Úgy elűzték a telet a csíkszeredaiak és a kézdivásárhelyiek, hogy kisütött a nap és elolvadt a hó

2023. február 19. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

Szabadtéri felvonulások kezdődtek Erdély és Székelyföld településein. A felvonulók célja nem kevesebb, mint a népi szokásokat, a hagyományt éltetni és elűzni a telet. A több helyen hómentes, verőfényes napsütés annak a jele, hogy a kistelepüléseken és Kézdivásárhelyen, valamint Csíkszeredában központosított farsangtemetések, farsangbúcsúztatók már most elérték céljukat: az ártó szellemeket és a téli hidegeket már elűzték. Az eseményen készült képek jó hangulatról árulkodnak, amiről azért a zenészek és énekesek, illetve az ilyenkor szokásos maskarás, beöltözős mókázások, és bábú égetős jelenetek is gondoskodtak.

Csíkszeredába szombaton 12 településről érkeztek farsangolók. Az eseményről a város polgármestere egész fotógalériát töltött fel:

A hangulat azonban Kézdivásárhelyen sem volt kevésbé felszabadult: maszkurás és népviseletbe öltözött fiatalok, nőnek öltözött férfiak ott is ellepték a város központját, és a beszámolókból ítélve igen csak jól szórakoztak.

Mit is ünnepelünk most?

Manapság inkább már turista látványosságok a maskarás farsangtemetések, mint egy előző korszakban Bálint Zsigmond fotósorozatának bemutatása kapcsán írtuk, de azért érdemes pár szót ejteni magáról a hagyományos farsangról. Ez ugye vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig (a húsvét vasárnap előtti 47. nap), a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. A paraszti élet hagyományos rendjében a maszkos mulatságok, a szórakozás időszaka volt, amikor a mezőgazdasági munkákban rövid téli szünetet, pihenőt iktattak be, és amikor a keresztény liturgikus naptárban sincs semmi olyan jelentős vallási ünnep, amely tiltaná a bolondozást. A magyarság farsangi rítusai és hiedelmei főként a három utolsó farsangi napra, farsangfarkára (a tél és a tavasz fordulójára) összpontosultak, de a farsangi ünnepkör a maszkos alakoskodások, a fonójátékok, a farsangi bálok és sokféle egyéb mulatság alkalma is volt. Az összejövetelek, társas házimunkák a hosszú téli estéken alkalmat teremtettek a fiataloknak a párválasztásra. Emellett a farsangot a közelmúltig a fiatal párok egybekelésének szerencsés, sőt, kötelező idejének tartották, fogamzásra alkalmas időszaknak.

Jellegzetes farsangvégi szokás volt (és még ma is az) a dramatikus játékok legismertebbikének, temetési paródiáknak előadása, mert össze lehetett kapcsolni a farsang temetésével. Ilyenkor a farsangot élő személy vagy bábu alakjában tréfásan eltemették (esetleg elégették). A farsangtemetés szokása az egykori leírások szerint általános lehetett az erdélyi magyarság körében, manapság a legtöbb helyen már megszűnt vagy csak felújítva gyakorolják.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!