Az autentikus élményeket kínáló erdélyi dombvidék most már hivatalosan is ökoturisztikai desztinációnak számít

2022. november 26. – 10:00

Az autentikus élményeket kínáló erdélyi dombvidék most már hivatalosan is ökoturisztikai desztinációnak számít
Az erdélyi dombság erődtemplomai és a hagyományos életmód megismerése is a vidéket közkedveltté teszik a turisták között – Fotó: Major Jenő / Colinele Transilvaniei (Erdélyi dombvidék) Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Az erdélyi ökoturisztikai desztinációk közé új helyszín került, az Erdélyi dombvidék vagy Erdélyi dombság. A Maros, Szeben és Brassó megye 44 települését felölelő mikrorégió most kapta meg a turisztikai Minisztériumtól az ökoturisztikai helyszín címet, amellyel felkerült arra a rövid listára, amelyen Erdély és Románia leglátogatottabb és természetvédelmi szempontból legfontosabb vidékei vannak. Romániában jelenleg öt kijelölt desztináció rendelkezik hivatalos ökoturisztikai minősítéssel (Zernyest–Királykő, Mára–Kaszó–Kakastaréj, Hátszeg–Retyezát, Dornavidék és Bölények földje), az Erdélyi dombság lett a hatodik, míg további négy helyszínen minden adott a felelős ökoturizmushoz: ezek a Király-erdő, Nagyszeben környéke, Tusnádfürdő és környéke és a Duna-delta.

Három megye, 260.000 hektár védett természeti terület, 44 közösség, amelyek maradandó élményeket kínálnak a román és külföldi turistáknak. Erődített templomok, UNESCO-védettséggel rendelkező műemlékek és települések, hagyományos szász házak, amelyeket felújítottak és vendégházakká alakítottak át, 600 kilométernyi kijelölt túra- és kerékpárút egy olyan természeti tájban, amelyet az emberek több száz éve fenntartanak – ezek azok az értékek, amelyekre rá szerette volna irányítani a figyelmet az a társulás, amely az Erdélyi dombság vidékének az ökoturisztikai helyszínként való bejegyzéséért kampányolt.

Az őszi ködök különösen látványossá tudják varázsolni a vidéket – Fotó: Major Jenő / Colinele Transilvaniei (Erdélyi dombvidék) Facebook-oldala
Az őszi ködök különösen látványossá tudják varázsolni a vidéket – Fotó: Major Jenő / Colinele Transilvaniei (Erdélyi dombvidék) Facebook-oldala

A három megye területére kiterjedő vidék önkormányzatai mellett turisztikai egyesületek, kulturális alapítványok, természetvédő szervezetek fogtak össze, hogy az Erdélyi dombság megkapja a Turisztikai Minisztérium minősítését – ezt most sikerült elérni, adták hírül a Colinele Transilvaniei (Erdélyi dombvidék) honlapján. A terület Brassó, Maros és Szeben megye területének egy részét foglalja magában, és földrajzilag a Nagy-Küküllő, az Olt és a Hortobágy folyók határolják. Az értékelési folyamat nyomán megszerzett minősítés „az Erdélyi dombságnak, mint turisztikai célpontnak a fenntartható elvek alapján történő fejlesztését” ismeri el, és három éven keresztül használható fel a térségben szerzett turisztikai élmények népszerűsítésére.

Számtalan turistaútvonal van kiépítve a vidéken – Fotó: Major Jenő / Colinele Transilvaniei Facebook-oldal
Számtalan turistaútvonal van kiépítve a vidéken – Fotó: Major Jenő / Colinele Transilvaniei Facebook-oldal

„Az a kaland, hogy az Erdélyi dombság területén ökoturisztikai célpontot hozzunk létre, több mint 10 évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy helyi kezdeményező csoport az ökoturizmusban látta a lehetőséget arra, hogy ez a jól megőrzött természeti és kulturális értékekkel rendelkező terület kiegyensúlyozott módon fejlődjön, és ezeket az értékeket a turisták számára fő vonzerőként használja. És ez bevált, először a külföldi látogatók számára, akik értékelték az itt szerzett élmények egyediségét, majd az utóbbi öt évben egyre inkább a romániaiak számára is kedvelt turisztikai célponttá vált. Nagy öröm ez minden olyan szervezet számára, amely csatlakozott a kezdeményezéshez, és amely a térség számos közösségében hozzájárul az ökoturizmuson alapuló helyi fejlődéshez. Ugyanakkor az érintettek számára ez egy olyan megtiszteltetés, amely arra kötelez minket, hogy elősegítsük a turisztikai élmények és szolgáltatások magas színvonalának fenntartását annak érdekében, hogy megőrizzük ezt a minősítést és hiteles maradjunk a turisták számára” – mondta el Cristina-Ana Iliescu, az Erdélyi dombság ökoturisztikai desztináció menedzsere.

