Elhunyt a világ legidősebb embere

2022. április 25. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

Kane Tanaka 5 császári korszakot élt át, szerette a csokit, a matekpéldákat és kereken 100 évvel ezelőtt ment férjhez.

Április 19-én, 119 éves korában meghalt az a japán nő, akit a világ legidősebb emberének nyilvánítottak – jelentették be hétfőn a helyi hatóságok a zf.ro szerint.

Kane Tanaka 1903. január 2-án született Fukuoka városában, ugyanabban az évben, amikor a Wright fivérek először repültek, és amikor Marie Curie lett az első nő, aki Nobel-díjat kapott.

A Guinness Rekordok Könyvébe 2019 márciusában, 116 évesen került be, ekkor ismerték el a világ legidősebb embereként. Később ő lett a legidősebb ember, akit valaha is nyilvántartásba vettek Japánban, miután 2020 szeptemberében 117 éves és 261 napos lett.

Tanaka, akinek élete több japán császári korszakot – Meiji, Taisho, Showa, Heisei és Reiwa – is átfogott, a közelmúltig viszonylag jó egészségnek örvendett, és egy idősek otthonában élt, ahol szívesen a társasjátékozott, kedvenc időtöltései közé tartozott a matematikai feladatok megoldása, és azt is tudni lehet, hogy szerette a szódát és a csokoládét.

Fiatalabb éveiben Tanaka különböző üzleteket vezetett, többek között egy tésztaboltot és egy rizssüteményboltot. Egy évszázaddal ezelőtt, 1922-ben ment hozzá Hideo Tanakához, akitől négy gyermeke született, az ötödiket pedig örökbe fogadta.

Kane Tanaka – Forrás: commons.wikimedia.org
Kane Tanaka – Forrás: commons.wikimedia.org

Úgy tervezte, hogy kerekesszékkel részt vesz a 2021-es tokiói olimpia fáklyastafétájában, de a COVID-19 világjárvány megakadályozta ebben.

Amikor a Guinness Rekordok Könyve elismerte, hogy ő a legidősebb élő ember, megkérdezték tőle, hogy melyik vol élete megboldogabb pillanata, amire azt válaszolta: „A jelen pillanat.”

A napi rutinja a beszámolók szerint akkoriban úgy nézett ki, hogy reggel 6-kor kelt, délutánonként pedig matekezett és kalligráfiát gyakorolt.

„Kane egyik kedvenc időtöltése az Othello játék, ennek a klasszikus társasjátéknak a szakértője lett, gyakran legyőzve az idősek otthonának személyzetét” – jegyezte fel a Guinness Rekordok Könyve.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!