„Koronavírusos” lett a kolozsvári Szent Mihály templom

2022. augusztus 22. – 19:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Koronavírusos” lett a kolozsvári Szent Mihály templom, legalábbis a felújítása alatt a tornya keleti oldalába kapott egy kő „vírusmakettet” a kőfaragóktól. A Kolozsvári Magyar Napok alatt tűnt fel a figyelmesebb nézelődőknek, hogy a kőfaragók egy kő koronavírust „rejtettek el” a falon. Ezért megpróbáltunk utánajárni a történetének.

„A templom déli oldalán van két falba ágyazott ágyúgolyó, a legenda szerint valódi golyók, amelyek beszorultak a falba. Az állványról egyértelműen látható, hogy ezek az ágyúgolyók szépen ki vannak faragva abból a kőtömbből, ami be van építve a falba. El lehet hinni a legendát, de szó sincs beszorulásról: ezek középkori kőfaragói tréfák lehetnek. Akartunk mi is hagyni egy kis csemegét a falon, ami a golyóbisokhoz hasonlóan nem zavar senkit” – magyarázta idősebb Kolozsi Tibor kőrestaurátor, szobrászművész. Állítása szerint így jött az ötlet, hogy ők is hagyjanak egy nyomot maguk után, amikor leszállnak az állványról.

Az "ágyúgolyó" – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Az "ágyúgolyó" – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
A "vírusmakett" a Szent Mihály-templom keleti oldalán – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
A "vírusmakett" a Szent Mihály-templom keleti oldalán – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Elmondása szerint a korábbiak nyomán a golyóbis forma adta magát, illetve a világjárványban sokat látott koronavírus forma is kézenfekvő, és így pattan ki az az ötlet, hogy a kettőt akár össze lehetne kombinálni.

„Volt egy igény arra is, hogy rejtsünk el egy időkapszulát, és akkor már ez az időkapszula is ebben a golyóbisban kapott helyet” – egészítette ki még indoklását Kolozsi. Érvelése szerint ez a kő koronavírus így egyszerre utal az időkapszula helyére, illetve a restaurálási munkálatok idejére, ami nagyrészt a világjárvány tombolása alatt zajlott. A kolozsvári Szent Mihály templom felújítása 2018-ban kezdődött, és az eredetileg tervezett átadáshoz képest némi késlekedéssel tavaly decemberben nyitották meg a hívek előtt. A megáldása augusztus 13-án volt.

„Nem kérdeztünk senkit, és nem akadt bele senki sem. Gondoltam, hogy ennyi jelt mi is hagyhatunk magunk után” – válaszolta a szakember azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy A kategóriás műemlék lévén, milyen engedélyekre volt szükség a jelhagyáshoz.

A Szent Mihály templom felújításával egy külön cikkben is foglalkoztunk, ebben részletesen ismertettük a falképe felújítását, megemlítettük a padlástérbe vezető kettős lépcső graffitijeit, illetve részletesen tárgyaltuk annak a gazdag polgár sírkövének a megtalálását, aki a mai Vallásszabadság Házát építette.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!