Román kutató is dolgozik a távirányítható kiborgcsótányok fejlesztésén

2023. február 20. – 16:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói olyan távirányítású kiborgcsótányok fejlesztésén dolgoznak, amelyek többek között összeomlott épületek alatt rekedt áldozatok megtalálásában segíthetnek. A több éve zajló amerikai projektben egy román kutató is dolgozik.

A csótányokat apró elektronikai eszközzel látják el, amelybe hangszórót, mikrofont és rádióadót építenek. A szűk vagy egyenetlen területen is jól mozgó bogarak eljuthatnak az áldozatokhoz, és értékes információkat közvetíthetnek róluk a mentőcsapatoknak, magyarázta az Adevărulnak Mihail Sichitiu elektromérnök, az Észak-Karolinai Egyetem kutatója és tanára.

Kiborgrovarok – Fotó: Mihail Sichitiu
Kiborgrovarok – Fotó: Mihail Sichitiu

A katasztrófa esetén bevethető kiborgokhoz az akár 10 gramm terhet is elbíró madagaszkári bütykös csótányt (Gromphadorhina portentosa) választották a kutatók. Korábban molyokkal is próbálkoztak, a csótány azonban nagyobb terhet bír el. Sichitiu szerint léteznek kísérletek hasonló helyzetben használható robotokkal is, a csótányok azonban sokkal hatékonyabban mozognak a romok között.

A bogarak irányíthatóak is a beépített elektródák segítségével. A csótány a csápjaival tájékozódik, például ha a jobb csápjával akadályt észlel, akkor balra fordul. A megfelelő idegeket egy távirányító segítségével nagyon enyhe árammal ingerelve a tudósok elérték, hogy a bogár tetszőleges irányba forduljon.

A projekten több kutató dolgozik. Mihail Sichitiu feladata az volt, hogy minél kisebb súlyú és minél hosszabb ideig működő akkumulátorral ellátott rádióadó-készüléket dolgozzon ki, illetve, hogy kitalálja, hogyan lehet a kiborgcsótányt a törmelék alatt könnyen lokalizálni. Hasonló kísérletek Japánban is zajlanak.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!