Telefongörgetés helyett: Hűvös Ágnes olyan sztorikat írt, amik 3 percben is tudnak ütőset mondani az életről

2024. október 18. – 16:01

Telefongörgetés helyett: Hűvös Ágnes olyan sztorikat írt, amik 3 percben is tudnak ütőset mondani az életről
A közönség előtt balról jobbra: Hüvős Ágnes, Mostis Gergő, Makkai Bence – Fotó: Jánosi Ágnes / J A P

Másolás

Vágólapra másolva

A kolozsvári Planetárium kávézóban bemutatták Hűvös Ágnes Hogyan fussunk gyorsabban, mint a villamoscímű könyvét. Az eseményen Mostis Gergő a Planetárium házigazdájaként vezette a beszélgetést. Villamos utáni szaladgálás, kávézás, vacsora főzése vagy akár egy véletlen találkozó: a kötet szövegei, bár egyszerű, hétköznapi események beszámolójaként indulnak, mélyebb kérdéseket feszegetnek, és az idő múlása, a boldogság megélése, veszteségek feldolgozása mind felmerülnek a megosztott történetek kapcsán. A szerző nem titkolt szándéka az volt ezekkel a rövid és frappáns szövegekkel, hogy megmutassa, a végtelen telefongörgetésekbe való merülés helyett a buszmegállóban vagy a villamoson, üres perceinket valódi tartalommal is megtölthetjük. A könyv ütős írásai pont ezekre a pillanatokra lettek szabva: 3 perc olvasás, ami megállít, elgondolkodtat, és segít más szemmel nézni az életet. Hűvös Ágnes novellái olyanok, mint egy gyors villanás, ami mély gondolatokat indít el – arról, hogy az élet apró pillanatai is tele vannak jelentéssel, ha észrevesszük őket. Miközben a karcolatok mondanivalójáról faggatta az szerzőt, Mostis Gergő úgy irányította a beszélgetést, hogy a közönség a könyvhöz vezető életutat is megismerhesse.

Hűvös Ágnes, akinek ez az első kötete, annak ellenére, hogy a szerző már régóta ír verset, rövidprózát, cégvezetőként, édesanyaként és macskatulajdonosként mutatkozott be. A nyelvészi diplomával rendelkező, de a gazdasági szektorban dolgozó alkotó karrierje során többször váltott pályát: egy évtizeden át nemzetközi trénerként dolgozott, ahol a demokrácia és tolerancia fejlesztésével foglalkozott. 2010-ben megalapította saját üzleti tanácsadó cégét, amelynek ma is ő a szakmai vezetője. Emellett fontos szerepet vállal különböző civil szervezetekben, és 2024 tavasza óta az Amnesty International Magyarország elnöke.

A beszélgetésből kiderült, a szerző olyan emberként tekint magára, aki átéli az élet mindennapi pillanatait, akár egy pékségben sorban állva, akár a villamoson utazva. Bár az ő élete is tele van kihívásokkal és felelősségekkel, írásaiban nem a saját története áll a középpontban, hanem maga az élet. Az élet apró, de fontos momentumai, amelyeket sokszor észre sem veszünk, míg el nem gondolkodunk rajtuk. Ezekben a novellákban az írónő arra invitálja az olvasót, hogy megálljon egy pillanatra, lassítson és lássa meg a hétköznapok apró csodáit. Ez a könyv igazi inspiráció, amely a legegyszerűbb eseményekből kiindulva képes kibővíteni a gondolatainkat, és emlékeztetni arra, hogy az élet bonyolult, összetett szépsége mindenhol és mindenben ott rejtőzik, csak tudatosan kell figyelnünk erre.

A kötet tehát nem csupán történetek gyűjteménye, hanem egyfajta életfilozófiának az esszenciája is. Bár a leghétköznapibb pillanatokból indul ki a szerző, egy kicsivel később már olyan nehéz témákat érint, amikről „nincs időnk” gondolkodni: az élet értelme, a halál, veszteségeink vagy épp a boldogság. A kötet nem egy önéletrajzi mű, sokkal inkább egy érzelmi hullámvasút, amely bemutatja, hogy ezek a mindennapi élmények mennyire mélyen kapcsolódnak a létünk lényegéhez. Ahogy a szerző maga is mondta, „Éppen amilyenek a novelláim, ilyen rövid szösszenetekben élünk, és ezekre érdemes jobban rácsodálkozunk. Olyan ez az egész, mint a makrofotózás, nem vesszük észre a pillanatokat, csak ha megállunk, figyelünk és rájuk fókuszálunk.”

A kötet különleges vizuális élményt nyújt Makkai Bence gyönyörű belső dizájnjával, amely még egyedibbé teszi a könyvet. A bemutatón jelenlévő grafikus elmondta, hogy baráti felkérésre készítette a könyvet, és arra törekedett, hogy a külcsín passzoljon a tartalommal. Így a kötet már a külalakjával is azt sugallja, hogy az olvasó rögtön a mindennapjai részévé teheti, legyen szó vakációs elvonulásról vagy egy reggeli kávé melletti olvasgatásról.

A szerző a találkozón elárulta, a könyv címét egy szívhez szóló emlék ihlette, amely mélyen bevésődött lelkébe. Gyermekkorában egyszer, a rohanó mindennapok forgatagában az egyik villamosmegállóban édesapja felültette őt a járatra, ám a tornazsákját elfelejtette átadni. A következő megállónál, mikor kinyílt az ajtó, megjelent édesapja a tornazsákkal a kezében: valóságos hősként szaladt a villamos után, hogy beadhassa a zsákot mikor nyílnak az ajtók. Így maradt meg a gyermekkori emlék, hogy édesapja gyorsabban tudott futni, mint a villamos.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!