Romániában tíz százalékkal boldogabbak az emberek, mint Magyarországon, de hol a legboldogabbak?

2022. április 16. – 12:30

Romániában tíz százalékkal boldogabbak az emberek, mint Magyarországon, de hol a legboldogabbak?
Forrás: ipsos boldogságtérképének képernyőmentése

Másolás

Vágólapra másolva

Felmérték, hogy melyek a világ legboldogabb országai. Az is kiderült, hogy mi teszi őket azzá, ezek pedig az egészség, a család és a céltudatosság.

Az Ipsos közvélemény-kutató cég boldogságtérképe szerint Hollandiában és Ausztráliában a leginkább boldogok az emberek, ott ugyanis az emberek 86 és 85 százaléka nagyon vagy inkább boldognak tartja magát. A két országot Kína és az Egyesült Királyság (mindkettő 83%), India (82%), Franciaország és Szaúd-Arábia (mindkettő 81%) és Kanada (80%) követi.

A közvélemény-kutató cég által vizsgált 30 ország lakosságának átlagosan 15 százaléka számolt be arról, hogy nagyon elégedett. 52 százalékuk pedig inkább boldog. A legnagyobb arányban India (39%), Ausztrália (30%) és Szaúd-Arábia (29%) tartja magát boldognak.

Amíg a felmérésben Románia a maga 61 százalékával a sárgával jelölt középmezőnyben helyezkedik el Brazília (63%) Lengyelország és Mexikó (65%), Olaszország (66%) után, addig Magyarország 51 százalékos eredményénél már csak Argentína (48%) és Törökország (42 százalék) lakossága boldogtalanabb, még Oroszország (56%) is előtte helyezkedik el boldogság tekintetében. Magyarország lakosságának 13 százaléka pedig úgy gondolja, hogy egyáltalán nem boldogok. Ezt Törökország 18 és Argentína 14 százaléka gondolja így.

A 30 ország felmérése azért is érdekes, mert 2021 november 19. és december 3. között végezték 20 504  az Egyesült Államokban, Kanadában, Malajziában, Dél-Afrikában és Törökországban 18-74, Szingapúrban 21-74 és 24 másik országban 16-74 éves felnőttek körében, az Ipsos Global Advisor online felmérési platformján keresztül.

A boldogság elterjedtsége globálisan szinten pedig nemcsak 2020 közepéhez képest volt magasabb, hanem 2019 közepéhez képest is, azaz néhány hónappal a COVID-19 világjárvány kitörése után és hónapokkal a világjárvány előtt is. 2011 végéhez képest azonban átlagosan 10 ponttal lettünk boldogtalanabbak.

Ugyanakkor a vizsgálatból kiderül, hogy az embereknek a „legnagyobb boldogságot” az egészségük és jólétük (mind fizikai, mind mentális), a családjuk (partner/házastárs és gyermekek) jelenti, valamint az, ha céltudatosok. Ezután jönnek az életkörülményeik, a biztonságuk és az, hogy kontroll alatt érzik-e magukat, vannak-e eleget a természetben, látják-e értelmét a munkájuknak, és hogy mennyi pénzük van.

De nagy szerepet játszik az is a boldogságunk tekintetében, hogy meg tudunk-e bocsátani az embereknek.

2020 közepéhez képest a boldog felnőttek aránya legalább öt százalékponttal nőtt 11 országban, különösen Peruban (+22), Mexikóban (+19), Chilében (+18) és Spanyolországban (+17), míg csak két országban, Törökországban (-17) és Kínában (-10) öt vagy több ponttal csökkent. 2019 közepéhez képest kilenc országban (leginkább Argentínában és Malajziában) öt ponttal vagy annál nagyobb mértékben, négy országban (Kanada, Németország, Lengyelország és Törökország) pedig öt ponttal vagy annál nagyobb mértékben csökkent.

A 10 évvel korábbihoz képest a legtöbb országban csökkent, de sehol sem annyira, mint Törökországban (-47), és az elmúlt két év figyelemre méltó növekedése ellenére Argentínában (-20).

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!