Tanulmány: bár a férfiak hajlamosabbak súlyos balesetet szenvedni, a nők jóval nagyobb arányban ragadnak be a kocsironcsba

2022. május 18. – 14:37

Másolás

Vágólapra másolva

A jelenség egyik oka lehet, hogy az autós törésteszteknél használt próbababák az „átlagos férfit” mintázzák.

Egy Nagy-Britanniában végzett tanulmány szerint az autóbalesetet szenvedő nők majdnem kétszer nagyobb arányban hajlamosak a kocsiban ragadni, mint a férfiak. A férfiaknak, akik egyébként nagyobb arányban hajlamosak súlyos közúti balesetet szenvedi, átlagosan 9%-a nem képes kiszállni egyedül a kocsironcsból, míg a nők 16%-a ragad az autóban.

A vizsgálathoz 70 027 beteg adatait elemezték, akiket 2012 januárja és 2019 decembere között vettek fel a nagyobb brit kórházakba, írja az Alephnews a The Guardian nyomán.

A jelenség egyik magyarázata az lehet, hogy a nőknél sokkal nagyobb arányban fordulnak elő medencesérülések, és nagyon nehéz egyedül kiszállni egy autóból törött medencével.

Tim Nutbeam professzor, a Plymouthi Egyetemi Kórház munkatársa szerint azután éreztek indíttatást a vizsgálat elvégzésére, miután elolvasták Caroline Criado Perez Láthatatlan nők című bestsellerét, amely rávilágított arra, hogy a nők nagyobb valószínűséggel sérülnek meg súlyosan autóbalesetekben, mivel a törésteszt-bábukat az „átlagos férfiakról” mintázták.

A nők medencéje általában sokkal szélesebb, mint a férfiaké. A balesetek szimulálására használt próbababák pedig, a csípőméretet tekintve, inkább hasonlítanak egy 12 éves kislányra, mint egy felnőtt nőre. Egy nő medencéje így nagy eséllyel jóval közelebb van pl. az ajtóhoz, mint a tesztelésre használt próbababáké.

Fotó: Pixabay/Pexels
Fotó: Pixabay/Pexels

A The Guardian szerint ez a tanulmány is megerősíti azt az igényt, hogy biológiailag pontosabb töréstesztbábukat használjanak a szimulált ütközéseknél, hogy behatóbban vizsgálhassák a balesetek nőkre gyakorolt potenciális hatását.

A felmérésből az is kiderült, hogy nők több csípő- és gerincsérülést szenvedtek, míg a férfiak több fej-, arc-, mellkas- és végtagsérülést.

A kutatók szerint emellett a férfiak és nők vezetési szokásai közötti különbségek is szerepet játszhatnak. A férfiak átlagosan nagyobb arányban szenvednek frontális ütközést. Továbbá a nőkhöz képest nagyobb valószínűséggel ülnek a vezetőülésben, így nagyobb valószínűséggel sérülnek meg a kormánykeréktől vagy a légzsáktól.

Ugyanakkor a nők vezetés közben hajlamosabbak közelebb húzni az ülést a kormánykerékhez, ami szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy bennragadnak az autóban.

A kutatási eredményeket a BMJ Open című folyóiratban tették közzé.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!