2027-re feltámasztanák a gyapjas mamutot, állítja egy dallasi cég

2023. január 31. – 16:55

2027-re feltámasztanák a gyapjas mamutot, állítja egy dallasi cég
A gyapjas mamut – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Négyezer évvel ezelőtt a gyapjas mamut eltűnt a Föld színéről, négy év múlva viszont feltámadhat, ha sikerülnek a Colossal nevű amerikai biotechnológiai vállalat tervei – írta a Popular Mechanics.

A dallasi székhelyű cég 60 millió dollár támogatást szerzett a projektjére, és már két éve el is kezdte a génszerkesztési munkákat. Abban reménykednek, hogy 2027-re az Északi-sarkvidék egyes részein újra élhetnek ezek az emblematikus állatok, amik generációk képzeletében élnek. Eredetileg Szibériát szemelték ki a visszatérés helyszínének, de a háború miatt ennek most csekély az esélye.

A klímaváltozás elleni küzdelemben is hasznos lehet a mamutok újbóli megjelenése az élővilágban, mert a vándorlásukkal elősegítenék a Föld ökoszisztémás egészségének megőrzését.

A gyapjas mamut DNS-e 99,6 százalékban megegyezik az ázsiai elefánttal, ez a hasonlóság táplálja a siker esélyeit. Az embriót viszont egy afrikai elefántba helyeznék, mert ez a faj lenne képes kihordani és megszülni a mamutot.

„Sokan úgy gondolhatják, hogy ez az állat már eltűnt. A mi tudósaink, és laboratóriumunk szerint egyáltalán nem. A szakembereink életképes DNS-eket gyűjtöttek össze, és visszahozhatunk egy kihaltnak hitt fajt. Egy csodálatos megafauna teremtődhet meg újra, ami aztán járhatja a sarkvidéket” – állítja a cég.

Ha a kísérlet sikerül, a tasmán tigris lehet a következő állatfaj, amit ismét életre hívhatnak. Mindez persze számos új, etikai kérdést vet fel. És persze a siker sem garantált – a 2000-ben kihalt pireneusi kőszáli kecskét később megpróbálták feltámasztani, de a kísérlet nem jött össze, az 500 embrióból végül csak egy született meg, és az is csak tíz percig élt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!