Néhány órán belül megsemmisül az egyik legrégebbi Föld-megfigyelő műhold

2024. február 21. – 07:15

Másolás

Vágólapra másolva

Hamarosan a Földre zuhanással ér véget az egyik legrégebbi Föld-figyelő műhold pályafutása, írta a BBC. Az ESR-2-t 1995-ben bocsátották fel, és lett számos későbbi műhold prototípusa

Az ESR-2 már 2011-ben befejezte működését, majd ellenőrizhetetlenné vált. Azóta sokat veszített magasságából, és az Európai Űrügynökség (ESA) szerint szerdán belép a légkörbe. A több mint kéttonnás eszköz legnagyobb része elég majd a zuhanás közben, de elképzelhető, hogy néhány darabja azért megmarad. Jó eséllyel ezek sem veszélyeztetnek majd senkit, hanem valamelyik óceánba zuhannak.

Az ESA az 1990-es években két közel azonos földi távérzékelési (ERS) műholdat bocsátott fel. Ezek voltak a legkifinomultabb bolygómegfigyelők, több olyan műszert vittek magukkal, amelyekkel a szárazföldön, az óceánokban és a levegőben bekövetkező változásokat mérték. Figyelték az árvizeket, felszíni hőmérsékleteket mértek, követték a jégtáblát mozgását és a földrengések okozta változásokat. Az ESR-2 speciális feladatai közé pedig még az ózonréteg monitorozása is bekerült.

Grafika az ESR-2 műholdról – Fotó: European Space Agency
Grafika az ESR-2 műholdról – Fotó: European Space Agency

A két műholdat a Föld-megfigyelés nagyapjainak nevezték el a szakértők, jó részben azért, mert az ezeknél használt technológiai megoldások a modern műholdakban is visszaköszönnek.

Az ESR-2-t 780 kilométerre a Föld felszínétől állították pályára, a műhold 2011-ben használta el üzemanyag-tartalékait, ekkor süllyedt 570 kilométeres magasságra. A mérnökök már akkor tudták, hogy 15 éven belül meg fog semmisülni.

A számítások szerint a műhold szerda este fog lezuhanni, annyit lehet tudni biztosan, hogy az északi 82. és a déli 82. szélességi fok között fog megtörténni a visszatérés.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!