Mutatjuk a sepsiszentgyörgyi Petőfi-szobor terveit, és szavazhatsz is róla, hogy neked melyik a kedvenced

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas hozzászólás-hullámot váltott ki a közösségi oldalakon a sepsiszentgyörgyi Petőfi-szoborra kiírt tervpályázat eredménye, sokan kifogásolták, mások védelmükbe vették Gergely Zoltán nyertes pályamunkáját. Bemutatjuk a többi szobortervet is.

Petőfi Sándor egész alakos szobrának megalkotására a Háromszéki Magyar Sajtóért Alapítvány kezdeményezésére Sepsiszentgyörgy önkormányzata írt ki nyilvános pályázatot.

A kiírás szerint a Petőfi szobornak vagy szoborkompozíciónak meg kell jelenítenie Petőfi ragaszkodását Sepsiszentgyörgy városához, amit a feleségéhez írt egyik levelében fogalmazott meg, továbbá a megrendelő azt is leszögezte, hogy a műalkotást 5/4-es nagyságú (220 cm) egész alakos, realista ábrázolású, de modern megfogalmazású portré bronzszoborként képzeli el.

A pályázatra hat terv, köztük négy magyarországi és két erdélyi szobrászművész alkotása érkezett. Ezek közül Gergely Zoltán pályaművét találta legjobbnak a zsűri, Harmath István és Solti András munkáit pedig fejenként 500 eurós jutalomban részesítették. A beérkezett terveket elbíráló szakmai zsűri tagjai Bocskai Vince szobrászművész, Vetró András szobrászművész, Jánó Mihály művészettörténész, Bordás Beáta művészettörténész és Czimbalmos-Kozma Csaba városgondnok voltak.

Bara Barnabás szoborterve

Forrás: Háromszéki Magyar Sajtóért Alapítvány
Forrás: Háromszéki Magyar Sajtóért Alapítvány

Harmath István szoborterve

Forrás: Háromszéki Magyar Sajtóért Alapítvány
Forrás: Háromszéki Magyar Sajtóért Alapítvány

Gergely Zoltán szoborterve

Forrás: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
Forrás: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Orbán Előd szoborterve

Forrás: Háromszéki Magyar Sajtóért Alapítvány
Forrás: Háromszéki Magyar Sajtóért Alapítvány

Paulikovics Iván szoborterve

Forrás: a művész Facebook-oldala
Forrás: a művész Facebook-oldala

Solti András szoborterve

Forrás: Háromszéki Magyar Sajtóért Alapítvány
Forrás: Háromszéki Magyar Sajtóért Alapítvány

„Petőfi mára emblematikussá váló alakját újszerűen megmintázni komoly próbatétel. Ez Gergely Zoltánnak sikerült, töményen, kevés eszközzel, sekély, magyarázó narratív elemeket nélkülözve, egyszóval »mankó« nélkül. A rosszul sikerült szobornak nagyon sok narratív eleme van, ami nem készteti a nézőt semmiféle elmélyülésre – ilyen értelemben beszélek mankónélküliségről” – mondta el a Transtelexnek az elbíráló bizottság tagja, Vetró András.

„Első látásra a laikus azt mondja, hogy ez nem Petőfi, mert olyan kellene legyen, mint az ismert daguerrotípián. Itt a művész sokkal több dolgot bevisz, változtat valamit az alkotói szabadság nevében, ahhoz, hogy minél kifejezőbb legyen, hogy a belső énjét tudja kiugrasztani az arcon”

– tette hozzá. Vetró András szerint Gergely Zoltán szobrának erénye az is, hogy van benne dinamika, „felkínálja ezt a tollat, a költészetét a köznek.” „Kezdték mondani, hogy a felkínálás nem egészen így van, mert kicsit felemelt kézzel kínálunk fel valamit. De itt a szobrász nem jó tanulóként mutatja be ezt a gesztust, ahogy az a könyvben van megírva, hanem kicsit lejjebb ereszti a tollat a kézzel, hogy az egyensúlya megmaradjon a szobornak” – fogalmazott. Szabadtéren megváltoznak az arányok, más hatása lesz a teljes méretben felállított szobornak, mint a makettnek, hívta fel a figyelmet Vetró András.

A szobrot az 1918. december 1. utca 46–56. házszám és a 6-os tömbház által közrezárt, beépítetlen területen, a leendő Petőfi parkban helyezik majd el, az Arany János utcával átellenben. Az avatás időpontja a tervek szerint 2023. július 29.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!