Eltiltották a Facebookot Európában attól, hogy személyes adatokat használjon hirdetésekhez

2023. január 4. – 17:47

Másolás

Vágólapra másolva

A Facebookot és az Instagramot tulajdonló Meta ezentúl csak a felhasználók beleegyezésével futtathat személyes adatokon alapuló hirdetéseket, döntött az Európai Unió Adatvédelmi Felügyelősége (EDBP), írta a felhasználók személyes adataid védő civilszervezet, a noyb.

A Metát nemcsak eltiltották az eddigi gyakorlatától, ami szerint automatikusan a személyes adatok alapján targetált reklámokat, hanem még 390 millió eurós bírságot is kapott, mert az EDBP szerint 2018 májusa óta jogellenesen használt fel a cég személyes adatokat.

A Meta addig egy záradékán keresztül cselezte ki az európai adatvédelmi szabályokat (GDPR), de mostantól ezt sem teheti meg. A Facebooknak és az Instagramnak is egy igen/nem lehetőséget kell biztosítania a felhasználóknak, akik így dönthetik el, hogy adnak-e hozzájárulást a személyre szabott hirdetésekhez. A szintén a Metához tartozó WhatsAppról január közepén döntenek.

„Ahelyett, hogy a személyre szabott hirdetésekre vonatkozóan igen/nem opciót adtak volna, egyszerűen áthelyezték a hozzájárulási záradékot az általános szerződési feltételekbe. Ez nem csak tisztességtelen, hanem egyértelműen jogellenes. Nem tudunk olyan vállalatról, amely ilyen arrogáns módon próbálta volna figyelmen kívül hagyni a GDPR-t” – idézte a noyb közleménye Max Schrems ügyvédet, aktivistát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!