Marie Kondo, a tisztaság királynője felhagyott az otthoni rendrakással

2023. január 30. – 19:39

Másolás

Vágólapra másolva

A tisztaság királynője, Marie Kondo azt mondta, hogy harmadik gyermeke születése óta „valahogy felhagyott” a rendrakással. A világhírű japán lomtalanítási szakértő bevallotta, hogy három gyermekkel, akikről gondoskodnia kell, a családi otthona „rendetlen”, és a rendrakás most kevésbé élvez prioritást.

„Az otthonom rendetlen, de az a mód, ahogyan az időmet töltöm, az a megfelelő számomra ebben az életszakaszban” – mondta a Washington Postnak.

A rendrakás guruja elmondta, hogy élete jelentősen megváltozott, mióta 2021-ben megérkezett a fia.

„Eddig hivatásos rendrakó voltam, ezért mindent megtettem, hogy mindig rendben tartsam az otthonom” – mondta tolmácson keresztül egy online webináriumon.

„Ezt mostanra valahogy feladtam, számomra jó értelemben” – mondta. „Most már rájöttem, hogy számomra az a fontos, hogy élvezzem az otthon töltött időt a gyermekeimmel.”

Kondo legújabb könyve, Hogyan rendezd be a teredet és valósítsd meg az ideális életedet a japán kurashi koncepciót állítja a középpontba, ami „életmódot” jelent. Mióta három gyermek édesanyja lett, elmondása szerint az életvitele megváltozott, és a szervezésről a hangsúlyt áthelyezte arra, hogy egyszerű módszereket rajzoljon fel a mindennapi dolgok boldogságának megteremtésére.

A könyvben ezt írja: „A rendrakás azt jelenti, hogy foglalkozol az életedben lévő összes dologgal”. Kondo értelmezésében ez egyenértékű azzal, hogyan értékeljük, hogyan rendezzük az életünket, és saját ritmust alakítunk ki annak alapján, hogy mi tölt el minket örömmel.

Marie Kondo – Fotó: Marie Kondo Facebook-oldala
Marie Kondo – Fotó: Marie Kondo Facebook-oldala

A KonMari, Kondo rendrakási módszerét a 2011-ben megjelent A rendrakás életmódváltó varázsa című könyvében vázolta fel. Ez a módszer arra ösztönöz, hogy kategorizáljuk a tárgyainkat, köztük a ruhákat, könyveket és szentimentális értékkel bíró apróságainkat, hogy kiderüljön, örömöt váltanak-e ki belőlünk.

A rendrakás örömeit azóta két Netflix-sorozatában is megosztotta, ahol „Marie Kondo” segít az embereknek, hogy az otthonuk lomtalanításával „Marie Kondo” életüket éljék.

Kondo személyes örömei közé tartozik, ha 100 százalékos selyemből vagy organikus pamutból készült pizsamát ölt magára, mert jól érzi magát benne és segít neki aludni; átnézi a tealevél-gyűjteményét tartalmazó fiókját, és naponta háromszor iszik teát, hogy megnyugodjon; vagy kinyitja gyermekkori varródobozát, amely régi emlékeket idéz fel benne.

Korábban a lomtalanító díva kissé kemény diónak bizonyult, amikor arról kellett vallania a nyilvánosság előtt, hogyan talál időt a kikapcsolódásra. Most azonban Kondo azt írja a könyvében, hogy bár imádja a munkáját, „néha olyan sűrű a napirendje, hogy eluralkodik rajta a szorongás”. Mint mondja, rendrakó szakemberként saját magát is arra kényszeríti, hogy mindig rendet tartson a háza táján.

Férjével, Takumi Kawaharával, az általa alapított KonMari Media cég elnökével gondosan megtervezik a napjaikat, hogy a gyerekeikkel tölthessenek időt, miközben más feladatokat is elvégeznek. Marie Kondo úgy kezdi a napot, hogy reggel szélesre tárja az ablakokat, hogy friss levegőt szívjon, majd füstölőt gyújt, és áttörli a cipőtalpát. És megköszöni a cipőinek, hogy támogatják őt a napi szolgálat elvégzésében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!