Karácsony második napja: a dobozolós, cukorkázós, levélírós, hálálkodós nap

2022. december 26. – 16:25

Karácsony második napja: a dobozolós, cukorkázós, levélírós, hálálkodós nap

Másolás

Vágólapra másolva

Mi történik karácsony második napján? – teszik fel sokan a kérdést, hiszen, már túl vagyunk a nagy ünnepi pillanatokon, azonban a naptárban december 26. is piros betűs ünnepnek számít.

Nos, a magyar hagyományban az István napozás terjedt el, lehet menni köszönteni a névnaposokat. Szent Istvánt a keresztény hitben az első vértanúként tartják számon, egyben ő volt az első a hét diakónus (szerpap) közül. Vértanúságának története szerint a jeruzsálemi zsinagóga elöljárói Istvánt a gyülekezet elé vezették, és mivel akkor is nyíltan hirdette Jézus istenségét, a csőcselék megrohanta, kihurcolta a városból és agyonkövezték. A jeruzsálemi kapu, ahol utolsó útjára indult, a mai napig is az „István-kapu” nevet viseli. Szent Istvánt a hívők kr.u. 36-ban a szegények istápolására az apostolok segédévé választották.

Az angol nyelvterületen viszont több szokás, hagyomány is kapcsolódik a naphoz, dobozoló napként is emlegetik, de egyúttal Bank Holiday-ként is nevezik, amikor is a bankok és az irodák zárva tartanak, az üzletek viszont egészen horribilis leárazásokkal – akár 80%-os árleszállítással! – várják a vásárló kedvű polgárokat a bevásárló sugárutakon. Ezenkívül ekkor van a nyalóka napja, a köszönő üdvözletek napja is.

#BoxingDay

Az úgynevezett „dobozolós nap” osztozik december 26-án karácsony második ünnepével, és főleg az olyan országokban ünneplik, melyek egykor valamilyen kapcsolatban álltak a Brit Birodalommal. A hagyomány szerint ez az ünnep főleg a felsőbb társadalmi osztályokat érintette, akik ilyenkor lepték meg apró ajándékokkal beosztottaikat, napjainkra azonban közkedvelt vásárlási eseménnyé is vált.

Bár az ünnep pontos történelmi háttere vitatott, feltételezhető, hogy a brit nemességgel kapcsolatos, akik ezen a napon megpróbáltak valamit visszaadni a házvezető népségnek, akik takarítással, díszítéssel, főzéssel és egyéb munkálatokkal meghitté tették a család szentestéjét és karácsonyát. December 26-án ezek az emberek kaptak apróbb ajándékokat feletteseiktől. Napjainkban viszont a dobozolós napot (mely híresebb angol nevén, azaz boxing day) az üzletek is ünneplik, ugyanis ekkor vannak a legnagyobb, karácsonyt követő leárazások, melyek gyakran a Black Friday ajánlataival is vetekednek.

Ezenkívül december 26-a népszerű alkalom arra is, hogy visszavigyük az olyan ajándékokat, melyek nem lettek eltalálva, bár ezzel a lehetőséggel viszonylag kevesen élnek.

#CandyCaneDay

A cukorkát, az ünnepek igazán étvágygerjesztő szimbólumát december 26-án külön nappal ünneplik (#CandyCaneDay), és régebbi múltra tekint vissza, mint gondolnánk. Hagyománya a 17. századi Németországban kezdődött, amikor a nyalókákat a hagyományos piros és fehér színekben kezdték el készíteni, egy pásztorbotot ábrázoló bot alakjában. Ma az ünnepi időszakban a karácsonyfát díszítik, de ajándékba is készíthetők.

A nyalókák különböző ízesítésűek lehetnek, a mentától – ami a hagyományos ízesítés – a cseresznyéig vagy a csokoládéig. Különböző színkombinációk is lehetségesek, a piros-fehér a klasszikus kombináció, de készülnek piros, fehér és zöld változatok is.

A német néphagyomány szerint az első ilyen nyalókákat a 17. században készítették, amikor a kölni kórusvezető megrendelte őket, hogy a gyerekek csendben maradjanak egy kivételesen hosszú szenteste alatt.

Először is azt kérte, hogy a nyalókákat úgy alakítsák ki, ahogyan ma ismerjük őket, hogy vizuálisan is megjelenítsék azokat a nyalókákat, amelyeket a pásztorok kaphattak, amikor meglátogatták a kis Jézust. Egyesek szerint a nyalóka fejjel lefelé fordítva a Jézuska J betűjévé válik.

A kórusvezető azt kérte, hogy a nyalókák legyenek fehérek (Jézus tiszta, bűntelen életét jelképezve) és pirosak (Jézus vérét jelképezve, amikor keresztre feszítették az emberiség bűneiért).

#ThankYouNoteDay

A december 26-án tartott köszönő-nap (#ThankYouNoteDay) az sms-ek és hangulatjelek mai világában azt ünnepli, hogy az embereknek kézzel írott üzenetben köszönjük meg ajándékaikat, vendégszeretetüket és nagylelkűségüket. A kézzel írott üzenetek, bármilyen rövidek is, a köszönet kézzelfogható kifejezése, amelyet a szóbeli kommunikáció nem tud kifejezni.

A köszönő üzenetek hagyománya az egyiptomiakhoz és a kínaiakhoz nyúlik vissza, akik papiruszra írtak baráti leveleket vagy szerencsekívánságokat szeretteiknek. Az 1800-as évek elején egy másik hagyomány is kialakult Európában, az üdvözlőlapok küldése, amelyek üzeneteket tartalmaztak a barátoknak és a családnak. Louis Prang 1850-ben Svájcból Amerikába emigrált, és miután letelepedett a Massachusetts állambeli Bostonban, 1873-ban kezdett képeslapokat gyártani és árulni Európában és Amerikában, ami a képeslapok népszerűségének növekedéséhez vezetett világszerte.

#Whiner'sDay

Az 1986-ban a michigani Caro városában élő Kevin Zaborney tiszteletes által létrehozott #Whiner'sDay célja, hogy az embereket arra ösztönözze, hogy értékeljék azt, amijük van, ahelyett, hogy azon siránkoznának, amijük nincs. Még inkább karácsony másnapján, amikor az emberek hajlamosak panaszkodni, ha nem kapják meg a kívánt ajándékokat.

Zaborney tiszteletes azonban meg volt győződve arról, hogy a karácsonyhoz nem a nyafogás a legjobb módszer, hanem az, ha körülnézünk, és észrevesszük a világ jóságát. Valójában még azoknak a családoknak is, akik nem sajnálják az időt, hogy ajándékokat vegyenek vagy drága ünnepi étkezést szervezzenek, emlékeztetniük kell magukat arra, hogy mennyire hálásak azért, hogy együtt lehetnek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!