Három éve jelentették be, most csendben kimúlni látszik a Facebook saját kriptopénze

2022. január 26. – 22:17

Másolás

Vágólapra másolva

A Bloomberg és a Verge értesülései szerint közel három évvel a bejelentése után elérkezett a végéhez a Facebook saját kriptovalutájának története. A Libra néven indult, később Diem névre átkeresztelt digitális pénz sosem jelent meg, a hírek szerint az amerikai szövetségi jegybank engedélyein vérzett el most végleg. A kriptopénz mögött álló szervezet, a Diem Association lehúzza a rolót, és az ingóságai eladására készül.

A Facebook kriptopénzének ötlete 2017-ben született meg, két évvel később jelentették be hivatalosan is a projektet. Ekkor 50 programozó dolgozott rajta, és 2020-ra ígérték a premiert. A Libra egy blokklánc-technológiára épülő bitcoinszerű digitális pénz lett volna, aminek a Facebook, és a projektbe még behúzni próbált világcégek adták volna meg azt a hitelességet és bizalmi tőkét, ami általában hiányzik a kriptopénzek mögül. Sokan rögtön forradalmat kiáltottak, és egy új, globálisan elfogadott, országokon és bankokon felül álló, milliárdok által használt digitális pénzt vizionáltak.

A projekt azonban nagyon döcögve haladt, elég nyögvenyelősen sikerült támogatókat behúzni mögé, és a pénzügyi felügyeletek engedélyei is túl kemény diónak bizonyultak. Mark Zuckerbergnek amerikai szenátusi meghallgatásokon kellett magyarázni, hogy nem a bankrendszer elpusztítására és világuralomra tör, 2019 végén pedig a legkomolyabb támogatók, a PayPal, a Mastercard és a Visa is kihátrált a projektből. 2020-ban áttervezték a rendszert a dollár mindenkori értékéhez kötött, ún. stablecoinná, és átnevezték a Diem névre, de ez sem hozta meg a sikert.

Az utolsó szög a koporsóban az volt, amikor az időközben Meta névre átkeresztelt Facebook bemutatott egy kísérleti digitális tárcát, de ehhez nem a Diemet, hanem egy már létező, másik kriptopénzt, a Paxost használt. Hogy ennek mi lesz a sorsa, egyelőre kérdéses, de a metaverzumhoz, amiben a Facebook mostanában a jövőt látja, abszolút passzolna egy globális és általános digitális fizetőeszköz.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!