Megszólított közmédia, Pintér Sándor-os játékpénz, 10 km-es élőlánc – képeken a pénteki tüntetések

2022. november 18. – 22:00

Megszólított közmédia, Pintér Sándor-os játékpénz, 10 km-es élőlánc – képeken a pénteki tüntetések
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 10 kilométeres élőlánc állt fel péntek reggel Budapesten, pár helyen azonban nem jött össze elég ember, és hézagos volt a lánc. A szervezők szerint összesen 46 településről csatlakoztak az élőlánchoz, egyebek mellett Vácon, Esztergomban, Pilisvörösváron, Szegeden, Győrben és Nagykanizsán is tüntettek a tanárokért, akik országszerte sztrájkoltak. Aztán „Elég a lenézésből – Tüntetés az oktatásért” – címmel hirdetett meg tüntetést péntek estére az Egységes Diákfront, a budapesti eseményen több ezren vonultak a Március 15. térről a Clark Ádám térre. A következő tüntetést a közmédia épületéhez szervezik, december 9-re.

Már-már megszokott, hogy ebben a tanévben az országos pedagógussztrájkok élőlánccal kezdődnek, ez pénteken sem volt másképp. Az viszont újdonság, hogy nem csak a fővárosban, hanem a legtöbb megyei jogú városban is sorfalat álltak 7:45 és 9 óra között. Az országos élőláncot az Egységes Diákfront és a Pala Mozgalom szervezte. (Egész nap, percről percre követtük az eseményeket.)

Közel száz iskolában egész héten tartott a munkabeszüntetés. Az akciót a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium 34 tanára és a Brassó Utcai Általános Iskola 26 tanára hirdette meg. Ezzel a lépéssel azt szerették volna jelezni, hogy nem tartják elegendőnek és megfelelőnek az oktatásirányítás reakcióit a hetek óta tartó országos megmozdulásokra.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A szülők, diákok, tanárok által elfogadott közös követeléseket osztogatták az élőláncok helyszínén, ezeket kilenc pontban foglalták össze a szórólapokon:

  1. Nyilvános párbeszédet, hiteles tájékoztatást!
  2. Megbecsülést a pedagógusoknak!
  3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot!
  4. Felelős oktatási minisztériumot!
  5. Kisebb terhelést!
  6. Esélyteremtő, minőségi oktatást!
  7. Versenyképes és értékálló bérezést!
  8. 21. századi környezetet!
  9. Szakmai szabadságot, korszerű alaptantervet, szabad tankönyvválasztást!
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Pala Mozgalom szerint sikeres volt az élőlánc, Budapesttel együtt 46 városban volt nagyjából egyszerre tiltakozás – közölték. Debrecenben és Tatabányán több mint 1000-en vettek részt a reggeli élőláncban. Szerintük pénteken olyan városokban és iskolákban is megvalósult az élőlánc, ahol eddig nem volt ilyen, és az oktatás már nem csak Budapest problémája.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A 49-es villamos ablakából a szerkesztőségbe menet reggel 8-kor így nézett ki az országos pedagógussztrájkra szervezett élőlánc a budapesti Gellért tér és az Astoria között.

Fotó: Balogh Gergő / Szegeder / Telex
Fotó: Balogh Gergő / Szegeder / Telex

Szegeden az volt a terv, hogy a Tisza-part belvárosi szakaszán, a Stefánia sétánnyal párhuzamos úton tartják az élőláncos tiltakozást. A meghirdette időpontra azonban nem gyűltek össze elegen, így élőlánc helyett felkiáltójelet formáztak a Móra Ferenc Múzeum előtt.

A szervezők szerint összesen 46 településről csatlakoztak az élőlánchoz, egyebek mellett Vácon, Esztergomban, Pilisvörösváron, Szegeden, Győrben és Nagykanizsán is tüntettek a tanárokért, akik országszerte sztrájkoltak.

Megszólították a közmédiát

Délután 17 órára az Egységes Diákfront, a Pala Mozgalom és Turul Diákegyesület szervezett tüntetést. A tüntetők a Március 15. téren gyülekeztek, ahonnan az Erzsébet hídon és a Lánchíd utcán keresztül érkeztek meg a Clark Ádám térre.

A megszólaló diákok szerint a közmédia lényegében hallgat az országban zajló demonstrációkról, és nem tájékoztat az oktatás valódi állapotáról, ezért november 9-én felszólították az MTVA-t, hogy ők is megszólalhassanak az elmúlt időszakban zajló sorozatos kiállásokról és azok okairól. Négy követelésük volt:

  • A tájékoztatás az M1 Televízióban történjen!
  • Hétköznap, főműsoridőben (tehát 18:30 és 21:30 közötti időszakban)!
  • Legalább öt percig!
  • Élő adásban!

A kérésükre – közlésük alapján – nem kaptak választ, ezért is vonultak utcára péntek este.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Clark Ádám téren beszédet mondott Pirint Gergő diák, aki szerint a kormány nem tesz semmit, pedig a diákságnak vannak céljai, öntudatos, és itt az ideje, hogy tárgyaljanak velük. Mint mondta, el kell kezdeni szervezkedni, küzdeni és már az iskolákban felhangosítani a helyi problémákat. „Nem elég a magasabb bér, itt oktatási reformra van szükség, amelynek része a szegregáció felszámolása” – mondta.

Az Egységes Diákfront pontjait Strbka Anna sorolta: többek közt tanítható mennyiségű tananyagot, élhető körülményeket, figyelmet az oktatásra és sztrájkjog azonnali visszaállítását követelik.

Felszámolnák a Nemzeti Alaptantervet is, ami a felszólaló szerint korlátozza a tanulni vágyó diákokat és a tanáraikat is. Elengedhetetlen lépésnek tartják a a pedagógusok béremelését, és felháborítónak tartják, hogy Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár hónapok után is képtelen felmutatni egy „normális ajánlatot” a pedagógusoknak. „Miből éljen a pedagógus? Csillogó gyermeki tekintetekből?” – kérdezte Strbka Anna.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Egy másik felszólaló, Mihalics Lili szerint a diákok nem engednek a fenyegetéseknek, a megaláztatásnak és nem fognak elhallgatni. Követelte, hogy engedjék be őket a köztévébe. Aki esőben is tüntetni jár, az igazán dühös, mondta.

A tüntetés végén aztán az Alagút feletti részről Pintér Sándor-os játékpénzt szórtak a demonstrálók. Ezzel arra utaltak, hogy szerintük a kormány feleslegesen szórja a pénzt az oktatáson kívüli más területeken.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Az esemény végén az Egységes Diákfront egyik tagja bejelentette, hogy a következő tüntetést december 9-re szervezik a közmédia épületéhez. „Igazi magyarként énekeljük el a Himnuszt” – zárta beszédét a felszólaló, majd a tömeg zenei kísérettel el is énekelte a dalt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink