A világ legjobb kolbászainak mustráján egymás mellett végzett egy magyar és egy román kolbászfajta

2023. február 3. – 09:22

A világ legjobb kolbászainak mustráján egymás mellett végzett egy magyar és egy román kolbászfajta
A román Pleșcoi-kolbásznak is megvan a maga fesztiválja, amelyet minden év októberében rendeznek meg Buzău megyében – Fotó: Dorin Ivan / Agerpres

Másolás

Vágólapra másolva

Már a sumérek is készítettek állati bélbe töltött húsokat, vagyis már ötezer évvel ezelőtt ismert volt a mai értelemben vett kolbász. Innen indult hódító útjára, majd terjedt át az ókori Görögország területére és Rómába is. Állítólag Odüsszeusz is megkívánta hosszú utazásai során, Apicius római szakácskönyvíró pedig papírra vetette az első recepteket. Népszerűsége azóta is töretlen, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy rendszeresen elkészítik a világ legjobb kolbászainak toplistáját. Persze, vannak világhírű kolbászfajták, de azokon túl minden nép a maga kolbászára esküszik.

Az Adevărul napilap szúrta ki, hogy a Taste Atlas kolbász-topjában a magyar és román kolbászfajták fej fej mellett vannak: a híres debreceni kolbász a 26. helyen, a román Pleșcoi pedig a 27.-en végzett ebben az összesítésben.

A Taste Atlas toplistájába két nem hús alapú kolbász is bekerült a magyar és román termékek közül, az egyik a hurka, a másik a caltaboș. A magyar specialitás a 30. helyen végzett, a román pedig a 37-en.

A Taste Atlas leírása szerint a Debreceni igazi klasszikus, magyar kolbász, melynek ízét magas hústartalma és az erős fűszerezés adja. A Debreceni elkészítéséhez a húst nagylyukú darálón darálják le és a fokhagymát összezúzva, vízben áztatva, majd leszűrt levét a fűszerezett húsmasszához hozzáadva készül. Vékony kolbászbélbe töltik, majd a jellegzetes debreceni pár készítése után pirosra füstölik. A debreceni kolbászt pulykahúsból is készítik. Sütve, főzve, különböző ételek alapanyagaként sokrétű a felhasználása, de mégis a jó karéj kenyér és az adag mustár mellett gőzölgő frissen főtt debreceni az igazi.

A Taste Atlas a Caltaboș-t máj alapú sertéskolbászként írja le, amelyet hagyományosan a téli ünnepek alatt készítenek és fogyasztanak. Mivel házi készítésű specialitásról van szó, nincs rá egységes recept, de tartalmaz húst és egyéb belsőségeket. A hozzávalókat fűszerekkel megfőzik, apróra vágják, hagymával és főtt rizzsel vagy kásával is vegyítik. A többi román kolbásztól eltérően a Caltaboșt főzik, nem sütik.

A hurka a Caltaboș párja, és hasonlít az elkészítése a román specialitáséhoz: darált sertésmájból, tüdőből, rizsből és hagymából áll. Két fő fajtája létezik: a májas hurka, amely májból és rizsből készül, és a véres hurka, amely vérből, rizsből és fűszerekből áll össze. Az oldal szerkesztői szerint ezt a kolbászfajtát ajánlott serpenyőben vagy grillen sütni, és friss kenyérrel, savanyú káposztával, petrezselymes burgonyával és mustárral, vagy savanyított zöldségekkel, például uborkával és paprikával fogyasztani. A hurka rendkívül jól illik egy pohár hideg sör mellé – javasolja a Taste Atlas.

A Pleșcoi kolbász az Európai Unióban elismert és oltalom alatt álló román termék, amely oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel (OFJ) rendelkezik. A Pleșcoi kolbász birka- és marhahús keverékéből készül (legalább 55% birkahús), és csípős paprikával és fokhagymával fűszerezik. Az összetevők és az előállítási folyamat kombinációja adja a Pleșcoi kolbászok egyedi ízét.

A világ legjobb kolbászának tartják a Chistorra-t, egy hagyományos spanyolországi (Baszkföld) kolbászt. A chorizóhoz hasonló, fokhagymával, sóval és paprikával fűszerezett sertéshúsból készült termék, amely élénkpiros színt kölcsönöz neki.

A tízes toplistában a következő fajták kaptak még helyet: Morcilla de Grnada (Spanyolország, 2. hely), Regensburger wurst (Németország, 3. hely), Alheira de Vinhais (Portugália, 4. hely), Chorizo (Spanyolország, 5. hely), Salsiccia (Olaszország, 6. hely), Sucuk (Törökország, 7. hely), Loukaniko (Görögország, 8. hely), Bratwurst (Németország, 9. hely), Alheira (Portugália, 10. hely).

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!