Romániai közreműködéssel térítenek el egy aszteroidát

2022. szeptember 23. – 08:42

frissítve

Romániai közreműködéssel térítenek el egy aszteroidát
Fotó: ESA – ScienceOffice.org

Másolás

Vágólapra másolva

Élőben közvetítik szeptember 26-án egy aszteroida eltérítését, a nemzetközi űrmisszióban Románia is részt vesz, közölte az Agerpres.

Ez az első nemzetközi kísérlet egy aszteroida pályájának eltérítésére, a cél pedig az, hogy teszteljék, mennyire nyújthatnak védelmet az emberiségnek az aszteroidákkal szemben az ilyen ellenőrzött ütközések. A nemzetközi AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment, azaz Aszteroida Becsapódási és Eltérítési Felmérés) bolygóvédelmi misszió során egy űrszonda ütközik majd az aszteroidával.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

Az akció két részből áll: az amerikai DART (Double Asteroid Redirection Test, azaz Dupla Aszteroida Eltérítés Teszt) aszteroida-eltérítő űrszonda 2022. szeptember 26-án ellenőrzött, a Földre veszélytelen körülmények között becsapódik az aszteroidába, majd ezt követően az Európai Űrügynökség (ESA) HÉRA missziója megfigyeli, hogy az eltérítés sikeres volt-e, és rögzíti ugyanakkor az égitest felszínén bekövetkező változásokat.

Románia is részt vesz az űrmisszió európai részében

„Romániában gyártott alkatrészek lesznek a Héra űrszonda »szemei«, amelyek nélkül nem tudna megfelelően irányt tartani és manőverezni. Alapvetően minden, amit a misszió műholdja látni fog, illetve az adatok értelmezésének módja, hogy a célhoz vezesse a műholdat, a román technológiától függ, amelyen a GMV Románia szakemberei jelenleg is dolgoznak” – mutat rá honlapján a Román Űrügynökség (ROSA).

Ezen kívül egy Romániában tervezett műszer fogja mérni az aszteroida kitérését. Arra is egy romániai, az Országos Optoelektronikai Kutató és Fejlesztő Intézetben (INOE 2000) tervezett műszer ad majd választ, hogy a bolygóvédelmi küldetés sikeres volt-e – teszi hozzá az űrügynökség.

A becsapódást élőben közvetítik a NASA oldalán, romániai idő szerint szeptember 27-én éjszaka fél 1-től.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!