Energiatakarékos megoldás: olasz termesztők barlangokban tárolják a gyümölcsöt hűtőházak helyett

2022. szeptember 21. – 15:45

frissítve

Energiatakarékos megoldás: olasz termesztők barlangokban tárolják a gyümölcsöt hűtőházak helyett
Almát tárolnak egy természetes hűtőhelyen, amit a Dolomitok sziklái alá vájtak az olaszországi Predaia-ban, 2022. szeptember 13-án – Matteo Berlenga / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-olaszországi almatermesztők a hegyoldalba vájt természetes „hűtőszekrényekben” tárolják a termésüket, ellenőrzött környezetben, amely minden évszakban állandó hőmérsékletet biztosít, írja a Reuters.

Háromszáz méterrel a gyümölcsösük alatt, a Trentino régióbeli Predaia kisvárosban a Melinda csoport 34 hűtőteret alakított ki hatalmas barlangokban, ahol a termésük 12-13%-át tudják tárolni, melynek segítségével csökkentik az energiaköltségeket is.

A barlangokban az almát egymásra rakott műanyag ládákban tárolják, és a targoncákat kezelő munkások mozgatják őket.

„Számos előnye van ennek az eljárásnak, az egyik egyértelműen az energiafelhasználásban jelentkezik. Egy tavalyi teszt alapján 32%-os árammegtakarítást mértünk a barlangban” – mondta Mauro Erlicher, a földalatti üzem vezetője.

A barlangban jelenleg mintegy 30 000 tonna almát tárolnak, ez a mennyiség a közeljövőben várhatóan 40 000 tonnára nő.

A földalatti barlang az olaszországi Predaia településen – Fotó: Matteo Berlenga / Reuters
A földalatti barlang az olaszországi Predaia településen – Fotó: Matteo Berlenga / Reuters

Erlicher elmagyarázta, hogy a föld feletti nagy hűtőkamrák belsejét poliuretánnal és fémlemezekkel szigetelt „szendvicspanel” tartja hűvösen.

A földalatti barlangokban viszont a sziklák szolgálnak „szendvicspanelként”, így „a lehető legtermészetesebb” megoldást jelentik.

Mielőtt a barlangokat elkezdik hűtésre használni, a sziklafalakat gázzal 5-7 méteres mélységig lehűtik, ami azt eredményezi, hogy ezután állandóan 1 Celsius-fok hőmérsékletet tartanak fenn.

Az egyik gazda, Loris Calliari elmondta, hogy szkeptikusak voltak, amikor először hallottak a barlang ötletéről, de az eredmények hamar meggyőzték őket:

„Először hezitáltunk, aztán rájöttünk, hogy működik, mert energiamegtakarítást eredményez, és nagyon fenntartható. Reméljük, hogy folytatni tudjuk a projektünket”.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!