Érdemes 2024-ben új benzines autót venni? A Kia és a Mazda válasza határozott igen

Legfontosabb

2024. június 2. – 16:17

Érdemes 2024-ben új benzines autót venni? A Kia és a Mazda válasza határozott igen
A Kia Xceed és a Mazda CX-30 valódi hibridhajtás nélkül, egy egyre szűkülő piaci szegmensben található – Fotó: Achim Hartmann / autóMAGAZIN

Másolás

Vágólapra másolva

Ezt a cikket a Telex és az autóMAGAZIN együttműködésének keretében olvashatják.

A mai kompakt sportautókba már kevés a 200 lóerő körüli teljesítményű motor, hiszen legalább 250, 280 vagy még több lóerősek, az átlagos használatra szánt modellek esetében akár a 200 lóerő is elég lehet a csúcsváltozathoz. A Kia XCeed GT-Line és a Mazda CX-30 Exclusive Line négyhengeres benzinmotorjai éppen ez utóbbi szinten mozognak, de konstrukciójuk teljesen eltérő.

A Kia 204 lóerőre húzta 1,6 literes, turbós benzinmotorját, amelynek csúcsnyomatéka 265 newtonméter, míg a Mazda 24 voltos indítómotor-generátorral tette lágyhibriddé az E-Skyactiv X motort, amelyre mechanikus kompresszort is szerelnek, de nem a teljesítmény növelése érdekében. Ez a feltöltő elegendő levegővel látja el a motort, hogy a terhelés függvényében, a dízelekhez hasonlóan, vagyis az öngyulladás elvét használva működjön, amiből gyakorlatilag semmit sem lehet észrevenni, ráadásul a motor teljesítménye sem kiugró, hiszen 186 lóerős, forgatónyomatéka pedig 240 newtonméter, és az autó kézi váltós.

Az XCeed és a CX-30 is sportos, de nem sportmodellek – Fotó: Achim Hartmann
Az XCeed és a CX-30 is sportos, de nem sportmodellek – Fotó: Achim Hartmann

A néhány éve bevezetett egyedülálló műszaki megoldás nem hiábavaló, hiszen a CX-30 összevont átlagfogyasztása 100 kilométerenként mindössze 7,3 liter volt, vagyis alacsonyabb, mint a Kia 8,5 literes átlaga. A Mazda 13,2 millió forintba kerül ebben a kivitelben, a Kia pedig 12,7 millióba. Mindkét típus alapára 12 millió forint körül alakul, igaz, ahhoz kevesebb extra tartozik.

A két típus teljesítményleadásában sokkal jelentősebb a különbség, hiszen a CX-30 szívómotoros autóként viselkedik, vagyis kétliteres lökettérfogata ellenére alacsony fordulatszámon nem igazán élénk, a magasabb tartományban viszont megjön az ereje, a váltó és a kuplung működése pedig szintén segít a lendületes elindulásokban.

Aki takarékosan akar autózni a Mazdával, ezért magas sebességfokozatban használja a váltót, annak az intenzív gyorsításhoz kettőt, akár hármat is vissza kell kapcsolnia, ez viszont nem gond, mert a váltókar megvezetése jó, és pontosan érezni, mikor kattan be a következő fokozatba. Vagy nem szeretne kézi váltóval bajlódni? Ebből a típusból is létezik automata váltós kivitel, amely tapasztalataink szerint kicsit lassabban működik a mai átlaghoz képest, de a hétköznapi közlekedéshez ez is teljesen megfelel.

Búcsú a turbós benzinmotortól

A Kia motorját mindig hétfokozatú, dupla kuplungos váltóval párosítják, legalábbis addig, amíg hamarosan ki nem vonják a kínálatból és fel nem váltja a hibrid változat. Kár, mert ez a váltó feltűnésmentesen, gyorsan működik, és nem variálja fölöslegesen a fokozatokat. A turbós benzinmotor gázreakciója közvetettebb ugyan, de erőlködés nélkül húz már alacsonyabb fordulatszámról is.

