Óriási csatában olimpiai ezüstérmes Milák Kristóf

2024. július 31. – 21:45

Másolás

Vágólapra másolva

Óriási csatában ezüstérmet nyert Milák Kristóf a 200 pillangó döntőjében a párizsi olimpia szerdai versenynapján. A győzelmet az idei játékok sztárja, a francia Léon Marchand szerezte meg új olimpiai csúccsal, 1:51,21-gyel.

Milák finoman szólva nehéz időszak után érkezett meg Párizsba. Egy éves pihenője után idén tavasszal egymás után jelentek meg az információk arról, hogy nem edz, senki sem látja őt az uszoda környékén, vagy épp nincs jó formában, de kevés biztosat lehetett arról tudni, hogy milyen edzettségi állapotban érkezett meg a francia fővárosba.

Az előfutamokban aztán végig kontrollálva a mezőnyt 1:53,92-őt úszott, ami megnyugtató is lehetett volna, ha nem láttuk volna az erőtől duzzadó Marchand-t a 400 vegyes döntőjében, és azt is, hogy a francia az erejével igencsak spórolva is 1:55,26-ot úszott az előfutamban. Az elődöntőben már a világ idei legjobb időeredménnyel robbantott Milák, és végig uralva a futamát győzött. Az 1:52,72-es ideje azt is jelezte, hogy valószínűleg nem igazak azok a pletykák, ami szerint nem edzett rendesen a olimpia előtt. Ugyanakkor Marchand is megmutatta az elődöntőben, hogy egyáltalán nincs lefutva a döntő, az erejével továbbra is spórolva jött össze neki a győzelem és az 1:53,50-es idő.

Milák a döntőben egyből az élre állt, 50 méternél már 64 százados előnnyel fordult. A második hosszon is tartani tudta a franciát, féltávnál még mindig 6 tizedes előnye volt, bár az látszott, hogy még van Marchand-ban tartalék. A 150-es forduló előtt még azt érezhettük, hogy meglehet a győzelem Miláknak, 72 századdal hamarabb érintette meg a falat, mint a fő riválisa. A „célegyenesbe” fordulva félelmetes hajrát indított a francia, 180 méternél már utolérte Milákot, aki megpróbálta visszaverni a támadását, egy pillanatra még átvette a vezetést, de a végén Marchand ellenállhatatlan volt. 1:51,21-es idejével négy századdal megdöntötte Milák Tokióban úszott olimpiai rekordját. Milák ideje 1:51,75. A harmadik helyet Marchand csapattársa, a kanadai Ilya Kharun szerezte meg 1:52,80-nal.

Milák ezüstje a magyar csapat második érme a párizsi olimpián. Korábban a párbajtőröző Muhari Eszter nyert egy bronzot.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!