Csavarnak egyet a Google algoritmusán, hogy kevesebb legyen a kattintásvadász találat

2022. augusztus 19. – 21:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Google módosítja a keresőmotorjának az algoritmusát, hogy előnyben részesítse azokat a tartalmakat, amelyekből tényleg tájékozódhat az ember – írja a Guardian a hivatalos Google-blog alapján.

Először az angol nyelvű felhasználók számára fog élesedni a jövő héten az a fejlesztés, amely a kattintásvadász és az úgynevezett „SEO spam” tartalmakat hivatott kiszűrni és hátrébb rangsorolni a keresési találatok között. (Ez utóbbi olyan, gyakran nem is emberek által, érthető nyelven írt tartalom, ami kifejezetten azzal a céllal készült, hogy minél előkelőbb helyen tűnjön fel a keresőmotorok találatai között, de valójában nem hasznos információkat tartalmaz, nem a tájékoztatás a célja.)

A Google azt állítja, hogy az algoritmus megváltoztatása a saját tesztjeik alapján elsősorban az online oktatással, a művészettel és szórakozással, a vásárlással és a technológiával kapcsolatos keresési eredményeket fogja javítani.

Ahogy arra a Guardian cikke is felhívja a figyelmet, az ilyen változásoknak vannak nyertesei és vesztesei is, több online kiadó is tart most attól, hogy az ő tartalmaik is fennakadnak az új szűrőrendszeren. A Google a tartalomkészítőknek szóló tanácsaiban arra utalt, hogy a nem hasznos tartalmak kiszűréséhez többek között azt figyelik majd, hogy

  • az adott weboldalnak van-e elsődleges célja vagy fókusza;
  • illetve van-e olyan célközönsége, amely akkor is hasznosnak találná a tartalmat, ha közvetlenül az oldalra érkezne.

A Google azt ígéri, hogy nemcsak a clickbait és keresőoptimalizált tartalmakat fogja kiszűrni, hanem kvázi bünteti is majd azokat a honlapokat, amelyeken rendszeresen jelennek meg ilyesmik. Ezeknek az oldalaknak ugyanis minden tartalma rosszabbul fog teljesíteni a Google keresőjében.

A utóbbi időben az angol nyelvű sajtóban több cikk is foglalkozott azzal, hogy a Google keresési találatai egyre kevésbé hasznosak, sőt néhány hete John Oliver is szentelt ennek a témának egy hosszabb szegmenset az HBO-n futó show-műsorában. A Guardian szerint a techvállalat már hónapok óta látványos erőfeszítésekkel igyekszik küzdeni ez ellen a negatív kép ellen, ennek lehet a része a most bejelentett fejlesztés is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!