Belga kutatók azzal kísérleteznek, hogy energiaválság idején hogyan lehet 15 fokos lakásban élni

2022. december 29. – 12:45

frissítve

Belga kutatók azzal kísérleteznek, hogy energiaválság idején hogyan lehet 15 fokos lakásban élni
Geoffrey van Moeseke otthonában dolgozik 2022. december 10-én, miközben egy asztal alatti pedállal próbálja melegen tartani magát – Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Geoffrey van Moeseke otthonában a hőmérő 14,5 Celsius fokot mutat, miközben kint mínusz fokok vannak. „Hattagú család vagyunk, 200 négyzetméteres házunk van és jelenleg a központi hőszabályzót legfeljebb 15 Celsius fokra állítjuk” – idézi az AFP a mérnököt, aki Belgiumban, Louvain-la-Neuve városában már harmadik éve teszteli a saját otthonában a SlowHeat („lassú fűtés”) elnevezésű projektet.

A belga mérnök és családja a Louvaini Egyetem által koordinált kutatási projekt kísérletében vesznek részt. Ebben négy kutató és mintegy 20 lakos olyan megoldásokat keres, amelyek lehetővé teszik, hogy kevesebb energiát használva és a központi fűtés nélkül is kibírják a hideget, felkészülve ezzel egy esetleges energiaválságra.

„Megkérdeztük magunktól, mi történne, ha hirtelen elfogyna a gáz” – mondta Denis de Grave, a Louvaini Egyetem kutatási asszisztense. A fűtetlen lakásokkal végzett kísérleteket már két évvel az ukrajnai háború előtt elkezdték.

Ahhoz, hogy tesztelhessék módszereiket, a SlowHeat kutatóinak először meg kellett győzniük a családjukat. „A projektet fokozatosan hajtottuk végre” – mondta Geoffrey van Moeseke. „Az első télen nehezebb volt, mint a másodikon, ami azt mutatja, hogy van egyfajta szokás és alkalmazkodás, amely idővel kialakul” – tette hozzá.

Geoffrey van Moeseke és családja a következő megoldásokkal védekeznek a hideg ellen:

  • Rétegesen és melegen öltözködnek: Geoffrey van Moeseke klasszikus pamut pulóverbe öltözik, amely felett meleg mellényt visel. Alatta még két réteg van: egy trikó és egy jó minőségű szabadtéri sportpóló. A lábán hosszú, meleg zoknit és meleg papucsot hord. Az asztal alatt pedig biciklipedálokat használ, amely lehetővé teszi a mozgást még a számítógépnél ülve is.
  • Elektromos radiátorok: Moesekenek kettő van belőle, amelyet napi egy-két órában üzemeltet. Az egyik a nappaliban, a másik a legidősebb fiú szobájában működik, mert az a lakás leghidegebb helyisége, ahol az átlaghőmérséklet ritkán haladja meg a 12 Celsius fokot. Az asztalra helyezett elektromos radiátorok rövid idő alatt erős hőt bocsátanak ki.
  • A projekt honlapján a kutatók az elektromos termálköpenyt is javasolják, amely egy hónap alatt visszahozza az árát. A számítógép mellett ülve a résztvevők egy része melegített egérpadot is használ.

„Kezdetben azt mondták, hogy őrültek vagyunk” – vallotta be Grégoire Wallenborn, az Université Libre de Bruxelles kutatója és professzora, aki vastag mellényben, kalapban és kesztyűben dolgozik. Brüsszeli lakásában az átlaghőmérséklet 12-14 Celsius fok között ingadozik.

Két évvel a kísérlet elindítása után az infláció és az ukrajnai háború felemelte az energia árát Európában, így hirtelen megnövekedett az érdeklődés a SlowHeat projekt iránt. Bár a gáz- és villanyszámlák még mindig emelkednek, Geoffrey van Moeseke átlagosan csak 70 eurót fizet havonta a fűtésért. Ugyanakkor a kutatók elismerik, hogy projektjük nem egy univerzális megoldás, amely mindenkinek megfelel, de rámutat a szokásaink, a fogyasztáshoz és az energiához való viszonyunk újragondolásának szükségességére.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!