Egy tanulmány szerint a globális felmelegedés korábban kezdődött és gyorsabban zajlik, mint eddig gondolták

2024. február 6. – 11:43

Másolás

Vágólapra másolva

A globális felmelegedés a korábban véltnél gyorsabban zajlik és hosszabb ideje tart – állítják ausztrál kutatók egy tengeri szivacsokkal kapcsolatos tanulmányban.

Az MTI összefoglalója szerint az ausztrál tudósok által vezetett kutatás a Ceratoporella nicholsoni tengeri szivacsok kalcium-karbonát csontvázában megőrződött óceáni hőmérsékleti adatokat elemezte.

A Nature Climate Change folyóiratban publikált eredményeik szerint az iparosodás korának felmelegedése az 1860-as évek közepén kezdődött, ami megfelel a történelmi feljegyzéseknek,

ugyanakkor több mint 70 évvel korábbi, mint amit a hajókról mért tengerfelszíni hőmérsékleti adatok sugalltak.

Malcolm McCulloch, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem professzora szerint a globális felmelegedést mintegy 0,5 Celsius-fokkal alábecsülték, ami azt jelenti, hogy közelebb vagyunk a 2015-ös párizsi megállapodásban meghatározott, az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokos felmelegedésben meghatározott limithez, mint korábban gondolták.

McCulloch rámutatott, hogy míg az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) 2020-ig 1,2 Celsius-fokos felmelegedést becsült, a hőmérséklet valójában már 1,7 Celsius-fokkal magasabb az iparosodás előtti időszakhoz képest.

„Ha a károsanyag-kibocsátás a jelenlegi arányban folytatódik, a globális átlaghőmérséklet növekedése a 2020-as évek végére biztosan meghaladja majd a 2 Celsius-fokot, és 2050-re a 2,5 Celsius-fokot is az iparosodás előtti időszakhoz képest” – hangsúlyozta a tudós.

A professzor szerint további aggodalomra ad okot, hogy kutatásuk szerint a szárazföldi felmelegedés is gyorsabban zajlik, és 2050-re a szárazföldön az átlaghőmérséklet várhatóan mintegy 4 Celsius-fokkal lesz magasabb az iparosodás előtti szintnél.

McCulloch kiemelte, hogy a legnagyobb feladat jelenleg, hogy a globális felmelegedés mértékét legfeljebb 2 Celsius-foknál megállítsák, de ehhez az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030 elejére, de legkésőbb 2040-re a felére kell csökkenteni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!