Az ókori Egyiptomban már négyezer éve is próbáltak agydaganatot műteni

2024. május 30. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

A mumifikálásban járatos egyiptomiakról eddig is tudták, hogy magas szintű anatómiai ismeretük lehetett, de egy új kutatás átírhatja az orvoslás történetét. Egy több mint négyezer éves koponya vizsgálatával arra jutottak kutatók, hogy már jóval előbb megpróbáltak sebészileg kezelni rákbetegséget, mint ahogy eddig sejtették.

Egyiptomban több olyan papirusz és hieroglifa fennmaradt, amelyek orvosi tanulmányokkal és gyógyítással foglalkoztak, az időszámításunk előtti 1600–1850 között született dokumentumokban nyoma maradt annak, hogyan kezeltek traumás sérüléseket, készítettek protéziseket vagy tömtek fogat. A rosszindulatú daganatos betegségeket is azonosították, ezek ennek az első ismert leírásai: a mellrákról tettek említést, de azt is hozzátették, hogy ez gyógyíthatatlan betegség.

A Cambridge-i Egyetem kutatása alapján azt feltételezik, hogy az egyiptomiak már jóval korábban kidolgoztak valamilyen feltárási vagy terápiás eljárást rosszindulatú daganatoknál, mint ahogy a fentebb említett írások megszülettek.

A Duckworth Laboratóriumban két ókori koponyát vizsgáltak. Az időszámításunk előtti 2687 és 2345 közötti időszakból származó koponyán egy nagy tumort és körülbelül harminc kisebb, áttétes daganatot találtak. Utóbbiaknál vágásnyomokat is azonosítottak, a feltételezések szerint valamilyen éles fémtárggyal ejthették ezeket. A kutatók úgy vélik, hogy a harmincas éveiben járó férfit kezelni próbálták, ekkor születtek a vágások.

„Amit találtunk, az az első bizonyíték a direkt sebészeti beavatkozásra egy ráknál. Ez az, ahol elkezdődött a modern orvoslás”

– nyilatkozta Edgard Camarós Perez paleopatológus, a tanulmány egyik társszerzője a Live Science-nek.

A kutatócsoport egy másik koponyát is vizsgálat alá vett. Ez jóval fiatalabb, az időszámításunk előtt 664 és 334 közötti korszakból származik. Az ötven év körüli nő koponyáján is daganat nyomait azonosítottak, ugyanakkor két traumatikus sérülést is, amelyeket valószínűleg egy éles fegyver okozhatott.

A két traumás elváltozás meggyógyult, ami arra utal, hogy az ókori egyiptomi orvostudomány már elég fejlett volt a traumák kezelésében, a rákra ugyanakkor még nem volt igazi megoldásuk.

Az új eredmények azt sugallják, hogy a rák az ókori egyiptomiak orvosi ismereteinek határterülete volt, amit megpróbálhattak, de nem tudtak sikeresen kezelni – mondta Camarós Perez, de azt elismerte, hogy nehéz úgy teljes képet kapni, hogy nem ismerik a páciensek klinikai anamnézisét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!