A levélszavazatok közel 94 százaléka ment a Fideszre

2022. április 9. – 15:04

Másolás

Vágólapra másolva

Szombatra megszámolták az országgyűlési választásra levélben leadott szavazatokat, az eredmény a valasztas.hu-ra feltöltött adatok alapján így alakult:

Ez azt jelenti, hogy a levélszavazatok 93,91 százaléka érkezett a Fidesz-KDNP listájára, a maradék bő 6 százalékon osztozott az összes ellenzéki párt. Mindemellett a levélszavazatok száma a tizedét sem teszi ki a Fideszre belföldön leadott szavazatoknak (2 738 100 db), bár az arány itt jelentősen különbözik (a hazai szavazatoknak csak alig több mint 50 százaléka ment a kormánypártokra).

A Nemzeti Választási Irodához 318 083 szavazási levélcsomag érkezett vissza, 264 031 pártlistás levélszavazat lett érvényes a beérkezett levélcsomagok közül mintegy 50 ezernél volt érvénytelen a szavazási irat.

A levélben szavazás lehetőségét azoknak a magyar állampolgároknak biztosítja az állam, akiknek nincs magyarországi lakcíme, így elsősorban a határon túli magyar lakosság szavaz így. A külföldön élő magyarországi magyarok a külképviseleteken adhatják le a voksukat. A mostani választás előtt 456 129 fő levélszavazó regisztrált szavazásra, ami minden eddiginél több: 2014-ben 193 793-an, 2018-ban 378 449-en regisztráltak.

A levélszavazás intézményét idén több történés is beárnyékolta:

  • a vajdasági magyarok körében a posta helyett a Fidesz helyi szövetségesének pártaktivistái vitték ki a szavazólapokat, egyes beszámolók szerint még agitálták is az embereket;
  • Marosvásárhely mellett pedig kidobott, felgyújtani próbált levélszavazatokat találtak, a felvételeken kivehető szavazatok itt az ellenzékre mentek.

Előbbi esetet nem vizsgálta érdemben sem a Kúria, sem az NVB, a vele kapcsolatos panaszt az Alkotmánybíróság is elutasította. A megsemmisített romániai szavazatok ügyében az NVB szintén nem tartotta magát illetékesnek, az Nemzeti Választási Iroda viszont feljelentést tett.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!