Így ártunk magunknak a hatalmas autók divatjával

2023. december 24. – 16:15

Így ártunk magunknak a hatalmas autók divatjával
A Mercedes G osztály a legrosszabb menetellenállású modell az európai piacon, mégis sokan imádják – Fotó: autóMAGAZIN

Másolás

Vágólapra másolva

Ezt a cikket a Telex és az autóMAGAZIN együttműködésének keretében olvashatják.

Az Európai Parlament márciusi döntése nyomán 2035-től tilos lesz hagyományos benzines és dízelmotoros új autókat forgalomba helyezni az Európai Unióban. Bár az e-üzemanyagokkal működő hagyományos autóknak maradt némi esélyük , ennek inkább a ritka sportautók és gyártóik esetében van jelentősége.

Csakhogy az elektromos átálláshoz egyelőre Európa-szerte hiányzik a megfelelő töltőinfrastruktúra, és a tiszta forrásból származó áram sem mindenhol elérhető. Ez utóbbira is szükség volna ahhoz, hogy a belső égésű motorok háttérbe szorítása valóban nagy lépés lehessen a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért folyó küzdelemben. A szénből és gázból termelt áram is környezetszennyező, legfeljebb nem helyi szennyezést okoz.

Magyarországon a paksi atomerőmű magas energiatermelési részaránya miatt jobb a helyzet ezen a téren, de Németország az elmúlt 12 hónapban átlagosan 469 gramm szén-dioxid-kibocsátással termelt meg 1 kilowattóra villamosenergiát. Amikor tehát nem a háztetőn lévő napelemről töltjük fel egy ottani villanyautó akkumulátorát, akkor a CO2-kibocsátás összességében alig lesz jobb, mint egy dízelé. A használat során jelentkezőnél sokkal nagyobb környezeti terhelés származik az autógyártásból, ezért joggal tűnhet úgy, mintha az európai szabályozást diktáló testületekben nem tudnának összeadni és kivonni.

A Volkswagen XL1 dízel-elektromos hibrid 2014-ben méregdrágán, akkori áron, átszámítva 44 millió forintnyi összegért mutatta meg, hogy létezhet 100 kilométerenként 1 literes fogyasztású autó – Fotó: www.achim-hartmann.com
A Volkswagen XL1 dízel-elektromos hibrid 2014-ben méregdrágán, akkori áron, átszámítva 44 millió forintnyi összegért mutatta meg, hogy létezhet 100 kilométerenként 1 literes fogyasztású autó – Fotó: www.achim-hartmann.com

Az autózás fenntarthatóságával kapcsolatban kevés szó esik arról, hogy az autók fogyasztását a hajtási módtól függetlenül jelentős mértékben növeli a menetellenállás, vagyis, hogy mekkora teljesítményre van szükségük ahhoz, hogy tartani tudják sebességüket. Ezért vizsgálja ezt a paramétert kigurulási tesztekkel a német Auto Motor und Sport és magyar testvérlapja, az autóMAGAZIN. A 130 km/óra sebesség megtartásához szükséges teljesítmény alapján végzett vizsgálat eredményeit a cikk végén látható táblázatban foglaltuk össze.

A sorozatgyártású típusok mezőnyében a Volkswagen jutott legmesszebb a menetellenállás leszorításában, feltéve, hogy egy mindössze 250 példányból álló szériát sorozatgyártásúnak tekintünk. A méregdrága XL1-et 2014-ben mutatták be. Egy kisméretű turbódízel- és egy villanymotor hajtotta, és a futurisztikus jármű 100 kilométerenként kevesebb mint 1 liter gázolajat fogyasztott, belső égésű motorjára pedig sokszor egyáltalán nem is volt szükség a haladáshoz.

Meglett autótesztelőkből még tíz év elteltével is elismerést vált ki az ultralapos fogyasztásbajnok, ahogy kigördül a tréler gyomrából. Meglepő az autó magas minősége, illetve mai szemmel is nagyon szép az XL1 áramvonalas karosszériája. A szárnyas ajtók felfelé nyílnak, zsanérjukat tömör alumíniumból marták, a karosszéria nagy részét pedig elegáns, laminált szénszálas műanyag ékesíti. Így kevésbé mellbevágó, hogy az XL1-ért mai árfolyamon számolva 44 millió forintnak megfelelő összeget kértek.

Tesztcsapatunk vezetője, Jochen Albig lendületes irányváltásokkal melegíti a kis Volkswagen abroncsait és a kerékagycsapágyakat. Az eredetileg 1,6 literes, négyhengeres turbódízel (TDI) motor félbevágásával kifejezetten ehhez a típushoz konstruált kéthengeres változat tompán mormog a Volkswagen farában. Lehet, hogy  2,5 kilométer nem is lesz elég az aerodinamikai csoda kigurulására? A minimális szélzaj is jól mutatja, mennyire áramvonalas a 870 kilós autó: menet közben alig hallani a susogását, ezért ez az élmény a tavaly óta létező Mercedes Vision EQXX tanulmányautót idézi.

