs, akkor az is jó. Én passzióból csinálom, a természet miatt”

– mondta Erdei Lóránt, aki 13-14 kilométereket is gyalogol egy-egy alkalommal. „Közben szedünk pár gombát, erdei gyümölcsöt, a gyerekek is szeretik, a nagyobbik lányom szokott velem járni” – mesélte.

Egy középkategóriás detektor ára 350 eurónál kezdődik, tudtuk meg. Erdei Lóránt is ilyennel kezdte, de azóta sikerült vásárolnia egy jobb készüléket, amely elmondása szerint megbízhatóbb, vízálló és elem helyett akkumulátorral működik. Olyan szempontból viszont nem előnyösebb, hogy mélyebben lévő tárgyakat is érzékelne, ugyanis egyik fémdetektor sem léphet át egy bizonyos frekvenciát, mert akkor rákkeltő lenne, magyarázta.

A nagyszebeni mesterszakács baráti társaságában ötön foglalkoznak fémdetektoros kincskereséssel, egy hónapban legalább egyszer közösen is kimennek. „Amikor ezt a leletet találtam, akkor a barátaim mind Görögországban nyaraltak, csak én nem tudtam elmenni a szakmámból kifolyólag, úgyhogy nekem más téren volt jó nyaram” – idézte fel. A különleges leletek persze nem mindennaposak, a szemét viszont igen: minden alkalommal legalább egy jó zacskónyit találnak a fémdetektorral.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!