Energiatakarékos megoldás: olasz termesztők barlangokban tárolják a gyümölcsöt hűtőházak helyett

2022. szeptember 21. – 16:45

frissítve

Energiatakarékos megoldás: olasz termesztők barlangokban tárolják a gyümölcsöt hűtőházak helyett
Almát tárolnak egy természetes hűtőhelyen, amit a Dolomitok sziklái alá vájtak az olaszországi Predaia-ban, 2022. szeptember 13-án – Matteo Berlenga / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-olaszországi almatermesztők a hegyoldalba vájt természetes „hűtőszekrényekben” tárolják a termésüket, ellenőrzött környezetben, amely minden évszakban állandó hőmérsékletet biztosít, írja a Reuters.

Háromszáz méterrel a gyümölcsösük alatt, a Trentino régióbeli Predaia kisvárosban a Melinda csoport 34 hűtőteret alakított ki hatalmas barlangokban, ahol a termésük 12-13%-át tudják tárolni, melynek segítségével csökkentik az energiaköltségeket is.

A barlangokban az almát egymásra rakott műanyag ládákban tárolják, és a targoncákat kezelő munkások mozgatják őket.

„Számos előnye van ennek az eljárásnak, az egyik egyértelműen az energiafelhasználásban jelentkezik. Egy tavalyi teszt alapján 32%-os árammegtakarítást mértünk a barlangban” – mondta Mauro Erlicher, a földalatti üzem vezetője.

A barlangban jelenleg mintegy 30 000 tonna almát tárolnak, ez a mennyiség a közeljövőben várhatóan 40 000 tonnára nő.

A földalatti barlang az olaszországi Predaia településen – Fotó: Matteo Berlenga / Reuters
A földalatti barlang az olaszországi Predaia településen – Fotó: Matteo Berlenga / Reuters

Erlicher elmagyarázta, hogy a föld feletti nagy hűtőkamrák belsejét poliuretánnal és fémlemezekkel szigetelt „szendvicspanel” tartja hűvösen.

A földalatti barlangokban viszont a sziklák szolgálnak „szendvicspanelként”, így „a lehető legtermészetesebb” megoldást jelentik.

Mielőtt a barlangokat elkezdik hűtésre használni, a sziklafalakat gázzal 5-7 méteres mélységig lehűtik, ami azt eredményezi, hogy ezután állandóan 1 Celsius-fok hőmérsékletet tartanak fenn.

Az egyik gazda, Loris Calliari elmondta, hogy szkeptikusak voltak, amikor először hallottak a barlang ötletéről, de az eredmények hamar meggyőzték őket:

„Először hezitáltunk, aztán rájöttünk, hogy működik, mert energiamegtakarítást eredményez, és nagyon fenntartható. Reméljük, hogy folytatni tudjuk a projektünket”.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!