A vízi élővilágot fenyegethetik a folyókba kiáramló, covid-kezelésre használt gyógyszermaradványok

2022. szeptember 10. – 17:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A jelek szerint a szennyvíztisztító telepek nem szűrik elég hatékonyan a gyógyszermaradványokat, derül ki abból az új tanulmányból, amely felhívja a figyelmet, hogy bizonyos, a Covid-19 kezelésére használt gyógyszereknek a maradványai, amelyek fellelhetők a folyókban, veszélyt jelenthetnek a vízi organizmusokra. A Pennsylvaniai Állami Egyetem által végzett kutatást az intézmény honlapján olvasható összefoglaló ismerteti, amely szerint a gyógyszermaradványok a szennyvízkezelést követően is magas koncentrációban áramolhatnak be a folyókba. A kutatók antibiotikumokból, fájdalomcsillapítókból, és más covid-specifikus gyógyszerekből származó maradványokat azonosítottak be.

Heather Preisendanz, a csapat tagja a sajtónak nyilatkozva rávilágított, hogy a járvány idején fokozódó gyógyszerhasználat miatt megnőtt a szennyvíztisztító telepeknél a koncentráció, illetve a vízi létformákra gyakorolt hatás. A kutatók 2020 májusa és 2021 májusa között két létesítménynél gyűjtöttek mintákat a be-, illetve kiáramló vízből, a csapat a SARS-CoV-2 mellett a Covid-19 kezeléséhez fűződő gyógyszerek nyomait is kereste.

Az eredmények alapján a remdezivir koncentrációja korrelált a kórházban kezelt betegek számával, a dexametazon esetében pedig a szint a lélegeztetőgépen tartott páciensek számával függött össze. A telepek az érintett készítményeket 39, illetve 56 százalékos hatékonysággal szűrték ki. Hidroxiklorokint egyik mintában sem detektáltak.

Azt eddig nem vizsgálták, hogy a remdezivir milyen koncentrációban veszélyes a vízi organizmusokra, a dexametazon esetében ugyanakkor olyan szintet észleltek, amely alacsony akut kockázatot jelent a halakra nézve. A tesztelt antibiotikumok közül a trimetoprim is olyan koncentrációban volt jelen, amely alacsony-közepes veszéllyel jár.

A szulfametoxazol mennyisége már komoly fenyegetést jelent, különösen az algákra.

A naproxen szintje szintén alacsony-közepes kockázatúnak bizonyult.

Preisendanz szerint a potenciális veszélyre egyedileg, egy-egy gyógyszer esetében adtak becslést. A készítmények keveredése valószínűleg még nagyobb fenyegetést okoz. A kutató szerint az elvégzett felmérések arra is rávilágítanak, hogy mennyire fontos a szennyvízfelügyelet, ugyanis rálátást nyújt az emberi egészség, a vízminőség és az ökológiai egyensúly közötti kölcsönhatásokra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!