A környezetvédelmi hatóságok helyett a civil szervezetekben bíznak inkább az emberek

2022. június 2. – 14:55

A környezetvédelmi hatóságok helyett a civil szervezetekben bíznak inkább az emberek
Kukából zsákmányt szerző medve – Fotó: Berde Lajos

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai emberek nagyobb arányban bíznak a zöld civil szervezetekben és egyesületekben, mint a környezetvédelmi hatóságokban – derül ki a Natura 2000 Koalíció és az IRES közvéleménykutató cég felméréséből.

Ideális esetben bizalomra épülő társadalomra lenne szükség, amely bízik a környezetvédelmi rendszerben, a hatóságok intézkedéseiben és vezetőiknek döntéseiben. Hogy megtudják, mely intézményekben bízunk leginkább, a felmérés készítői 4 ismertebb állami környezetvédelmi hatóságot és egy általános kategóriát, a zöld civil szervezeteket jelölték meg, amelyek kapcsán felmerülhet az a kérdés:

  • Hogyan kezelik a felmerülő problémákat?
  • Hogyan védik a környezetet?
  • Hogyan valósulnak meg a projektek, és milyen eredménnyel?

A kapott válaszok alapján pedig úgy tűnik, hogy az emberek nem igazán kaptak kielégítő válaszokat a kérdéseikre az állami szervek részétől, az azokba vetett bizalom ugyanis nagyon alacsony. Az emberek inkább a környezetvédelmi civil egyesületekben, szervezetekben bíznak meg. Az intézményekbe vetett alacsony bizalomnak számos oka lehet, például az átláthatóság hiánya, a megszegett ígéretek és az emberek környezetvédelemre való nevelésének hiánya is.

Az Agerpreshez eljuttatott tanulmány kivonata szerint a Natura 2000 Koalíció szakemberei azt figyelték meg az elmúlt 15 évben, hogy a védett területek hatékony kezelése csak a területek lakóinak hozzájárulásával valósítható meg. Ehhez képest az első védett területek létrehozása óta (1989 után) a román állam inkább bürokratikus, korlátozó és alapvetően nem részvételi magatartást tanúsított. Az EU-csatlakozás feltételei miatt Románia néhány éven belül védett területek százait jelölte ki, ezt azonban egyes közösségek úgy élték meg, hogy földjeiken korlátozások jelentek meg, amelyek – különösen vidéken – hatással volt a munkájukra is: már nem tudtak kaszálni, építeni, bogyókat gyűjteni, halászni vagy vadászni. Illetve, bonyolult jóváhagyáshoz kötötték a területeik használatát. S bár a fajok, élőhelyek, földrajzi tájegységek védelme kiemelt fontosságú a 21. században, ezek az intézkedések jelenleg figyelmen kívül hagyják a közösséget és a társadalmi-ökológiai összetettséget.

  • A felmérés résztvevőinek 86 százaléka úgy véli, hogy a védett területen élő lakossággal nem konzultálnak kellőképpen, ha pedig korlátozásokat vezetnének be ezen a területen, csak 4 százalék gondolja úgy, hogy ez a konzultáció megtörténne.
  • A felmérés résztvevőinek 85 százaléka elfogadná a természeti erőforrások felhasználásával kapcsolatos korlátozásokat, ha tudják, hogy ezek hozzájárulnak az egészséges környezet fenntartásához a jövő generációi számára.

A tanulmány részeredményei szerint:

A környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó szervezetek tevékenységét a válaszadók többsége pozitívan értékelte, 67 százalékuk jó vagy nagyon jó véleménnyel van róluk, 22 százalékának pedig semleges a véleménye.

Más szervezetek esetében a pozitív vélemények aránya kisebb, a semleges vagy negatív vélemények aránya pedig jóval magasabb:

A négy környezetvédelmi hatóság és a civil szervezetek közötti különbség – Forrás: Natura 2000 Koalició, IRES
A négy környezetvédelmi hatóság és a civil szervezetek közötti különbség – Forrás: Natura 2000 Koalició, IRES

A környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztériumról – amely Tánczos Barna miniszter vezetése alá tartozik jelen pillanatban – a válaszadók 12 százaléka vélekedett pozitívan, míg 43 százalékának semleges a véleménye, 34 százalékának pedig rossz vagy nagyon rossz véleménye van.

A védett természeti területek országos ügynökségének (ANANP) a legkevésbé ismert, és ez az intézmény, ahol a legalacsonyabb a pozitív vélemények aránya, mindössze 8 százalék, míg 37 százalékuké semleges, 15 százalékuk negatív véleményen volt.

Általánosságban elmondható:

  • 10-ből 9 válaszadó úgy véli, hogy a természet nincs eléggé védve, és csak 3 százalék mondja azt, hogy eléggé védett, 6 pedig nem tudja, milyen választ adjon.
  • Az interjúalanyok többsége úgy látja, hogy az állami hatóságok alig vagy egyáltalán nem vesznek részt a növények, a vadonélő állatok, az erdők, a vizek, a rétek, a barlangok és a táj védelmében, vagy a környezetvédelmi intézkedések előmozdításában, de különösen a lakosság természetvédelemmel kapcsolatos oktatásában. A válaszadók mindössze 7 százaléka gondolja úgy, hogy az állami hatóságok nagyon vagy nagy mértékben részt vesznek ezeknek a védelmében.
  • A válaszadók 72 százaléka mondja azt, hogy előfordul, hogy a vadon élő állatok belépnek a területükre. A természeti parkokban a rókákat (100%), a szarvasokat (83%) vagy a vaddisznókat (81%) említik leggyakrabban. 49 százalékuk szerint fordul elő, hogy ezeknek az állatoknak a jelenléte befolyásolja a mezőgazdasági termelést, 43 százalékuk szerint veszélyt jelentenek a háziállatokra, 21 százalékuk pedig úgy érzi, veszélyt jelenthet a saját vagy a más emberek életére.
  • A válaszadók 61 százaléka azon a véleményen van, hogy különböző előnyöket kell biztosítani azoknak, akiket a védett területen korlátoznak valamilyen tevékenységükben; nevezetesen pénzügyi kompenzációt (42%), támogatást (25%) vagy adókedvezményt (13%) szeretnének.

    A Natura 2000 Koalíció 2022 végéig teszi közzé a tanulmány teljes eredményeit.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!