A Mercedes Vision EQXX tanulmányautó nem csúcsteljesítményével, hanem kiemelkedő energiahatékonyságával mutatta a fenntartható jövőt – Fotó: Mercedes-Benz
A Mercedes Vision EQXX tanulmányautó nem csúcsteljesítményével, hanem kiemelkedő energiahatékonyságával mutatta a fenntartható jövőt – Fotó: Mercedes-Benz

Az éles kigurulási vizsgálat során szinte hangtalanul suhan a VW XL1, és közben érzésre alig lassul. A sikeres mérés után elvégezhetjük a próbát az ellenkező irányból is. 140 newtonméter és 70 lóerő a hajtásrendszer összteljesítménye, ennek ellenére energikusan gyorsít az autó, majd mintha a végtelenbe akarna elgurulni, olyan sokáig képes megtartani mozgási energiáját.

Rekordot döntött a Volkswagen XL1

A mérési eredmény szenzációs: a kétüléses kisautónak elég 15,6 kilowatt, vagyis  21,1 lóerő a 130 km/órás tempó tartásához, ami toronymagasan a legjobb eredmény a tesztjeink történetében. A második helyezett Mercedes EQS 450+ 24 kilowatt, azaz 33 lóerő teljesítménnyel képes sík úton 130‑cal haladni, ami 54 százalékkal több mint a különleges Volkswagené, persze ez egy lényegesen nagyobb, hagyományos villanyautó.

A mai típusok zöme a kis Volkswagen teljesítményszükségletének duplájával tartja az autópályán megengedett legnagyobb sebességet, ezért nem meglepő, hogy a villanyautók elterjedésével ismét előtérbe került a légellenállás lefaragásának kérdése. Az akkumulátorban tárolható energiamennyiség továbbra is korlátozott, ez nagyobb sebességnél erősen csökkenti a hatótávot, a 110 kilowattóránál nagyobb kapacitású akkumulátoroknak pedig nemigen van értelmük személyautókban, mert ezek nagyjából 700 kilót nyomnak, és sok helyet is foglalnak. Így aztán a legtöbb modern villanyautó normál vezetéssel, a 130-at tartva nem jut messzebb 300 kilométernél. Hidegben, ellenszélben és esőben többnyire pedig még tovább olvad a hatótávolságuk.

Mercedes G osztály: elfüstölt energia

Nézzük a másik végletet! A dobozforma Mercedes G osztály (cikkünk indítóképén) évtizedek óta világsiker, ugyanakkor ez az eredetileg katonai célra fejlesztett terepjáró a legrosszabb légellenállású sorozatgyártású autók egyike, ráadásul a 400d nevű dízelmotoros kivitel tömege az extrákat, illetve a vezető 68 és csomagja 7 kilóját nem beleszámítva is 2349 kiló. A Mercedes szélessége 1931, magassága 1969 milliméter, szögletessége a szélesített kerékjáratokkal és a méretes illesztési hézagokkal szintén bőven ad támadási felületet az áramló levegőnek. A G osztály 0,54-es alaktényezője a legrosszabbak egyike, ráadásul homlokfelülete  2,97 négyzetméter. Mivel a terepen is használható gumik gördülési ellenállása szintén nagy, ez is új negatív menetellenállási rekordot sejtet.

A Volkswagen XL1 a lehetséges jövőt mutatta meg: 800 köbcentis, kéthengeres dízelmotor és villanymotor mozgatta, közvetlen utódja nem volt – Fotó: autóMAGAZIN
A Volkswagen XL1 a lehetséges jövőt mutatta meg: 800 köbcentis, kéthengeres dízelmotor és villanymotor mozgatta, közvetlen utódja nem volt – Fotó: autóMAGAZIN

A testes terepjáró hozza is amire számítottunk. Harsogó zajjal gurul el mellettünk alapjáraton, de váratlanul messzire jut, mert a tesztautó  2,5 tonnás tömege 130 km/óra sebességnél temérdek mozgási energiát jelent. Mivel a kocka-Mercedes karosszériája igényes kivitelű, az utastérben elfogadható a szélzaj erőssége, a számítógép azonban drámai adatokat közöl. Autópálya-tempónál 69,7 kilowatt, tehát 95 lóerő a terepjáró teljesítményigénye, ami még az eddigi legrosszabb eredményt, a Maserati Grecale energiaéhségét is meghaladja.

Teljesítmény és fogyasztás

Meglepően széles határok közé eshet az állandó 130 km/órás sebesség tartásához szükséges teljesítményigény. A G-osztály az XL1 szükségletének 4,47-szeresével halad ugyanazzal a sebességgel, de nagyobb tempó esetén még inkább kiugró a két autó közti eltérés. Az XL1 képes mindössze 36 lóerő mozgósításával tartani a 160 km/órás sebességet, míg a G osztálynak ehhez már 165 lóerőre van szüksége.

