Az ukrajnai háború a Fekete-tengeri delfinpopulációkat is veszélyezteti

2022. június 27. – 13:15

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentős mértékben megnövekedett a Fekete-tengeri delfinpopuláció veszélyeztetettsége az elmúlt hónapok során. A romániai és bulgáriai tengerpartokra egyre több halott delfin tetemét sodorták ki a hullámok. Legutóbb a romániai Mamaia üdülőtelep partján filmeztek le a turisták egy elpusztult delfint – adta hírül a Digi 24. A delfinek halálának közelmúltbeli növekedését az ukrajnai háború okozhatja – állítják tudósok.

A kutatók úgy vélik, hogy a Fekete-tenger északi részén tapasztalható fokozott zajszennyezés, amelyet az orosz haditengerészet mintegy 20 hajója és a folyamatban lévő katonai tevékenységek okoznak, délre, a török és bolgár partok felé terelheti a cetféléket, ahol szokatlanul nagy számban vetődnek partra vagy akadnak halászhálókba.

A háború kezdete óta Törökország a Fekete-tenger partjainál a közönséges delfin partra vetődésének növekedését regisztrálta. Az ország nyugati Fekete-tengerén több mint 80 elpusztult állatot találtak, amit a Török Tengerkutatási Alapítvány (Tudav) „rendkívüli növekedésnek” nevezett.

A Tudav első vizsgálataiból kiderült, hogy a delfinek mintegy fele azután pusztult el, hogy halászhálókba gabalyodott. A Guardian által megkeresett Dr. Bayram Öztürk, a Tudav elnöke szerint azonban a másik felének sorsa még mindig „megválaszolatlan kérdés”, mivel a tetemeken nem találtak fennakadásra vagy lőtt sebekre utaló jeleket.

„Az akusztikus trauma az egyik lehetőség, ami eszünkbe jut” – mondta Öztürk, bár hangsúlyozta, hogy óvatosnak kell maradni. „Nincs bizonyítékunk arra, hogy mit okozhat az alacsony frekvenciájú szonár a Fekete-tengeren, mert még soha nem láttunk ennyi hajót és ekkora zajt ilyen hosszú ideig – és a tudomány mindig bizonyítékot követel.”

A haditengerészet általában a szonárokra támaszkodik, hogy nagy távolságokból felderítse az ellenséges tengeralattjárókat. Mivel a tengeri emlősök is a hangtól függenek a kommunikáció és más funkciók tekintetében, a víz alatti zaj komoly, akár halálos hatással is lehet a cetekre.

Dr. Pavel Goldin, az Ukrán Tudományos Akadémia kutatója szerint az akusztikus trauma magyarázatot adhat a partra vetődésekre, a katonai tevékenységek által okozott állandó víz alatti zaj viszont magyarázatot adhat a magasabb járulékos fogási arányra.

Az állandó víz alatti zaj ugyan nem öli meg közvetlenül az állatokat, de mégis súlyosan megzavarhatja és károsíthatja őket, mivel a delfinek és más fajok ismeretlen terület felé vehetik az irányt, hogy megpróbálják elkerülni – mondta. „Ez lehet az oka a hal- és cetállományok tömeges vándorlásának dél felé” – mondta.

Dimitar Popov, a bolgár Green Balkans természetvédelmi szervezet projektvezetője egyetért ezzel az elmélettel. Ő hasonló tendenciát észlelt a bolgár vizekben, főként a fekete-tengeri disznódelfinek (Phocoena phocoena relicta) körében.

A tudósok szerint vizsgálataikat nehezíti, hogy a háború alatt nincsenek a tengeri emlősök védelmét szolgáló protokollok. „Több tucat hajó van a Fekete-tengeren, de azt sem tudjuk, milyen gyakran használnak szonárt” – mondta Öztürk.

A tudósok szerint az információkhoz való hozzáférés hiánya nemcsak a cethalálozással kapcsolatos kutatásokat akadályozza, hanem azt is megnehezíti, hogy nyomon kövessük, mely állatok vannak a legnagyobb veszélynek kitéve. Ezek közé valószínűleg a disznódelfinek tartoznak, amelyeknek a Fekete-tengerről a háború sújtotta Azovi-tenger felé kellene vándorolniuk, valamint a vándormadarak, amelyek az év egy részét a Fekete-tenger északi részén található gazdag vizes élőhelyeken töltik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!