Megnőtt a pénztárcalopások száma Kolozsváron. A miénk egy hátizsákból tűnt el

2022. március 28. – 17:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyik kollégánk még januárban (feltehetően) utcai lopás áldozata lett: miután a kolozsvári központi áruházban vásárolt, egy közeli pékségben vette csak észre, hogy hátizsákja cipzárja szét van húzva, a pénztárcájának pedig nyoma veszett. Amint észlelte, hogy mi történt, elkezdte letiltani a bankkártyáit, de már ekkor jelentősen megkárosították. A tolvajok szervezettek és gyorsak voltak, a kártyákról pillanatok alatt jelentős összeget vásároltak le, kikerülve a kártya pin kódjának használatát többszöri, száz lejen aluli költésekkel.

A kártyák letiltását követően azonnal jelentette az esetet a rendőrségen, ahol azt is tudatta a hatósággal, hogy pontosan tudja, hol és mikor vásároltak a tolvajok, a bankkártya használatáról ugyanis SMS-értesítéseket kapott. Így a rendőrségnek lehetősége lett volna akár arra is, hogy percre pontosan visszanézze a kisboltban készült biztonsági kamerafelvételeket. Sőt, talán ha időben kiszállnak a helyszínre, még a kártyatolvajokat is tetten érhetik.

A rendőrségi nyomozás eredményeiről azóta sem tudtunk meg információkat, de kollégánk a rendőröktől már akkor arról értesült, hogy csak az incidens estéjén három hasonló eset miatt történt bejelentés. A közösségi médiás csoportokban végzett kis kutakodásunk során hamar kiderült, hogy nagyon sok panasz érkezik az utcai zsebtolvajok miatt. Sőt, egy héttel később egy másik kollégánk – éppen ugyanazon a környéken – talált egy eldobott, kifosztott pénztárcát. A tulajdonos megkeresése után kiderült, szintén egy hátizsákból lopták azt ki.

Az esetek kapcsán megkerestük kérdéseinkkel Andreea Vișant, a kolozsvári rendőrség szóvivőjét, aki adatokkal is visszaigazolta, hogy 2020-hoz képest 2021-ben már közel kétszázzal nőtt a pénztárcalopások száma Kolozsváron. Két évvel ezelőtt 384 bejelentés érkezett, ehhez képest tavaly 44%-kal többet, 552 lopást jelentettek. Büntetőeljárást 30 gyanúsított ellen folytatnak zsebekből, táskákból, pénztárcákból történő lopás bűncselekményeinek elkövetése miatt. Bűncselekmény elkövetésének szándéka miatt pedig 9 személy ellen megelőző intézkedéseket rendeltek el 2021-ben.

Andreea Vișan a folyamatban lévő rendőrségi nyomozás részleteiről nem árulhatott el részleteket, azt azonban elmondta, hogy az értéktárgyak eltulajdonítása főleg zsúfolt helyeken vagy tömegközlekedésen történt. A tolvajok a táskákból, a zsebekből való lopás esetén az áldozatok figyelmetlenségét használják ki. Ezért is indított a rendőrség bűnügyi osztálya még 2021-ben tájékoztató kampányt, hogy tájékoztassák a buszon közlekedőket a veszélyről és az óvatosság fontosságáról.

A kellemetlen helyzetek elkerülése érdekében a rendőrök azt javasolják, hogy fordítsunk nagyobb figyelmet a következőkre:

– az értéktárgyak (ékszerek, pénz vagy mobiltelefonok) ne legyenek látható helyen;

– a pénztárcákat nem ajánlott a hátsó zsebben hordani, erre alkalmasabbak a belső zsebek (becipzározva, begombolva);

– üzletekben a táskákat vagy a pénztárcát ne a bevásárlókosárba helyezzék;

– ha a tömegben nyomást érez vagy valaki eltakarja a látóterét, azonnal ellenőrizze a táskáját és azt a helyet, ahol a pénztárcáját tartja.

– ha tömegközlekedéssel utazik, helyezze táskáját maga elé; semmiképpen ne helyezze az ülés külső oldalára vagy a szomszéd utas felé.

– vásárláskor ne hagyja, hogy beszorítsák

Nyitókép: Román Rendőrség hivatalos Facebook-oldala

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!