A vízi élővilágot fenyegethetik a folyókba kiáramló, covid-kezelésre használt gyógyszermaradványok

2022. szeptember 10. – 17:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A jelek szerint a szennyvíztisztító telepek nem szűrik elég hatékonyan a gyógyszermaradványokat, derül ki abból az új tanulmányból, amely felhívja a figyelmet, hogy bizonyos, a Covid-19 kezelésére használt gyógyszereknek a maradványai, amelyek fellelhetők a folyókban, veszélyt jelenthetnek a vízi organizmusokra. A Pennsylvaniai Állami Egyetem által végzett kutatást az intézmény honlapján olvasható összefoglaló ismerteti, amely szerint a gyógyszermaradványok a szennyvízkezelést követően is magas koncentrációban áramolhatnak be a folyókba. A kutatók antibiotikumokból, fájdalomcsillapítókból, és más covid-specifikus gyógyszerekből származó maradványokat azonosítottak be.

Heather Preisendanz, a csapat tagja a sajtónak nyilatkozva rávilágított, hogy a járvány idején fokozódó gyógyszerhasználat miatt megnőtt a szennyvíztisztító telepeknél a koncentráció, illetve a vízi létformákra gyakorolt hatás. A kutatók 2020 májusa és 2021 májusa között két létesítménynél gyűjtöttek mintákat a be-, illetve kiáramló vízből, a csapat a SARS-CoV-2 mellett a Covid-19 kezeléséhez fűződő gyógyszerek nyomait is kereste.

Az eredmények alapján a remdezivir koncentrációja korrelált a kórházban kezelt betegek számával, a dexametazon esetében pedig a szint a lélegeztetőgépen tartott páciensek számával függött össze. A telepek az érintett készítményeket 39, illetve 56 százalékos hatékonysággal szűrték ki. Hidroxiklorokint egyik mintában sem detektáltak.

Azt eddig nem vizsgálták, hogy a remdezivir milyen koncentrációban veszélyes a vízi organizmusokra, a dexametazon esetében ugyanakkor olyan szintet észleltek, amely alacsony akut kockázatot jelent a halakra nézve. A tesztelt antibiotikumok közül a trimetoprim is olyan koncentrációban volt jelen, amely alacsony-közepes veszéllyel jár.

A szulfametoxazol mennyisége már komoly fenyegetést jelent, különösen az algákra.

A naproxen szintje szintén alacsony-közepes kockázatúnak bizonyult.

Preisendanz szerint a potenciális veszélyre egyedileg, egy-egy gyógyszer esetében adtak becslést. A készítmények keveredése valószínűleg még nagyobb fenyegetést okoz. A kutató szerint az elvégzett felmérések arra is rávilágítanak, hogy mennyire fontos a szennyvízfelügyelet, ugyanis rálátást nyújt az emberi egészség, a vízminőség és az ökológiai egyensúly közötti kölcsönhatásokra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!