Jégkorszaki Atlantiszt találhattak Ausztrália partjainál

2023. december 24. – 11:08

Másolás

Vágólapra másolva

Platónnak, az ókori görög filozófusnak nyilván lövése sem volt Ausztrália földtörténetéről, sőt, Ausztrália létezéséről, amikor először írt Atlantisz víz alá süllyedt világáról. Pedig a Quaternary Science Journal című tudományos folyóirat legfrissebb, sőt, majd januárban megjelenő számában megjelent tanulmány szerint valami hasonló történhetett Ausztrália észak-nyugati partjainál is.

A mai Ausztráliát a mai Új-Guineával összekötő területet úgy 9-12 ezer évvel ezelőttig nem fedte tenger. Ez az Egyesült Királyságnál másfélszer nagyobb terület a tanulmány szerzői szerint pedig akár 500 ezer embernek is otthont adhatott.

A szerzők a tengerfenék domborzatát tanulmányozva arra jutottak, hogy a ma teljesen víz alatt lévő terület valaha szigetcsoportként részben a felszínen volt, sőt, beltengerek és édes vizű tavak nyomait is föl lehet fedezni. Ez pedig kiváló élőhelyet biztosíthatott a régió amúgy is tengeri élethez szokott lakóinak. Így könnyen elképzelhető, hogy a Wallacea nevű környező szigetvilágból sokan elindulhattak a mai Ausztrália felé, a kutatók modelljei alapján pedig ez a ma elsüllyedt szigetvilág akár 500 ezer embert is el tudott tartani.

A jégkorszak végével viszont emelkedni kezdett a tengerszint, így az elsüllyedt világ lakóinak is menekülniük kellett. A tanulmány szerzői szerint pedig a lakók egy része Ausztráliában találhatott új otthonra. Erre utalhat az is, hogy a nyugat-ausztráliai Kimberley régióban olyan kőeszközök jelentek meg, amelyek korábban nem voltak jellemzők erre a környékre. A kutatók szerint ezeket az elsüllyedt szigetekről ide menekülők hozhatták magukkal. (Daily Beast)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!