Svájcban igent mondtak egymásnak az első azonos nemű házastársak

2022. július 1. – 19:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az 57 éves Alois Carnier és a 67 éves Peter Leu kimondták a boldogító igent, mivel Svájcban törvényessé vált az azonos neműek házassága. Ez az első alkalom, hogy két férfi férj és férjként lépett ki az anyakönyvi hivatalból Schaffhausen városában – tudósít a Reuters.

Svájcban az azonos neműek eddig csak bejegyzett élettársi viszonyra kaphattak engedélyt, házasságra azonban nem, márpedig ez elengedhetetlen, hogy melegek gyereket fogadjanak örökbe, leszbikus párok spermaadományhoz jussanak hozzá családalapítás céljából, vagy külföldi partnerek könnyebben kapjanak svájci állampolgárságot.

Ezt a kormány és a parlament jóváhagyta 2020-ban, ám sokan, így a nacionalista és konzervatív keresztény pártok is ellenezték. A svájci alkotmány viszont lehetővé teszi, hogy minden parlamenti döntést népszavazásra lehet bocsátani, amennyiben legalább 50 ezer állampolgár támogatja.

A törvény ellenzői szélsőségesen fejezték ki nemtetszésüket, a Svájci Néppárt többek között síró csecsemőkről közölt plakátot, jelezték, elítélik, hogy a gyermekeket áruba bocsássák, valamint szerintük a jogszabály megöli az apa fogalmát. A választók azonban tavaly szeptemberben közel kétharmados többséggel fogadták el a ‘Házasságot mindenkinek’ kezdeményezést, így Svájc – igaz, hogy egyik utolsó nyugat-európai országként – de legalizálta az azonos neműek házasságát.

„A szertartás nagyon fontos volt számomra, mert már 20 éve harcolok azért, hogy ez lehetővé váljon” – mondta Carnier, aki 2014-ben lépett bejegyzett élettársi kapcsolatba Leuval, és évtizedek óta aktívan részt vesz a melegek jogainak elismeréséért folytatott kampányban.

Az ország másik felén, Genfben a 46 éves Aline és a 45 éves Laure szintén 21 év együttlét után kötötték össze az életüket. Van egy négyéves kisfiuk, és Leu és Carnierhez hasonlóan korábban élettársi kapcsolatban éltek.

„Ez egy nagyon megható és várva várt pillanat volt, amely erős üzenetet küld a társadalomnak... hogy szabadon lehet szeretni” – jelentette ki Marie Barbey-Chappuis, Genf polgármestere, aki részt vett a ceremónián.

Leu és Carnier számára a változásnak érzelmi és társadalmi súlya volt. „Fontosnak tartom, hogy a házasságunkat egyenértékűnek ítéljék a heteroszexuális párok házasságával, és így viszonyuljanak hozzánk” – nyilatkozta Leu.

A férfiak azt tervezik, hogy jövőre egyházi esküvővel szilárdítják meg házasságukat. Júniusban ugyanis a svájci katolikus egyházat irányító tanács megszavazta, hogy az azonos nemű párok házasságát ugyanazokkal a szentségekkel és szertartásokkal áldják meg, mint a heteroszexuális esküvőket.

A pár azt tervezi, hogy a vallási szertartásra meghívja a családtagokat és a barátokat, köztük Leu két felnőtt gyermekét valamint két és fél éves unokáját.

Hollandia volt az első európai uniós ország, ahol megváltoztatták a házassági törvényeket 20 évvel ezelőtt, majd Németország és Ausztria is követte a példáját 2017-ben és 2019-ben, miközben több kelet-európai országban, így Romániában, Magyarországon és Lengyelországban is tiltják az azonos neműek házasságát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!