A turisták a helyi kultúra és hagyományok, köztük a gazdag gasztronómia, valamint a természetben töltött aktív pihenés miatt térnek vissza a vidékre. Az elmúlt öt évben négyszeresére nőtt az évente többször is a területre látogatók aránya, és megduplázódott a 3 éjszakát meghaladó látogatások időtartama. Így a magas színvonalat hirdető helyi utazásszervezőket ösztönzik a folytatásra, a közösségek pedig felismerik a természet és az általuk megőrzött szokások értékét.

Berethalmi erődtemplom látképe – Fotó: Major Jenő / Colinele Transilvaniei Facebook-oldal
Berethalmi erődtemplom látképe – Fotó: Major Jenő / Colinele Transilvaniei Facebook-oldal

A romániai ökoturisztikai desztinációk minősítését a Turisztikai Minisztérium végzi, hogy támogassa azokat a területeket, ahol a védett természeti területek és a helyi közösségek értékeire alapozva fenntartható turizmust fejlesztenek. Jelenleg az Erdélyi dombság mellett öt másik minősített úti cél is létezik az országban, közöttük az erdélyi Hátszegvidék-Retyezát és Máramaros környéke.

Az Erdélyi dombság ökoturisztikai desztinációként országos jelentőségű védett területeket és az európai Natura 2000 hálózat részét képező védett területeket foglal magába, amely a világ legnagyobb ökológiai hálózata, több mint 25 000 területtel rendelkezik szerte a kontinensen, köztük 531 található Romániában – ebből 7 az Erdélyi Dombságon belül

A védett területek nagy száma miatt ez a terület a Duna-delta bioszféra-rezervátum után a második legnagyobb védett terület az országban. A 267 438 hektáron elterülő terület több mint 90 000 lakosnak ad otthont 44 településen, amelyek 3 megyében (Szeben, Maros és Brassó) helyezkednek el.

Az Erdélyi dombvidék ökoturisztikai desztináció fejlesztését a „Zöld Vállalkozás – ökoturisztikai desztinációk fejlesztése Romániában” program finanszírozza, amely a Román-Amerikai Alapítvány és a Polgár-Társ Alapítvány közös programja, és amelyet a Román Ökoturizmus Egyesület koordinál.

Potozky László is, a romániai ökoturisztikai fejlesztéseket segítő Polgár-Társ Alapítvány vezetője többször felhívta a figyelmet arra, hogy „sokszor nem is fogjuk fel, mekkora érték birtokában vagyunk. Amikor angliai biológus ismerősök látogattak hozzám, azon lelkendeztek, hogy nálunk egy erdei tisztás egyetlen négyzetméterén kis túlzással több növényfaj él egymás mellett, mint az egész brit szigeten összesen. Amerikai barátaim pedig egyszer csak néhány napra érkeztek, de végül egy hétig maradtak; a táj szépsége mellett a helyben termesztett paradicsom íze tartotta itt őket” – sorolta Potozky László. Szerinte az a fajta hagyományos paraszti életmód, amely még mindig létezik Románia egyes vidékein, nagyon ritka az Európai Unión belül, éppen ezért ennek jelentős turisztikai potenciálja van.

Fotó: Major Jenő / Colinele Transilvaniei Facebook-oldal
Fotó: Major Jenő / Colinele Transilvaniei Facebook-oldal

Pontosan az ilyen apróságnak tűnő, mégis különleges élmények azok, amelyek egyedivé teszik az ökoturizmust, és az így tanulási élménnyé is válhat. Minél jobban megismerünk egy vidéket, például a házigazdáinkkal, a helyi árusokkal és szolgáltatókkal beszélgetve, annál fontosabbnak érezzük a megóvását.

Az ökodesztinációkra jellemző lassú turizmus lényege, hogy a látogatók több időt töltenek egy adott régióban, helyi termékeket vásárolnak és helyi programokban vesznek részt, ezáltal bevételhez juttatják az adott közösséget. Ehhez természetesen szükséges a szolgáltatások, a helyi érdekességek, a turistaútvonalak és helyi termékkínálat átgondolt összehangolása, és ezeknek szintén fenntartható módon kell működniük.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!