Tanulmány: bár a férfiak hajlamosabbak súlyos balesetet szenvedni, a nők jóval nagyobb arányban ragadnak be a kocsironcsba

2022. május 18. – 14:37

Másolás

Vágólapra másolva

A jelenség egyik oka lehet, hogy az autós törésteszteknél használt próbababák az „átlagos férfit” mintázzák.

Egy Nagy-Britanniában végzett tanulmány szerint az autóbalesetet szenvedő nők majdnem kétszer nagyobb arányban hajlamosak a kocsiban ragadni, mint a férfiak. A férfiaknak, akik egyébként nagyobb arányban hajlamosak súlyos közúti balesetet szenvedi, átlagosan 9%-a nem képes kiszállni egyedül a kocsironcsból, míg a nők 16%-a ragad az autóban.

A vizsgálathoz 70 027 beteg adatait elemezték, akiket 2012 januárja és 2019 decembere között vettek fel a nagyobb brit kórházakba, írja az Alephnews a The Guardian nyomán.

A jelenség egyik magyarázata az lehet, hogy a nőknél sokkal nagyobb arányban fordulnak elő medencesérülések, és nagyon nehéz egyedül kiszállni egy autóból törött medencével.

Tim Nutbeam professzor, a Plymouthi Egyetemi Kórház munkatársa szerint azután éreztek indíttatást a vizsgálat elvégzésére, miután elolvasták Caroline Criado Perez Láthatatlan nők című bestsellerét, amely rávilágított arra, hogy a nők nagyobb valószínűséggel sérülnek meg súlyosan autóbalesetekben, mivel a törésteszt-bábukat az „átlagos férfiakról” mintázták.

A nők medencéje általában sokkal szélesebb, mint a férfiaké. A balesetek szimulálására használt próbababák pedig, a csípőméretet tekintve, inkább hasonlítanak egy 12 éves kislányra, mint egy felnőtt nőre. Egy nő medencéje így nagy eséllyel jóval közelebb van pl. az ajtóhoz, mint a tesztelésre használt próbababáké.

Fotó: Pixabay/Pexels
Fotó: Pixabay/Pexels

A The Guardian szerint ez a tanulmány is megerősíti azt az igényt, hogy biológiailag pontosabb töréstesztbábukat használjanak a szimulált ütközéseknél, hogy behatóbban vizsgálhassák a balesetek nőkre gyakorolt potenciális hatását.

A felmérésből az is kiderült, hogy nők több csípő- és gerincsérülést szenvedtek, míg a férfiak több fej-, arc-, mellkas- és végtagsérülést.

A kutatók szerint emellett a férfiak és nők vezetési szokásai közötti különbségek is szerepet játszhatnak. A férfiak átlagosan nagyobb arányban szenvednek frontális ütközést. Továbbá a nőkhöz képest nagyobb valószínűséggel ülnek a vezetőülésben, így nagyobb valószínűséggel sérülnek meg a kormánykeréktől vagy a légzsáktól.

Ugyanakkor a nők vezetés közben hajlamosabbak közelebb húzni az ülést a kormánykerékhez, ami szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy bennragadnak az autóban.

A kutatási eredményeket a BMJ Open című folyóiratban tették közzé.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!