54 000 éves, egy francia sziklabarlangban talált leletek miatt újraszámolhatjuk az emberiség történelmét

2023. február 22. – 23:11

Másolás

Vágólapra másolva

Egy dél-franciaországi sziklabarlangban olyan leleteket fedeztek fel, amelyek arra utalnak, hogy a Homo sapiens 40 000 évvel korábban lőtt kőből készült lövedékekkel Európában, mint azt korábban gondolták – írja a Gizmodo egy, a Science.org-on megjelent tanulmány alapján.

A Laure Metz, az Aix-Marseille Egyetem és a Connecticuti Egyetem régésze vezette kutatócsoport a Rhône folyó völgyének közelében található Grotte Mandrin nevű helyen 852 leletet találtak, köztük vágott kőhegyeket, pengéket és pattintott köveket, amik a kutatók szerint arra utalnak, hogy az ott élő ősi emberek lövőfegyvereket használtak. A kutatócsoport tanulmánya arra a tavaly megjelent tanulmányra épül, amely 54 ezer éves fogak alapján állapította meg ezen a helyen az ősember jelenlétét.

Forrás: Science.org
Forrás: Science.org

„Először mi szolgáltattuk a legkorábbi bizonyítékot az első Homo sapiens Európába érkezésére, ami 10-12 évezreddel korábban történt, mint ahogyan azt korábban ismertük” – fogalmazott Laure Metz a Gizmodónak küldött emailben. „A kőelemek funkcionális elemzései alapján azt látjuk, hogy ezek az első modern emberek tökéletesen elsajátították az íjászatot, ami mintegy 40 000 évvel tolja ki e figyelemre méltó technológiák eurázsiai eredetét” – tette hozzá.

A sziklabarlangban különböző formájú és méretű, élesen megmunkált köveket találtak. A hegyek mérete és a vágásuk módja segített a kutatóknak következtetni a lehetséges felhasználási módjukra. A nagyobb hegyeket például lándzsák végére erősíthették, míg a kisebb hegyek a csapat elemzése szerint az íj- és nyílvessző-technológiáknak feleltek meg.

Íjra utaló nyomokat nem találtak a lelőhelyen, de ennek minden bizonnyal megvan a maga oka: „Az íjkészítési technológiák alapvetően romlandó anyagok használatán alapulnak; fa, rostok, bőr, gyanta és inak, amelyek ritkán maradtak fenn az európai paleolitikus lelőhelyeken, és megnehezítik e technológiák régészeti felismerését” – fogalmazott Metz.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!