Belga kutatók azzal kísérleteznek, hogy energiaválság idején hogyan lehet 15 fokos lakásban élni

2022. december 29. – 12:45

frissítve

Belga kutatók azzal kísérleteznek, hogy energiaválság idején hogyan lehet 15 fokos lakásban élni
Geoffrey van Moeseke otthonában dolgozik 2022. december 10-én, miközben egy asztal alatti pedállal próbálja melegen tartani magát – Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Geoffrey van Moeseke otthonában a hőmérő 14,5 Celsius fokot mutat, miközben kint mínusz fokok vannak. „Hattagú család vagyunk, 200 négyzetméteres házunk van és jelenleg a központi hőszabályzót legfeljebb 15 Celsius fokra állítjuk” – idézi az AFP a mérnököt, aki Belgiumban, Louvain-la-Neuve városában már harmadik éve teszteli a saját otthonában a SlowHeat („lassú fűtés”) elnevezésű projektet.

A belga mérnök és családja a Louvaini Egyetem által koordinált kutatási projekt kísérletében vesznek részt. Ebben négy kutató és mintegy 20 lakos olyan megoldásokat keres, amelyek lehetővé teszik, hogy kevesebb energiát használva és a központi fűtés nélkül is kibírják a hideget, felkészülve ezzel egy esetleges energiaválságra.

„Megkérdeztük magunktól, mi történne, ha hirtelen elfogyna a gáz” – mondta Denis de Grave, a Louvaini Egyetem kutatási asszisztense. A fűtetlen lakásokkal végzett kísérleteket már két évvel az ukrajnai háború előtt elkezdték.

Ahhoz, hogy tesztelhessék módszereiket, a SlowHeat kutatóinak először meg kellett győzniük a családjukat. „A projektet fokozatosan hajtottuk végre” – mondta Geoffrey van Moeseke. „Az első télen nehezebb volt, mint a másodikon, ami azt mutatja, hogy van egyfajta szokás és alkalmazkodás, amely idővel kialakul” – tette hozzá.

Geoffrey van Moeseke és családja a következő megoldásokkal védekeznek a hideg ellen:

  • Rétegesen és melegen öltözködnek: Geoffrey van Moeseke klasszikus pamut pulóverbe öltözik, amely felett meleg mellényt visel. Alatta még két réteg van: egy trikó és egy jó minőségű szabadtéri sportpóló. A lábán hosszú, meleg zoknit és meleg papucsot hord. Az asztal alatt pedig biciklipedálokat használ, amely lehetővé teszi a mozgást még a számítógépnél ülve is.
  • Elektromos radiátorok: Moesekenek kettő van belőle, amelyet napi egy-két órában üzemeltet. Az egyik a nappaliban, a másik a legidősebb fiú szobájában működik, mert az a lakás leghidegebb helyisége, ahol az átlaghőmérséklet ritkán haladja meg a 12 Celsius fokot. Az asztalra helyezett elektromos radiátorok rövid idő alatt erős hőt bocsátanak ki.
  • A projekt honlapján a kutatók az elektromos termálköpenyt is javasolják, amely egy hónap alatt visszahozza az árát. A számítógép mellett ülve a résztvevők egy része melegített egérpadot is használ.

„Kezdetben azt mondták, hogy őrültek vagyunk” – vallotta be Grégoire Wallenborn, az Université Libre de Bruxelles kutatója és professzora, aki vastag mellényben, kalapban és kesztyűben dolgozik. Brüsszeli lakásában az átlaghőmérséklet 12-14 Celsius fok között ingadozik.

Két évvel a kísérlet elindítása után az infláció és az ukrajnai háború felemelte az energia árát Európában, így hirtelen megnövekedett az érdeklődés a SlowHeat projekt iránt. Bár a gáz- és villanyszámlák még mindig emelkednek, Geoffrey van Moeseke átlagosan csak 70 eurót fizet havonta a fűtésért. Ugyanakkor a kutatók elismerik, hogy projektjük nem egy univerzális megoldás, amely mindenkinek megfelel, de rámutat a szokásaink, a fogyasztáshoz és az energiához való viszonyunk újragondolásának szükségességére.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!