Dák kincsre bukkant egy fémkereső, de csak egy hónappal a bejelentése után mentek érte a hatóságok

2022. szeptember 30. – 11:19

Dák kincsre bukkant egy fémkereső, de csak egy hónappal a bejelentése után mentek érte a hatóságok
A megtaláló által készített és a közösségi médiába posztolt kép – Fotó: Facebook

Másolás

Vágólapra másolva


Egy hobbiszinten fémdetektoros kincskereséssel foglalkozó fiatalember a Fehér megyei Zsidve település melletti erdőben dák érmékre bukkant. A kétezer évnél is régebbi kincs, amelyet a fémkereső feltárt, kerek egy hónapig ott maradt őrizetlenül az erdőben. A rendőrség most vizsgálja az esetet. Ki kéne deríteni, hogy kinek a hanyagsága miatt hagytak az erdő közepén heverni egy kétezer éves pénzérmékkel teli bronzedényt.

A fiatalember a felfedezést követően szabályszerűen értesítette a zsidvei önkormányzatot a leletről, mert a fémkeresőkre vonatkozó romániai jogszabályok ezt írják elő, átadta a már kiásott 22 érmét, majd nyugodt lelkiismerettel hazautazott Maros megyébe.

Körülbelül egy hónap elteltével, nehezményezve, hogy senki sem hívta az ásatásra, és azt sem lehet tudni, pontosan hány leletről lehet szó, egy fémdetektoros kincskereső csoportba posztolt néhány fotót az augusztusban felfedezett dák leletről, amelyet még akkor a helyszínen készített. A rendőrség, mivel rendszeresen követi ezeket az oldalakat, felfigyelt a bejegyzásre, fölvette a kapcsolatot a fémkeresővel, majd kiszállt a helyszínre, ahol még mindig ott volt a félig kiásott gödörben az összesen 116 érmét számláló rendkívüli értékű dák kincs.

A törvény szerint az értesítés után az önkormányzatnak 72 óra leforgása alatt intézkednie kellett volna, és beszállítani a helyszínről a régészeti tárgyakat, értesíteni kellett volna a megyei kulturális igazgatóságot és muzeológusokat is. Mindez természetesen nem történt meg, mert a község polgármesterének fogalma sem volt arról, hogy a bejelentést követően neki kell eljárnia ebben az ügyben. Így esett meg, hogy a félig kiásott kincs ott maradt az erdőben még kerek egy hónapon keresztül, és bárki, aki arra járt, nyugodtan elemelhette volna.

Rendőrségi fotó
Rendőrségi fotó

A helyszínre érkező régészek megerősítették, hogy az érmék valószínűleg a dák korból származnak, és nagyon sokfélék a tetradrachma típusú ezüstpénzektől kezdődően a római dénárokig és dák drachmákig. Nagy részük az i.e. 3 -2. századból származik. Az érmék egy bronzedényben voltak elhelyezve, mellettük egy dák vas fibulát és egy római vas amnáriumot is találtak.

A tárgyakat beszállították a gyulafehérvári múzeumba, ahol restaurálni fogják őket. A helyszínelő régészek szerint érdemes alaposabban átfésülni a területet, mert elképzelhető, hogy egy dák település nyomait is felfedezhetik. Az már most megállapítható, hogy országos jelentőségű kulturális örökségről van szó, egyes leletek pedig nemzeti kincsnek minősülnek.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!