Egy év alatt 81 ezer nőt gyilkoltak meg a világon, nagy részük családtag áldozata volt

2022. november 25. – 16:19

Egy év alatt 81 ezer nőt gyilkoltak meg a világon, nagy részük családtag áldozata volt
A nők elleni erőszak megszüntetéséért rendezett bukaresti utcai kiállításon egy fiatal nő és gyereke gyertyát gyújtanak az áldozatok emlékére – Fotó: Dan Mihailescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint 2021-ben a bolygónkon átlagosan óránként több mint öt nő vagy lány halt meg amiatt, hogy a saját rokona megölte.

November 25-e a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja, 1981-ben ugyanis ezen a napon ölték meg a Dominikai Köztársaság emberi jogi aktivistáit, a Mirabal nővéreket – Rafael Trujillo diktátor parancsára. Az ENSZ közgyűlése 1999-ben nyilvánította ezt a napot a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává, hogy felhívja a figyelmet a nők ellen világszerte elkövetett nemi erőszak és kapcsolati erőszak gyakoriságára.

Minden meggyilkolt nő története arról szól, hogy a társadalom magára hagyta őt, nem segített neki

A nemzetközi szervezet jelentése szerint a tavaly szándékosan meggyilkolt nők és lányok mintegy 56 százalékát (körülbelül 81 000-ből 45 000-et) a partnere vagy más családtagja ölte meg – összehasonlításképpen: a férfiak esetében ez az arány 11 százalék. Az ENSZ adatai szerint a tavaly meggyilkolt nők és lányok több mint felét valamelyik közeli hozzátartozó partnere ölte meg. A halálesetek száma „riasztóan magas”, de az ENSZ figyelmeztet, hogy a valós helyzet valószínűleg sokkal rosszabb.

„Minden egyes nőgyilkossági statisztika mögött egy olyan nő története van, akit cserbenhagytak. Ezek a halálesetek megelőzhetőek lennének, az ehhez szükséges eszközök és tudás a rendelkezésünkre áll” – hangsúlyozta Sima Bahous, az ENSZ női jogokkal foglalkozó szervének igazgatója. Az idei adatok arra is rávilágítanak, hogy az elmúlt évtizedben a nőket ért gyilkosságok száma átlagosan változatlan maradt – azaz évek óta nem tudja a társadalom hatékonyan megakadályozni, hogy ilyen tragédiák történjenek.

„A tavaly szándékosan meggyilkolt nők és lányok mintegy 56%-át élettársuk vagy más családtag ölte meg, ami azt mutatja, hogy az otthon sok nő és lány számára nem biztonságos hely” – olvasható az ENSZ közleményében.

A jelentés elismerte, hogy a férfiak sokkal nagyobb valószínűséggel válnak gyilkosság áldozataivá: az erőszakos halálok 81%-ában férfiak az áldozatok. Az eredmények szerint azonban a nőket és a lányokat különösen súlyosan érinti a nemi alapú, halálos kimenetelű erőszak a saját otthonukban.

A jelentéstevők szerint 2021-ben a legtöbb nőgyilkosságot Ázsiában jegyezték fel, becslések szerint 17 800 áldozata volt a nők ellen irányuló erőszaknak. Afrika volt a második leghalálosabb kontinens a nők és lányok elleni családi erőszak tekintetében, 17 200 regisztrált áldozattal az ENSZ jelentése szerint.

Az európai adatok azt mutatják, hogy az elmúlt évtizedben 19%-kal csökkent a nők és lányok családon belüli meggyilkolása, míg az amerikai kontinensen ugyanebben az időszakban átlagosan mindössze 6%-os csökkenés volt tapasztalható.

A világjárvány alatti karanténidőszakok valószínűleg hozzájárultak ahhoz, hogy 2020 „különösen halálos” év legyen a nők és lányok számára – áll a jelentésben, amely felhívja a figyelmet arra, hogy a 2015 óta folyamatosan csökkenő tendenciát mutató halálos kimenetelű bántalmazások.

Romániában minden negyedik nőt bántalmazott már fizikailag vagy szexuálisan az élettársa vagy volt partnere

A romániai állampolgárok 55%-a úgy véli, hogy a nők elleni erőszakos fellépés bizonyos helyzetekben indokolt. 2021-ben mintegy 30 000 bántalmazást vagy egyéb családon belüli erőszakot jelentettek, 10 336 védelmi határozatot adtak ki (ezek 28%-át megszegték),

38 nőt és két lányt megölt a partnere vagy családtagja, 237 nő és lány vált családon belüli nemi erőszak áldozatává, 392 zaklatási esetet jegyeztek fel

– derül ki a FILIA Központ – egy feminista szervezet, amely a nők hangját hallatja.

Ezenkívül az elmúlt 8 évben 426 nőt és lányt ölt meg valamelyik családtagja. Békeidőben 16-szor annyi nőt és lányt öltek meg Romániában, mint ahány román katona életét vesztette az afganisztáni háborúban 19 év alatt.

A belügyminisztérium közleménye szerint a családon belüli erőszaknak is minősülő bűncselekmények száma 4320-szal nőtt 2022 január-augusztusában 2021 első 8 hónapjához képest.

E lehangoló tendenciák ellenére minden eddiginél több bizonyíték van arra, hogy a nők és lányok elleni erőszak megelőzhető. A bizonyítékok azt mutatják, hogy a politikai változások legfontosabb mozgatórugója az erős és független civil mozgalom, amely érzékenyíti nemcsak a társadalmat, hanem a politikumot is a megoldatlan kérdések iránt.

Megelőzés, megelőzés, megelőzés

A nők elleni erőszak megszüntetésére irányuló 16 napos kampányt minden évben megrendezik: november 25-én, a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napján kezdődik és december 10-ig, az emberi jogok nemzetközi napjáig tart.

Idén az ENSZ a 16 napot a „UNiTE! Aktivizmus a nők és lányok elleni erőszak felszámolásáért” szlogennel szervezi meg. a cél az, hogy 2030-ig jelentősen visszaszoruljon a nők elleni erőszak.

„E 16 nap alatt mindenkit arra bátorítunk, hogy vegyen részt: a túlélők és aktivisták hangjának felerősítésétől kezdve a női szervezetek támogatásán át a feminista mozgalmak megerősítéséig. Mindannyian tehetünk a túlélők támogatása, a nők és lányok elleni erőszak csökkentése és megelőzése, valamint jogaik védelme érdekében” – áll az ENSZ közleményében.

Az ENSZ sürgeti a nemi alapú erőszak megelőzése melletti politikai elkötelezettséget, beleértve a nemek közötti egyenlőséget támogató politikák bevezetését, a nők jogait védő szervezetekbe való befektetést és „elegendő forrás biztosítását a megelőzésre”.

A jelentés arra hívja fel a világ figyelmét, hogy meg lehet és meg is kell előzni ezeket a tragédiákat – a legalapvetőbb lépések pedig a következők volnának:

  • korai felismerés;
  • túlélőközpontú támogatás és védelem;
  • a rendőrség és az igazságszolgáltatási rendszer jobb reakciója a túlélők beszámolóira és igényeire;
  • a nők és lányok elleni erőszak kiváltó okainak kezelése, azaz elsődleges megelőzés (ide tartozik a társadalmi normák, a nemek közötti strukturális egyenlőtlenségek, a mérgező maszkulinitás és a nemi sztereotípiák felszámolása).

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!