Megnőtt a pénztárcalopások száma Kolozsváron. A miénk egy hátizsákból tűnt el

2022. március 28. – 17:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyik kollégánk még januárban (feltehetően) utcai lopás áldozata lett: miután a kolozsvári központi áruházban vásárolt, egy közeli pékségben vette csak észre, hogy hátizsákja cipzárja szét van húzva, a pénztárcájának pedig nyoma veszett. Amint észlelte, hogy mi történt, elkezdte letiltani a bankkártyáit, de már ekkor jelentősen megkárosították. A tolvajok szervezettek és gyorsak voltak, a kártyákról pillanatok alatt jelentős összeget vásároltak le, kikerülve a kártya pin kódjának használatát többszöri, száz lejen aluli költésekkel.

A kártyák letiltását követően azonnal jelentette az esetet a rendőrségen, ahol azt is tudatta a hatósággal, hogy pontosan tudja, hol és mikor vásároltak a tolvajok, a bankkártya használatáról ugyanis SMS-értesítéseket kapott. Így a rendőrségnek lehetősége lett volna akár arra is, hogy percre pontosan visszanézze a kisboltban készült biztonsági kamerafelvételeket. Sőt, talán ha időben kiszállnak a helyszínre, még a kártyatolvajokat is tetten érhetik.

A rendőrségi nyomozás eredményeiről azóta sem tudtunk meg információkat, de kollégánk a rendőröktől már akkor arról értesült, hogy csak az incidens estéjén három hasonló eset miatt történt bejelentés. A közösségi médiás csoportokban végzett kis kutakodásunk során hamar kiderült, hogy nagyon sok panasz érkezik az utcai zsebtolvajok miatt. Sőt, egy héttel később egy másik kollégánk – éppen ugyanazon a környéken – talált egy eldobott, kifosztott pénztárcát. A tulajdonos megkeresése után kiderült, szintén egy hátizsákból lopták azt ki.

Az esetek kapcsán megkerestük kérdéseinkkel Andreea Vișant, a kolozsvári rendőrség szóvivőjét, aki adatokkal is visszaigazolta, hogy 2020-hoz képest 2021-ben már közel kétszázzal nőtt a pénztárcalopások száma Kolozsváron. Két évvel ezelőtt 384 bejelentés érkezett, ehhez képest tavaly 44%-kal többet, 552 lopást jelentettek. Büntetőeljárást 30 gyanúsított ellen folytatnak zsebekből, táskákból, pénztárcákból történő lopás bűncselekményeinek elkövetése miatt. Bűncselekmény elkövetésének szándéka miatt pedig 9 személy ellen megelőző intézkedéseket rendeltek el 2021-ben.

Andreea Vișan a folyamatban lévő rendőrségi nyomozás részleteiről nem árulhatott el részleteket, azt azonban elmondta, hogy az értéktárgyak eltulajdonítása főleg zsúfolt helyeken vagy tömegközlekedésen történt. A tolvajok a táskákból, a zsebekből való lopás esetén az áldozatok figyelmetlenségét használják ki. Ezért is indított a rendőrség bűnügyi osztálya még 2021-ben tájékoztató kampányt, hogy tájékoztassák a buszon közlekedőket a veszélyről és az óvatosság fontosságáról.

A kellemetlen helyzetek elkerülése érdekében a rendőrök azt javasolják, hogy fordítsunk nagyobb figyelmet a következőkre:

– az értéktárgyak (ékszerek, pénz vagy mobiltelefonok) ne legyenek látható helyen;

– a pénztárcákat nem ajánlott a hátsó zsebben hordani, erre alkalmasabbak a belső zsebek (becipzározva, begombolva);

– üzletekben a táskákat vagy a pénztárcát ne a bevásárlókosárba helyezzék;

– ha a tömegben nyomást érez vagy valaki eltakarja a látóterét, azonnal ellenőrizze a táskáját és azt a helyet, ahol a pénztárcáját tartja.

– ha tömegközlekedéssel utazik, helyezze táskáját maga elé; semmiképpen ne helyezze az ülés külső oldalára vagy a szomszéd utas felé.

– vásárláskor ne hagyja, hogy beszorítsák

Nyitókép: Román Rendőrség hivatalos Facebook-oldala

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!