„Koronavírusos” lett a kolozsvári Szent Mihály templom

2022. augusztus 22. – 19:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Koronavírusos” lett a kolozsvári Szent Mihály templom, legalábbis a felújítása alatt a tornya keleti oldalába kapott egy kő „vírusmakettet” a kőfaragóktól. A Kolozsvári Magyar Napok alatt tűnt fel a figyelmesebb nézelődőknek, hogy a kőfaragók egy kő koronavírust „rejtettek el” a falon. Ezért megpróbáltunk utánajárni a történetének.

„A templom déli oldalán van két falba ágyazott ágyúgolyó, a legenda szerint valódi golyók, amelyek beszorultak a falba. Az állványról egyértelműen látható, hogy ezek az ágyúgolyók szépen ki vannak faragva abból a kőtömbből, ami be van építve a falba. El lehet hinni a legendát, de szó sincs beszorulásról: ezek középkori kőfaragói tréfák lehetnek. Akartunk mi is hagyni egy kis csemegét a falon, ami a golyóbisokhoz hasonlóan nem zavar senkit” – magyarázta idősebb Kolozsi Tibor kőrestaurátor, szobrászművész. Állítása szerint így jött az ötlet, hogy ők is hagyjanak egy nyomot maguk után, amikor leszállnak az állványról.

Az "ágyúgolyó" – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Az "ágyúgolyó" – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
A "vírusmakett" a Szent Mihály-templom keleti oldalán – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
A "vírusmakett" a Szent Mihály-templom keleti oldalán – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Elmondása szerint a korábbiak nyomán a golyóbis forma adta magát, illetve a világjárványban sokat látott koronavírus forma is kézenfekvő, és így pattan ki az az ötlet, hogy a kettőt akár össze lehetne kombinálni.

„Volt egy igény arra is, hogy rejtsünk el egy időkapszulát, és akkor már ez az időkapszula is ebben a golyóbisban kapott helyet” – egészítette ki még indoklását Kolozsi. Érvelése szerint ez a kő koronavírus így egyszerre utal az időkapszula helyére, illetve a restaurálási munkálatok idejére, ami nagyrészt a világjárvány tombolása alatt zajlott. A kolozsvári Szent Mihály templom felújítása 2018-ban kezdődött, és az eredetileg tervezett átadáshoz képest némi késlekedéssel tavaly decemberben nyitották meg a hívek előtt. A megáldása augusztus 13-án volt.

„Nem kérdeztünk senkit, és nem akadt bele senki sem. Gondoltam, hogy ennyi jelt mi is hagyhatunk magunk után” – válaszolta a szakember azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy A kategóriás műemlék lévén, milyen engedélyekre volt szükség a jelhagyáshoz.

A Szent Mihály templom felújításával egy külön cikkben is foglalkoztunk, ebben részletesen ismertettük a falképe felújítását, megemlítettük a padlástérbe vezető kettős lépcső graffitijeit, illetve részletesen tárgyaltuk annak a gazdag polgár sírkövének a megtalálását, aki a mai Vallásszabadság Házát építette.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!