Csak ámulni tudunk a CX-30 zökkenőmentes start-stop automatikájának működésén, ráadásul az XCeed benzinmotorja hangosabb a Mazdáénál, igaz, sportos hangon szól. Ez ebben az esetben helyénvaló, hiszen a dél-koreai autó végsebessége 220 km/óra, a Mazdáé pedig 204. A két autó menetdinamikája is nagyon eltérő. A Kia a visszapillantó tükörben piros ponttá zsugorítja maga mögött a Mazdát: 100-ról 180 km/órára 18,6 másodperc alatt gyorsul, míg a Mazdának ehhez 23,4 másodpercre van szüksége. A CX-30 álló helyzetből 8,2 másodperc alatt gyorsult 100 km/órára, a Kia egy másodperccel rövidebb idő alatt.

A Kia 1,6 literes turbómotorja zajosabb, de erősebb is, mint a Mazda kompresszoros benzinese – Fotó: Achim Hartmann
A Kia 1,6 literes turbómotorja zajosabb, de erősebb is, mint a Mazda kompresszoros benzinese – Fotó: Achim Hartmann

Az impozáns különbséget a két autó közti teljesítménykülönbség okozza, még ha papíron ez nem is tűnik túl nagynak. A Kia ráadásul nem is kiemelkedően gyors, a Mazda viszont a 186 lóerejével inkább átlag alatti. A két autó fékteljesítményét vizsgálva felcserélődik a sorrend, hiszen a Mazda 33,9 méteren belül áll meg 100 km/órás tempóról lassítva, a Kia XCeednek ugyanehhez 37 méterre van szüksége, igaz, üzemmeleg tárcsákkal és betétekkel a féktávja 35,7 méterre csökken, a CX-30 pedig ugyanilyen körülmények esetén 34,9 méter alatt áll meg.

A szlalom és a kettős sávváltási teszt ismét a koreai autó enyhe fölényével zárul, ami az engedékenyebb menetstabilizáló elektronikájának köszönhető. Száraz burkolaton elég dinamikusan kanyarodik a két elsőkerék-hajtású modell és hasonlóan is viselkednek. Bár az XCeed kormányzása nem olyan kiegyensúlyozott, mint a CX-30-é, a Kia sokkal nagyobb tapadással érkezik a kanyarok kijáratához, ezért sokkal élvezetesebb vezetni. Ez utóbbiból még a GT-Line kivitelben is hiányoznak a kormányfülek a váltáshoz, így a váltókart kell húzni a visszaváltáshoz. Amikor viszont hagyjuk, hogy az automata válasszon fokozatot, akkor még sport üzemmódban sem mindig találja el a megfelelőt.

A pozicionálás a különbség

A Kia XCeed GT-Line ülései nagyon sportosnak tűnnek, de a markáns háttámlapárnái szerencsére nem szorítanak túlzottan, és az ülőfelületük is inkább visszafogottan formázott, így a mindennapokban is jó komfortot nyújt. A Mazda nem az oldaltartást helyezi előtérbe, ezért úgy rendezte el a vezetőülést és a vastagon párnázott kartámaszokat, hogy ezen támaszkodva nyugodtan markolhassuk a kormányt.

A japán autó másik különlegessége a forgókapcsolós médiarendszer. Érintőfelület? Nincs. Még az érintőképernyő is csak álló helyzetben fogadja a parancsokat, bár az amúgy is túl messze van a vezetőtől. Egy nagyobb képernyő jobb lenne, főleg a távolság miatt, de ez nem változtat a forgókapcsoló jó működésén. Ez négy irányba mozgatható, például az Apple CarPlay vagy az Android Auto rendszereken belül más elemek kiválasztásához.

A Kia a belső teret masszív anyagokkal burkolta (fent). A sebességválasztókar melletti gombok a sport üzemmódhoz, a start-stop automatikához, a parkolóradarhoz és kamerához – Fotó: Achim Hartmann /autóMAGAZIN A Kia a belső teret masszív anyagokkal burkolta (fent). A sebességválasztókar melletti gombok a sport üzemmódhoz, a start-stop automatikához, a parkolóradarhoz és kamerához – Fotó: Achim Hartmann /autóMAGAZIN
A Kia a belső teret masszív anyagokkal burkolta (fent). A sebességválasztókar melletti gombok a sport üzemmódhoz, a start-stop automatikához, a parkolóradarhoz és kamerához – Fotó: Achim Hartmann /autóMAGAZIN

A hangerő és a térkép nagyítását vezérlő egy-egy forgókapcsolón, valamint a kormánykerék vezérlőgombjain kívül a Kia médiarendszerét érintéssel lehet vezérelni. Ez többnyire jól működik a közelre helyezett, nagyobb kijelzőn, bár a kisebb grafikus és szöveges területeket gyakrabban kell megnyomni. A többi kezelőelemre itt is ugyanaz érvényes, mint ott. Nincs érintés, csak klasszikus beviteli eszközök.