Mi a helyzet az üzemanyag-fogyasztással? Ezúttal nem volt lehetőségünk a két autó közvetlen összehasonlítására, de mindkettő fogyasztását teszteltük korábban. Az XL1 lemerült nagyfeszültségű hajtóakkumulátorral, egyszerű hibridként 2,7 litert fogyasztott 2014-es próbánkon, a Mercedes G 400d pedig 12,0 liter gázolajat vesz magához 100 kilométerre.

Meglepő, hogy a fogyasztás mennyire szorosan összefügg menetellenállás-méréseink eredményével. A Volkswagen jóval többet kér az eredeti 1 liter/100 kilométeres fejlesztési célnál, de ne feledjük, hogy rövid utakon akár 45 kilométernél többet is megtehetne tisztán elektromos hajtással, hiszen erre a távra a kicsi, mindössze 5,5 kilowattóra kapacitású lítiumion-akkumulátor is elég! A testes G osztály 330 lóerős, korszerű dízelmotorjával azt bizonyítja, mennyire hatékonyak lehetnek a modern belső égésű motorok, miközben működésük sokkal tisztább, mint egy évtizede.

Politikai szabályozás, másként

Milyen következtetéseket vonhatnának le a politikusok ezekből a teszttapasztalatokból? Világos, hogy kedvezőtlen alapadottságok esetén a szükségesnél sokkal több energiát emészt fel egy autó mozgatása. De mit kellene szabályozni, hogy ezen változtassunk? A homlokfelület nagyságát? A karosszéria alaktényezőjét? A gumiabroncsok vagy a tükrök méretét? Nehéz kérdés ez, hiszen a bürokrácia így is épp elég szabályt alkotott már, és nemcsak az autóiparban, hanem többek közt a porszívók maximális teljesítményének korlátozásával, ami miatt most hosszabb ideig kell működtetni őket, tehát nincs megtakarítás.

Néhány éve kapható a Ford Mustang Mach-e GT villanyautó, ennek ellenére gyenge eredményt ért el a menetellenállás-teszten – Fotó: Ford
Néhány éve kapható a Ford Mustang Mach-e GT villanyautó, ennek ellenére gyenge eredményt ért el a menetellenállás-teszten – Fotó: Ford

Hasonlóan kétélű fegyver az is, hogy az Európai Unió flotta-átlagfogyasztási határértékeket állapított meg, így az egy-egy autógyártó által eladott összes példány átlagolva csupán 95 gramm szén-dioxidot bocsáthat ki kilométerenként, és ha ez nem sikerül, a cégeknek büntetőadót kell fizetniük. A villanyautók kibocsátását egységesen 0 grammnak tekintik, ráadásul az összesítéskor 1 és 2 közötti tényezővel szorozható a számuk, vagyis fokozottan csökkenthetik a gyártó átlagát.

Hogy mit jelent ez pontosan? Maradjunk a Mercedes példájánál! Minden eladott G-osztályra jutnia kell egy eladott villanyautónak, így nagyjából még abban az esetben is helyrebillenhet a gyártó egyenlege, ha a szóban forgó villanyautó éppen egy elektromos hajtású G osztály. Magyarán az európai szabályozás szemszögéből közömbös egy villanyautó energiaigénye és szénlábnyoma, elég annyi, hogy elektromos. Ez környezetvédelmi okból merőben elhibázott besorolásnak tűnik.

A Volkswagen és a Mercedes közé befér a teljes újautó-kínálat

A teszten rögzített menetellenállási adatokat böngészve feltűnhet, hogy néhány vadonatúj elektromos autó, például a Ford Mustang Mach-E GT vagy a Toyota első akkumulátoros modellje, a bZ4X mennyire gyenge eredményt ért el. Példaértékű velük szemben a Cupra Born, illetve a nagy Mercedes EQS 450+. Finoman szólva erős lemaradást jelez, ha két vizsgált típus menetellenállása közt 50 százalékos a különbség, ennek ellenére mindegyik 0 g / 100 km kibocsátással szerepel az EU-s elszámolásban.

Mindez azért is igazán beszédes, mert a belső égésű motoros autóknak fél grammnyi kibocsátás-csökkentésért is keményen meg kell küzdeniük a szabványos WLTP-fogyasztásmérések (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure) során. A megfelelő megoldás az volna, ha a villanyautók szén-dioxid-kibocsátását az aktuális európai energiamix szén-dioxid-terhével együtt vennék figyelembe, vagyis tényezővé válna, hogy az egyes energiaforrások mekkora mértékben járulnak hozzá a villamosenergia-termeléshez, és ez reálisabbá tenné az autógyártók flottaátlagát. Ezzel a nem különösebben nagy műszaki ráfordítással sokkal takarékosabb villanyautók kerülnének a kínálatba.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!