Hátborzongató gyógymód: a leghalálosabb pókméreg segíthet a szívroham ellen

2024. október 20. – 15:24

Másolás

Vágólapra másolva

Klinikai vizsgálat készül annak tesztelésére, hogy a K'gari tölcsérhálós pók mérgéből származó fehérjék megvédhetik-e a szívbetegeket – írja a Gizmodo. Na de mi az a K’gari? Ez az Ausztráliához tartozó sziget korábban Fraser-sziget néven futott. A sziget körülbelül 300 kilométerre van északra Brisbane városától. A három budapestnyi (1840 km²-es) sziget rajta van a világörökségi listán.

Nincs állandó lakossága, de azért turizmusa van, mert aki a háborítatlan élővilágot szeretné megfigyelni, talál itt szállodákat. Igaz, a bálnák és érdekes madarak mellett sokféle mérges kígyót is, illetve az említett pókot, amelynek a világ legveszélyesebb mérgű faját is itt találja. Közeli rokona, a Sydney-ben is előforduló verzió is lehet halálos, de jó hír, hogy nem mindig, ráadásul a pók nem agresszív, csak védekezésképpen öl.

A sziget nevének eredete különös, 1836-ban európai hajótöröttek landoltak a szigetre, köztük Eliza Fraser is, a kapitány felesége, aki később Londonban, a Hyde Parkban pénzért szívesen mesélt arról, hogy a bennszülöttek micsoda válogatott gaztetteket hajtottak végre. Mindenesetre most már nem a nagy mesélőről szól a hivatalos név, hanem K’gari (vagyis édenkert) lett az elnevezés.

A sziget belsejében mintegy száz édesvízi tó található, vannak esőerdők és eukaliptuszerdők, a turisták egy része állatmegfigyelések miatt érkezik.

Mindenesetre ausztrál tudósok hamarosan megkezdik egy olyan szívroham elleni gyógyszer klinikai vizsgálatát, amely eredetileg a K'gari tölcsérhálós pók mérgéből származik. A Queenslandi Egyetem kutatói úgy vélik, hogy a pók 3000 fehérjét használ a csodaméregben, de ebből egy, a Hi1a nevű fehérje gyógyító hatású lehet.

A kutatók eddig állatokon végeztek kutatásokat, amelyek szerintük bizonyító erejűek voltak. Eszerint a Hi1a képes lehet megvédeni a szívet, ha a szívroham során oxigénhiány alakul ki. A felfedezés később akár a szervátültetésekben is segíthet, most első körben pénzt kérnek, de azt ígérik, hogy négy év után már eredményei is lehetnek a kutatásoknak.

„A finanszírozás lehetővé teszi számunkra, hogy humán klinikai vizsgálatokat is végezzünk a Hi1a tesztelésére, mint a szívinfarktus kezelésében, és a donorszívek védelmében hasznos eszköz”

– mondta Glenn King, a Queenslandi Egyetem molekuláris intézetének kutatója.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!