Egy gomb a csilingelés ellen

A Mazda a sebességmérőt is megtartotta klasszikus, fedélzeti számítógéppel kiegészített analóg egységként, de szériafelszerelésként head-up kijelzőt épít be, ami a szélvédőn jeleníti meg a holttér-figyelmeztetést is. Mivel a CX-30 a 2024-es modellévben már megfelel annak az uniós előírásnak, amely a sebességhatár (állítólagos) túllépésére figyelmeztető hangjelzést kötelezővé teszi, a kormánykerék melletti új némító gombot mostantól minden utazás előtt meg kell nyomni, ha nem szeretnénk hallgatni a pittyegést.

A házikó gomb hosszú lenyomásával megnyílik az Apple CarPlay/Android Auto (lent). A belső térben rengeteg a bőr és a kiváló minőségű anyag (fent) – Fotó: Achim Hartmann / autóMAGAZIN A házikó gomb hosszú lenyomásával megnyílik az Apple CarPlay/Android Auto (lent). A belső térben rengeteg a bőr és a kiváló minőségű anyag (fent) – Fotó: Achim Hartmann / autóMAGAZIN
A házikó gomb hosszú lenyomásával megnyílik az Apple CarPlay/Android Auto (lent). A belső térben rengeteg a bőr és a kiváló minőségű anyag (fent) – Fotó: Achim Hartmann / autóMAGAZIN

Miért kell kikapcsolni? A közlekedési táblák felismerése ebben a két crossoverben tipikus hibaaránnyal, vagyis elég rosszul működik. Az XCeed még nem csipog, de nyárra fel kell zárkóznia ezen a téren, hiszen júliustól kötelező a megoldás minden Európában eladott új autóban.

A Mazda csomagtartójának padlója variálható, a Kiáé – Fotó: Achim Hartmann A Mazda csomagtartójának padlója variálható, a Kiáé – Fotó: Achim Hartmann
A Mazda csomagtartójának padlója variálható, a Kiáé – Fotó: Achim Hartmann

Mi a helyzet azokkal a funkciókkal, amelyeket az autóvásárlók nagyra értékelnek? A Kia fűti a hátsó üléssor külső üléseit, amelynek háttámlája kettő helyett három részre van osztva. A Mazda 360 fokos kamerarendszerrel segít a parkolásban, ráadásul a rendszer képminősége is jobb, mint amit a XCeed tolatókamerájától várhatunk. A Kia műszeregységen belüli kijelzője csak egyszerűsített nyilas navigációs utasításokat tud mutatni, ami szintén nem tartozik a mai élvonalhoz.

Mindkét crossover felszereltségéhez tartozik gumiabroncsnyomás-kijelző, a nagyobb pedálnyomásra aktiválódó rögzítőfék, amely az elgurulást is gátolja, és kapunk elektromosan nyíló hátsó ajtót is. Aki szeret zenét hallgatni, az örülni fog a Kia GT-Line alapfelszereltséghez tartozó JBL hangrendszernek, ami erősebb basszust produkál, mint a Mazda Bose-rendszere, amely részletesebb felbontású ugyan, de feláras.

Fotó: Achim Hartmann
Fotó: Achim Hartmann

Ez utóbbit nem adtuk hozzá a tesztautó árához, de a Mazdánál a LED-es fényszórókért elkért 480  ezer forintot igen, ami szintén számít a két autó végső értékelésekor. A Kia és a Mazda ára közti eltérés nem nagy, ezért inkább a két stílus között kell választania annak, aki manapság ilyen méretű benzines autót szeretne. A költségértékelés szűken a Mazda javára dől el, de akár döntetlen is lehetne. A japán gyártó hat év garanciát kínál, de a Kia még többet, hét évet, ami mindkét esetben megnyugtató annak, aki újként vásárolja meg ezeket az autókat. Ha az XCeed jobban fékezett volna, megnyerhette volna a tulajdonságok összesített rangsorát, de kevésbé takarékos motorja miatt a környezeti hatásokra tekintettel hátrányban maradt végül a Mazda CX-30-cal szemben, amelyet összességében jobb autónak találtunk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!