7 ország, 2 kontinens, 1 cél: Jó gyakorlatok megosztása a közlekedésbiztonsági oktatásban (x)

2023. április 28. – 16:36

7 ország, 2 kontinens, 1 cél: Jó gyakorlatok megosztása a közlekedésbiztonsági oktatásban (x)

Másolás

Vágólapra másolva

A D.A.R.E- Drog és alkoholfogyasztás csökkentése a fiatalok körében elnevezésű nemzetközi közlekedés-biztonsági projekt záróeseménye zajlott a hétvégén Brüsszelben. Az Erasmus+ keretprogram által finanszírozott nemzetközi projektben belga, holland, bolgár, argentin, chilei és ecuadori szakmai szervezetek vettek részt, a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület (PIHE) romániai szervezet koordinálásával. Európai és Dél-Amerikai szakmai szervezetek közötti tapasztalatcsere célja a közlekedésbiztonsági oktatás színvonalának javítása, fiatalok felvilágosítása a közúti közlekedést érintő alkoholos és tudatmódosító szerek okozta befolyásoltság veszélyeiről, valamint az alkalmazható modern digitális oktatási eszközök fejlesztése volt.

A partnerek az elmúlt 36 hónapban saját fejlesztésű kerékpáros virtuális valóság (VR) szimulátort használtak prevenciós kampányaik során, mely segítségével interaktívan, felvilágosítással egybekötött gyakorlati feladatokkal igyekeztek felhívni a fiatalok figyelmét arra, hogy a drogok és alkoholos befolyásoltság alkalmatlanná teszi az embert a biztonságos közúti közlekedésre. A célközönséget jelentő fiatalok így a virtuális valóságban alkoholos és drogos befolyásoltság alatt biciklizve tapasztalhatták meg a közúti közlekedés veszélyeit. A kampányok során ezt követően a tudatmódosítók és alkohol fogyasztásával járó egyéb kockázatokról, valamint kerékpáros közlekedésbiztonságról tartottak felvilágosító tájékoztatást a résztvevők számára.

A kerékpáros szimulátornak köszönhetően világszerte közel 10.000 fiatal tapasztalhatta meg milyen veszélyes drog és alkohol befolyásoltsága alatt biciklizni, közlekedni. A projektben résztvevő partnerek kampányaikat iskolákban, egyetemeken, fesztiválokon, városi rendezvényeken tartották. A fiatalok a szimulátor használata előtt és a képzést követően kérdőíveket töltöttek ki, melynek eredményeiből tudományos publikációk születtek a fiatalok alkohol és kábítószer fogyasztásáról és ennek körülményeiről, hiánypótló adatokat szolgáltatva és javaslatokat fogalmazva a problémák megoldására.

A konzorcium a projekt sikerességének köszönhetően projektzárás után is folytatni szeretné a prevenciós oktatást iskolákban, egyetemeken, fiatalok által frekventált rendezvényeken, fesztiválokon, illetve olyan helyeken, ahol magas az alkoholt és drogokat használó fiatalok száma.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!