7 ország, 2 kontinens, 1 cél: Jó gyakorlatok megosztása a közlekedésbiztonsági oktatásban (x)

2023. április 28. – 16:36

7 ország, 2 kontinens, 1 cél: Jó gyakorlatok megosztása a közlekedésbiztonsági oktatásban (x)

Másolás

Vágólapra másolva

A D.A.R.E- Drog és alkoholfogyasztás csökkentése a fiatalok körében elnevezésű nemzetközi közlekedés-biztonsági projekt záróeseménye zajlott a hétvégén Brüsszelben. Az Erasmus+ keretprogram által finanszírozott nemzetközi projektben belga, holland, bolgár, argentin, chilei és ecuadori szakmai szervezetek vettek részt, a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület (PIHE) romániai szervezet koordinálásával. Európai és Dél-Amerikai szakmai szervezetek közötti tapasztalatcsere célja a közlekedésbiztonsági oktatás színvonalának javítása, fiatalok felvilágosítása a közúti közlekedést érintő alkoholos és tudatmódosító szerek okozta befolyásoltság veszélyeiről, valamint az alkalmazható modern digitális oktatási eszközök fejlesztése volt.

A partnerek az elmúlt 36 hónapban saját fejlesztésű kerékpáros virtuális valóság (VR) szimulátort használtak prevenciós kampányaik során, mely segítségével interaktívan, felvilágosítással egybekötött gyakorlati feladatokkal igyekeztek felhívni a fiatalok figyelmét arra, hogy a drogok és alkoholos befolyásoltság alkalmatlanná teszi az embert a biztonságos közúti közlekedésre. A célközönséget jelentő fiatalok így a virtuális valóságban alkoholos és drogos befolyásoltság alatt biciklizve tapasztalhatták meg a közúti közlekedés veszélyeit. A kampányok során ezt követően a tudatmódosítók és alkohol fogyasztásával járó egyéb kockázatokról, valamint kerékpáros közlekedésbiztonságról tartottak felvilágosító tájékoztatást a résztvevők számára.

A kerékpáros szimulátornak köszönhetően világszerte közel 10.000 fiatal tapasztalhatta meg milyen veszélyes drog és alkohol befolyásoltsága alatt biciklizni, közlekedni. A projektben résztvevő partnerek kampányaikat iskolákban, egyetemeken, fesztiválokon, városi rendezvényeken tartották. A fiatalok a szimulátor használata előtt és a képzést követően kérdőíveket töltöttek ki, melynek eredményeiből tudományos publikációk születtek a fiatalok alkohol és kábítószer fogyasztásáról és ennek körülményeiről, hiánypótló adatokat szolgáltatva és javaslatokat fogalmazva a problémák megoldására.

A konzorcium a projekt sikerességének köszönhetően projektzárás után is folytatni szeretné a prevenciós oktatást iskolákban, egyetemeken, fiatalok által frekventált rendezvényeken, fesztiválokon, illetve olyan helyeken, ahol magas az alkoholt és drogokat használó fiatalok száma.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!