Román kutató is dolgozik a távirányítható kiborgcsótányok fejlesztésén

2023. február 20. – 16:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói olyan távirányítású kiborgcsótányok fejlesztésén dolgoznak, amelyek többek között összeomlott épületek alatt rekedt áldozatok megtalálásában segíthetnek. A több éve zajló amerikai projektben egy román kutató is dolgozik.

A csótányokat apró elektronikai eszközzel látják el, amelybe hangszórót, mikrofont és rádióadót építenek. A szűk vagy egyenetlen területen is jól mozgó bogarak eljuthatnak az áldozatokhoz, és értékes információkat közvetíthetnek róluk a mentőcsapatoknak, magyarázta az Adevărulnak Mihail Sichitiu elektromérnök, az Észak-Karolinai Egyetem kutatója és tanára.

Kiborgrovarok – Fotó: Mihail Sichitiu
Kiborgrovarok – Fotó: Mihail Sichitiu

A katasztrófa esetén bevethető kiborgokhoz az akár 10 gramm terhet is elbíró madagaszkári bütykös csótányt (Gromphadorhina portentosa) választották a kutatók. Korábban molyokkal is próbálkoztak, a csótány azonban nagyobb terhet bír el. Sichitiu szerint léteznek kísérletek hasonló helyzetben használható robotokkal is, a csótányok azonban sokkal hatékonyabban mozognak a romok között.

A bogarak irányíthatóak is a beépített elektródák segítségével. A csótány a csápjaival tájékozódik, például ha a jobb csápjával akadályt észlel, akkor balra fordul. A megfelelő idegeket egy távirányító segítségével nagyon enyhe árammal ingerelve a tudósok elérték, hogy a bogár tetszőleges irányba forduljon.

A projekten több kutató dolgozik. Mihail Sichitiu feladata az volt, hogy minél kisebb súlyú és minél hosszabb ideig működő akkumulátorral ellátott rádióadó-készüléket dolgozzon ki, illetve, hogy kitalálja, hogyan lehet a kiborgcsótányt a törmelék alatt könnyen lokalizálni. Hasonló kísérletek Japánban is zajlanak.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!